odkud se přistěhovali předkové?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

odkud se přistěhovali předkové?

Příspěvekod acruj » stř zář 04, 2013 19:44

Už delší dobu řeším, odkud přišli mí předkové. Jedná se o obec Strukov, v olomouckém kraji. Obec byla založena v roce 1789. Mí předkové se jmenovali Bartholomeus Dvořák a Rosina roz. Himmer z Lošova. První zmínka o mích předcích, je ve strukovské matrice z roku 1792, kdy se páru na domě č.p.16 narodila dvojčata Johann a Johanna(na domě č.p.16 žila rodina až do 50.let 19.stol.), v průběhu dalších 12 let se páru narodí dalších 6 dětí(až na dvojčata se všichni dožili dospělosti). Otec je u všech dětí uveden jako Bartholomeus Dworžak, gärtler. Matka Rosalia Himmer, dcera Thomase Himmera z Lošova. Další zmínka o rodině je z roku 1816, kdy Bartholomeus umírá ve věku 56 let (tzn. že o něm nevím prakticky nic, poue to, že se narodil kolem roku 1760). Více by se dalo zjistit z úmrtí Rosiny, jenže strukovská matrika zemřelých je na internetu poze do r. 1821, kdy Rosina ještě žila. Informace o Bartholomeovi jsem chtěl najít v oddacím zápise. Svatba se musela konat před rokem 1792, kdy Bartholomeus ještě pravděpodobně žil v místě svého původního bydliště. Svatba by le logicky měla konat v Lošově, jenže tam se žádná taková svatba v rozmezí let 1770-1795 nekonala(prohlížel jsem několikrát). Už nevím kde dál mám hledat...napadlo mě, že Rosina mohla žít jinde než v Lošově, jenže při prohlížení indexů v Lošově Himmerové opravdu žili, z toho soudím, že v tomto chyba není...nevítě někdo jakým způsobem by šlo dopátrat se místa původu těchto předků?
acruj

Re: odkud se přistěhovali předkové?

Příspěvekod JitaK » čtv zář 05, 2013 9:49

A zkoušel jste se podívat na matriční knihy Sv. Kopečka, jestli náhodou tam svatba nebyla? Sv. Kopeček je takovou spádovou oblastí okolních vesnic, tedy i Lošova. Třeba bude svatba tam...
JitaK

Příspěvekod stanley4 » čtv zář 05, 2013 10:44

Odkiaľ pochádzali krstní rodičia narodených detí? - mohli byť z miesta pôvodného bydliska
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod acruj » čtv zář 05, 2013 14:42

v době kdy se ti dva brali, tak byla matriční kniha udělaná pro všechny okolní vesnice společná a zápisy se psaly chronologicky za sebou - v posledním sloupečku bylo napsáno o jakou obec se jedná, tzn.že v žádné z okolních vesnic se nevzali. co se týče křtu těch dětí...jejich kmotři pocházeli už ze strukova, takže tam jsem se taky nedozvěděl nic nového
acruj

Příspěvekod Brasl » sob zář 07, 2013 13:33

První osídlenci pocházeli z Uničovska – z obcí Šumvald , Troubelic , Lazců, Litovelska a.t.d.
Tak se to alespoň praví a stránkách obce : http://www.strukov.cz/
Brasl

Příspěvekod acruj » ned zář 08, 2013 16:49

ano o těch stránkách už vím dávno...jenže to, že pocházeli z uničovska nebo litovelska je docela široký pojem...šlo mi spíš o to jestli neexistuje nějaký dokument který by uváděl původ obyvatelů...např. když se do vsi přistěhovala nová rodina apod.
acruj

Příspěvekod Brasl » pon zář 09, 2013 7:14

Zkuste se zeptat trochu jinak : Odkud do historie obce čepali informace o tom odkud přišli ? Z jakých pramenů ?
Tím se vám otevře celá řada možností. Prostě se ptejte po pramenech, na obci, v archivu, atd. Pokud někdo něco tvrdí, měl by to doložit. Tam pak můžete hledat jednotlivého člověka.
Brasl

Příspěvekod stanley4 » pon zář 09, 2013 9:39

možno je to len zhoda náhod - matrika O Strukov:
http://vademecum.archives.cz/vademecum/permalink?xid=be93986c-f13c-102f-8255-0050568c0263&scan=4
13.1.1794 - nevesta - Anna, Tochter des Bartholomeus Dwořak, Inmann von Treublitz (Troubelice), 20 rokov

hľadaný Bartholomeus Dvořák by teoreticky mohol byť jej brat...
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod acruj » pon zář 09, 2013 20:42

Brasl: Děkuji za radu! Dnes jsem se ptal pro mně nejdostupnějšího pramene-mé prababičky, která ve strukově pořád žije, říkala že ona o téhle generaci dvořáků už nic neví, ale dala mi knížku, ve které bylo napsáno, že pův. obyvatelé byli jednotlivě popsíni v knize Fasse obce strukovském v brněnském archivu, takže ted doufám že bude možné do dokumentu nahlédnout
Stanley4: Moc děkuju! Jeho sestra by to klidně být mohla....a je dost možné, že B. přišel právě z troubelic. zítra se podívám na matriky
acruj

Zpět na Otázky a odpovědi