Rozpory ve věku osoby u matričních událostí

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Rozpory ve věku osoby u matričních událostí

Příspěvekod Humphrey » stř srp 28, 2013 15:21

Zdravím, při svém pátrání v matrikách jsen několikrát narazil na to, že se datum narození dopočítávané z knihy úmrtí liší od data narození dopočítaného z knihy oddaných. Problém se mi většinou podařilo vyřešit při dohledání záznamu v knize narozených, protože "sedělo" buď jedno nebo druhé datum. Teď jsem se ovšem dostal do potíží, protože ani jedno z dopočítaných dat neodpovídá datu narození člověka, o němž mám za to, že je hledaným předkem. Jde mi konkrétně o Josefa Bodláka:

- v knize zemřelých je uvedeno, že zemřel 27. 11. 1845 ve věku 67 let, což by odpovídalo roku narození cca 1778 (snímek zde - http://digi.ceskearchivy.cz/cs/7671/14)
- v knize oddaných je uvedeno, že Josef, syn Františka Bodláka, se oženil 19. 8. 1806 s Annou Lukáškovou a bylo mu v té době 22 let, což odpovídá roku narození 1784 (snímek zde - http://digi.ceskearchivy.cz/cs/7666/31)

Ani v jednom roce jsem však záznam o narození Josefa, syna Františka Bodláka, nenašel. Nejbližší záznam (v obci i farnosti) je z knihy narození, kde je uvedeno, že dne 17. března 1780 se otci Františku Bodlákovi narodil syn Josef (snímek zde - http://digi.ceskearchivy.cz/cs/2060/106).

Chtěl bych se proto zeptat zkušenějších, jestli jsem někde neudělal chybu, anebo je to tak, že všechny nalezené záznamy jsou správné a údaje o věku se mohou takto lišit.
Humphrey

Re: Rozpory ve věku osoby u matričních událostí

Příspěvekod alenas » stř srp 28, 2013 16:43

Zdravím -
neklesejte na mysli, rozdíl 6 let není až tak velký. Je to zcela běžná záležitost v tomto období, setkala jsem se i s rozdílem 14 let.
Aš.
alenas

Příspěvekod hozacwa » stř srp 28, 2013 20:02

nikdo není dokonalý, ani faráři; někdy, zejména u svateb může jít o účelové datum; sám jsem se s ním ve svém rodě několikrát setkal; dokonce jeden předek se poprvé ženil v 35 letech /podle data narození/, přitom měl uveden věk 50 let; po 17 letech ovdověl, znovu se oženil a opět "mu bylo" v době svatby 50 let; zejména jsou tyto "seky" v matrikách, pokud se v dané obci nebo okolí vyskytuje vícero stejnojmenných osob.
hozacwa

Příspěvekod duros » čtv srp 29, 2013 8:12

hozacwa píše:nikdo není dokonalý, ani faráři; někdy, zejména u svateb může jít o účelové datum; sám jsem se s ním ve svém rodě několikrát setkal; dokonce jeden předek se poprvé ženil v 35 letech /podle data narození/, přitom měl uveden věk 50 let; po 17 letech ovdověl, znovu se oženil a opět "mu bylo" v době svatby 50 let; zejména jsou tyto "seky" v matrikách, pokud se v dané obci nebo okolí vyskytuje vícero stejnojmenných osob.

Ale ak sa v danej obci alebo na okoli vyskytuje viacero osob s rovnakym menom a priezviskom a este taketo velke "akoze rozdiely", nebol by som si nicim isty... to by ste museli mat setsakramentske dokazy, aby ste priradili urcitu osobu k tomu sobasu.
duros

Příspěvekod herbert24 » sob zář 14, 2013 21:57

tak nějak. Prvně jsem to také řešil, říkal si, že to budou jiné osoby, než které hledám. Ale nyní už jsem si zvykl. Řekl bych, že správně je tak 1 údaj z 10. Svůj osobní rekord mám odchylku 10 let :-) dále stojí za povšminutí, že např. v oblasti kde hledám já (Krnovsko) rádi zaokrouhlovali. Takže se těmito nesrovnalostmi nenechte rozhodit
Vita somnium breve!
herbert24

Rodokmen online: .

Zpět na Otázky a odpovědi