Mnoho informací o Horní Bečvě mám již zjištěných a právě to tak nějak sepisuji do rodové kroniky.
Zrovna jsem narazil v historii Hutiska, což byla nejbližší vesnice s farností, na článek. Ale podobné asi platilo i na HB. Vložím sem postatnou část:
"Do roku 1666 bylo Hutisko a jeho okolí nekatolícké. Nejbližší katolická fara byla až v Rožnově, kde se taky prováděly křty a pohřby. Tato fara přešla roku 1500 do rukou Českých bratři, ale v roce 1570 se opět uvádí jako katolická.
O deset let později, roku 1580 přešla do rukou evangeliků a to až do roku 1666. Od tohoto data se uvádí jako katolická. Matrika zde byla zavedena ještě evangelickým knězem Janem a to roku 1658 ve které dále pokračoval katolický kněz, farář Urban František Lettanus.
Hned na počátku uvádí, že je v Rožnově a okolí velice málo katolíků.
Totéž uvádí i reformace jesuitská, která postupně přešla na Hutisko a okolí.V této reformaci-patentu se zakazovaly evangelické svatby, křty, pohřby a jakékoliv evangelické bohoslužby.
Proto se po okolí veškeré obřady konaly tajně, třeba ve stodole.
Nepomáhalo napomínaní konzistoře i faráře z Rožnova, dokonce i vrchnosti.Tehdejší fojt Eliáš Majer, se stál přímo miláčkem pronásledovaných. Všem evangelíkům, včetně kněžím, dělal útulek a to v Zákopčí, dodnes zvaném Na Majerově (nad Křivačkámi). Tam byl také několik let schován stříbrný
a pozlacený kalich, který měli evangelíci ze své působnosti v Rožnově. Přes veškeré utiskování byli evangelíci ve své víře velice pevní.
Kdo své blízké nemohl odvézt pochovat do Hrubé Lhoty, kde měli vyhrazeno místo, tak je pochovávali tajně doma během noci na zahradě či v lese a to bez obřadů."
Ve zminěné matrice z roku 1658 jsou i zápisy z Horní Bečvy a okolních vesnic. Zde vidět , že HB patřila do rožnovské farnosti. Později v roce 1732 byl zřízen kostel na Hutisku , kde HB patřila až do postavení kostela v obci 1792.
Nicméně stejně mně to vrtá hlavou, jak mohli docházet do tak vzdáleného kostela z takových kotárů

Ale samozřejmě kdybychom vše věděli a znali, už bychom se o nic nezajímali, jak bylo řečeno ve známé pohádce...