Když dopodrobna rozepíšu můj postup:
Na adresu
poststelle-pa@bundesarchiv.de jsem 26.5.2012 zaslal v pdf tyto německy vyplněné dokumenty - antrag-persbez-recherche-militaer (dotazník na hledanou osobu, vyplnil jsem úplně všechno co jsem o osobě věděl, včetně spekulací, zadal jsme nejvyšší cenový strop 100Euro, protože jsem nechtěl, aby se výzkum brzdil tím, že bych musel schvalovat navýšení ceny), benutzungsantrag (dotazník o mé osobě a proč požaduji výzkum, že souhlasím s podmínkami) a sken obou stran svého občanského průkazu.
Do minuty mi dorazilo potvrzení, že potvrzují přijetí moji žádosti o výzkum. V mailu bylo zmíněno, že neustálým dotazováním na postup prací mého výzkumu nic neurychlím, že dostávají velké množství žádostí atd.
Následně mi měl přijít informativní mail o tom, že pověřený pracovník archivu přiřadil mému výzkumu referenční číslo a zahájil výzkum. To se ale nestalo. Místo toho přišlo 13.7.2012 uzavření výzkumu a předání výsledků pátrání, které obsahovalo, jak jsem již zmiňoval pdf sken osobní karty hledané osoby (obě strany), pdf sken osobní karty hledané osoby ale se zkomoleným jménem (obě strany) a shrnutí celé práce obsahující číslo psí známky hledané osoby, seznam jednotek ke kterým byla postupně přeřazována s roky a archivačními čísly příslušných rozkazů a nakonec doporučení na další možné zdroje kde pokračovat v pátrání.
Nevím jak lépe celý proces popsat. Snad je to názorné. Z mého pohledu je důležité poskytnout jim na začátku co nejvíce informací o hledané osobě. Psal jsem tam i takové detaily, jako že na fotce má na čepici Edelweiss, že má na výložkách číslo 17, číslo polní pošty ze štábního dopisu oznamující jeho smrt,...zkrátka vše co jsem měl v danou chvíli k dispozici.