od Alfie16 » pon kvě 06, 2013 7:30
Zatím ho ale raději nebudu uvádět, není jisté, jestli pocházel opravdu z těch Lišan, přeci jen se tam mohl odněkud přiženit.
Prohledal jsem index svateb v letech 1745-1784 v Lišanech a dalších 10 okolních vesnicích a je tam jediný Georg z Mutějovic, ale ten si vzal nějakou vdovu Marii, takže to není ten potřebný... A v roce 1744 jsem taky nikoho nenašel, což by asi byl mezní datum, když by Jiřímu mělo být cca 18.
Ale svatbu někdy mít museli, protože František nar. 1756 už byl manželský a Jiří se musel narodit někde kolem r. 1727...
Takže buď byl z Lišan Jiří, nebo se do Lišan přiženil a z Lišan by byla jeho žena Anna.
Ale nejde mi do hlavy, že tam nikde není uvedená jejich svatba, to by leda nevěsta musela být z větší dálky a svatba se konala podle zvyku u ní.
edit: Tak ještě jsem našel jednu knihu, kde by se svatba měla nacházet, jen jsem ji předtím přehlédnul. Je to Rakovník 12, jen je škoda, že není indexovaná, takhle to bude hledání jehly v kupce sena. Ale rozmezí 1685-1785 musí být ono, navíc je to pro 12 obcí.
edit2: Prošel jsem knihu svateb Rakovník 12 v období mezi léty 1744-1756 a po Jiřím Černém ani památky. Absence indexace je vynahrazena alespoň podtržením jména a příjmení ženicha, takže to až tak složité nebylo. Našel jsem jen Georgius Czermak na s. 110. Takže ta svatba je pro mě zatím záhadou...