Křest v minulosti

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Re: Křest v minulosti

Příspěvekod expertdb » úte říj 08, 2024 11:12

Děkuji všem za reakce.
Mnoho informací o Horní Bečvě mám již zjištěných a právě to tak nějak sepisuji do rodové kroniky.
Zrovna jsem narazil v historii Hutiska, což byla nejbližší vesnice s farností, na článek. Ale podobné asi platilo i na HB. Vložím sem postatnou část:

"Do roku 1666 bylo Hutisko a jeho okolí nekatolícké. Nejbližší katolická fara byla až v Rožnově, kde se taky prováděly křty a pohřby. Tato fara přešla roku 1500 do rukou Českých bratři, ale v roce 1570 se opět uvádí jako katolická.
O deset let později, roku 1580 přešla do rukou evangeliků a to až do roku 1666. Od tohoto data se uvádí jako katolická. Matrika zde byla zavedena ještě evangelickým knězem Janem a to roku 1658 ve které dále pokračoval katolický kněz, farář Urban František Lettanus.
Hned na počátku uvádí, že je v Rožnově a okolí velice málo katolíků.
Totéž uvádí i reformace jesuitská, která postupně přešla na Hutisko a okolí.V této reformaci-patentu se zakazovaly evangelické svatby, křty, pohřby a jakékoliv evangelické bohoslužby.
Proto se po okolí veškeré obřady konaly tajně, třeba ve stodole.
Nepomáhalo napomínaní konzistoře i faráře z Rožnova, dokonce i vrchnosti.Tehdejší fojt Eliáš Majer, se stál přímo miláčkem pronásledovaných. Všem evangelíkům, včetně kněžím, dělal útulek a to v Zákopčí, dodnes zvaném Na Majerově (nad Křivačkámi). Tam byl také několik let schován stříbrný
a pozlacený kalich, který měli evangelíci ze své působnosti v Rožnově. Přes veškeré utiskování byli evangelíci ve své víře velice pevní.
Kdo své blízké nemohl odvézt pochovat do Hrubé Lhoty, kde měli vyhrazeno místo, tak je pochovávali tajně doma během noci na zahradě či v lese a to bez obřadů."

Ve zminěné matrice z roku 1658 jsou i zápisy z Horní Bečvy a okolních vesnic. Zde vidět , že HB patřila do rožnovské farnosti. Později v roce 1732 byl zřízen kostel na Hutisku , kde HB patřila až do postavení kostela v obci 1792.
Nicméně stejně mně to vrtá hlavou, jak mohli docházet do tak vzdáleného kostela z takových kotárů :shock: . Povozy nebyly, větší sedláci žili právě až jakoby vcentrudědiny. Z vyprávění otce vím, jaký byl problém se dostat v zimě do kostela nebo školy vzdáleného 6km.
Ale samozřejmě kdybychom vše věděli a znali, už bychom se o nic nezajímali, jak bylo řečeno ve známé pohádce... :D :D
expertdb

Oblast pátrání: Horní Bečva

Příspěvekod expertdb » úte říj 08, 2024 17:55

Dívala jsme se na matriky na Vademecu pro Horní Bečvu, je pravda, že je to tam složité v tom smyslu, že starší zápisy jsou dochovány u vojenských záznamů.

Chci se zeptat. Co jste tam našla? Tyto stránky archivu neznám, ale zkoušel jsem něco vyhledat,a nic jsem nenašel..
expertdb

Oblast pátrání: Horní Bečva

Příspěvekod Zora » úte říj 08, 2024 18:52

asi Vás zklamu, nic jsem tam nehledala, jen jsem viděla na vademecu Opava matriky N a O Horní Bečva. U některých knih byly uvedené vojenské zápisy. Z

Podle obsahu nejstarší matrika pro HB. Pak to navazuje dál do přítomnosti
1652-1669
Česko; Zlínský kraj; Vsetín; Horní Bečva (Otevřena první strana kvůli odkazu)
https://digi.archives.cz/da/permalink?x ... 0f8088488c

N • 1744-1791 Z • 1732-1794 O • 1732-1795
https://digi.archives.cz/da/permalink?x ... 467741e1fc

Tady jsou uvedeny i vojenské matriky. (zápisy)

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Předchozí

Zpět na Otázky a odpovědi