VYŘEŠENO Bundesarchiv

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Re: Bundesarchiv

Příspěvekod marilla » stř črc 14, 2021 21:38

Muzu to zkusit podkontaktem mamky. Ma jine prijmeni a jinou adresu. Jen teda jsem mela vysoky strop - 100 e, podruhe bych to taktodat nemohla. To je jedine, co me drzi zpatky…
marilla

Oblast pátrání: Horní Bečva, Prostřední Bečva, Zubří, Holešovsko

Příspěvekod marilla » stř črc 14, 2021 21:46

Asi jeste pockam do zacatku zari, jsou ted dovolene atd. a pak si to mozna opravdu podam znovu. Ach jo…
marilla

Příspěvekod Zora » stř črc 14, 2021 21:48

pokud jsem dobře pochopila, pokud přestoupíš strop, dají ti ale vědět, kolik by to stálo, v mezičase můžeš třeba to první pátrání zrušit a druhý strop povýšit- odsouhlasit vyšší cenu.... V tomhle zcela jistě řešení najdeš. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Foxtrot » čtv črc 15, 2021 5:59

Když dopodrobna rozepíšu můj postup:

Na adresu poststelle-pa@bundesarchiv.de jsem 26.5.2012 zaslal v pdf tyto německy vyplněné dokumenty - antrag-persbez-recherche-militaer (dotazník na hledanou osobu, vyplnil jsem úplně všechno co jsem o osobě věděl, včetně spekulací, zadal jsme nejvyšší cenový strop 100Euro, protože jsem nechtěl, aby se výzkum brzdil tím, že bych musel schvalovat navýšení ceny), benutzungsantrag (dotazník o mé osobě a proč požaduji výzkum, že souhlasím s podmínkami) a sken obou stran svého občanského průkazu.

Do minuty mi dorazilo potvrzení, že potvrzují přijetí moji žádosti o výzkum. V mailu bylo zmíněno, že neustálým dotazováním na postup prací mého výzkumu nic neurychlím, že dostávají velké množství žádostí atd.

Následně mi měl přijít informativní mail o tom, že pověřený pracovník archivu přiřadil mému výzkumu referenční číslo a zahájil výzkum. To se ale nestalo. Místo toho přišlo 13.7.2012 uzavření výzkumu a předání výsledků pátrání, které obsahovalo, jak jsem již zmiňoval pdf sken osobní karty hledané osoby (obě strany), pdf sken osobní karty hledané osoby ale se zkomoleným jménem (obě strany) a shrnutí celé práce obsahující číslo psí známky hledané osoby, seznam jednotek ke kterým byla postupně přeřazována s roky a archivačními čísly příslušných rozkazů a nakonec doporučení na další možné zdroje kde pokračovat v pátrání.

Nevím jak lépe celý proces popsat. Snad je to názorné. Z mého pohledu je důležité poskytnout jim na začátku co nejvíce informací o hledané osobě. Psal jsem tam i takové detaily, jako že na fotce má na čepici Edelweiss, že má na výložkách číslo 17, číslo polní pošty ze štábního dopisu oznamující jeho smrt,...zkrátka vše co jsem měl v danou chvíli k dispozici.
Naposledy upravil Foxtrot dne čtv črc 15, 2021 6:45, celkově upraveno 1
Foxtrot

Příspěvekod filmovymaniak » čtv črc 15, 2021 10:41

Foxtrot:
chápu správně, že vámi uváděná osoba padla: "..číslo polní pošty ze štábního dopisu oznamující jeho smrt.."

pro kontorlu, zkoušel jste najít na ancestry jeho "úmrtní kartu"

Předpokládám, že bez placeného přístupu to najde info o tom, že nějaké dokumenty mají
https://www.ancestry.com/search/collections/61641/
filmovymaniak

Příspěvekod Foxtrot » čtv črc 15, 2021 11:05

Ano, hledaná osoba padla. Smrt i její přesnou příčinu mám potvrzenou z šesti zdrojů (štábní dopis, dopis velitele, dopis kamaráda, karta hrobového místa, prohlášení za mrtvého a foto náhrobku), takže mě upřímně nenapadlo hledat ještě jiné zdroje. Nicméně po rychlém vyzkoušení několika kombinací jména a datumů narození a úmrtí mi ancestry nic nenašlo.
Foxtrot

Příspěvekod marilla » čtv črc 15, 2021 11:37

Mam jen par informaci a to jsem vse poslala jako original skeny, taky doklady pribuznosti, doklady rodicu stryce, vsechno mozne. Pridelene cislo mam. Prebiral to bundesarchiv po wastu podle nejakeho predpisu z roku 2018… v mailu vyznelo, ze neco nasli a potrebuji tedy doklad totoznosti, ten jsem poslala je to ted pres rok a nic se nedeje…
marilla

Příspěvekod Foxtrot » čtv črc 15, 2021 11:44

Je pravda, že v době kdy to po WAStu přebíral Bundesarchiv se hodně požadavků ztratilo nebo se k nim ztratily podklady. Různě po internetu je fůra příběhů kdy lidé pak čekali několik let než někdo oprášil jejich žádost a nebo se nedočkali nikdy. Asi bych zkusil to co radí Zora - Napsat znovu pod jiným jménem a starý výzkum zrušit. Bude se to pro ně tvářit jako nový výzkum a mohlo by to proběhnout rychleji.
Foxtrot

Příspěvekod sanssouci » čtv črc 15, 2021 12:37

Já bych pro vás v Bundesarchivu přímo zavolal a zeptal se, na čem to záleží, že to nejde.
sanssouci

Příspěvekod marilla » čtv črc 15, 2021 16:51

sanssouci píše:Já bych pro vás v Bundesarchivu přímo zavolal a zeptal se, na čem to záleží, že to nejde.

Jakoze byste tam vy zavolal a zjistil to? Ja totiz nemecky umim jen dobry den, naschledanou, ty jsi osel a ty jsi prase… jo a dekuju:) jsem v nalade, ze by mi to z me strany ke komunikaci stacilo, ale asi by to nedospelo ke zdarnemu konci:D
marilla

Příspěvekod Zora » čtv črc 15, 2021 17:27

sanssouci píše:Já bych pro vás v Bundesarchivu přímo zavolal a zeptal se, na čem to záleží, že to nejde.

Kolega je Němec, takže trošku změním jeho zprávu, aby zněla racionálně.

(pokud chcete), tak mohu přímo zavolat do Bundesarchivu a zeptat se, v čem je problém, proč Vaše žádost nejde řešit.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod marilla » čtv črc 15, 2021 17:47

Zora píše:

Kolega je Němec, takže trošku změním jeho zprávu, aby zněla racionálně.

(pokud chcete), tak mohu přímo zavolat do Bundesarchivu a zeptat se, v čem je problém, proč Vaše žádost nejde řešit.
Z

Na Němce je to napsane dobre, ja spis nedoufala, ze by byl nekdo tak hodny a zkusil tam nekoho kontaktovat.

Jakoukoli pomoc samozrejme beru vsema 20, protoze jsem absolutne bezradna. Kvuli babicce stojim hodne o doreseni situace.

Lip jsem se domluvila i s irskym ridicem, co mluvil irskou gaelstinou…
marilla

Příspěvekod sanssouci » čtv črc 15, 2021 19:08

Když chcete, tak tam zavolám. Potřeboval bych vaše jméno,
bádací referenční číslo, datum startu rešerše, po komu zkoumáte a
narození hledaného. A když máte, tak poslední e-mail nebo dopis z
Bundesarchivu. Je to Bundesarchiv v Berlíně? Všechno jako soukromou
zprávu.
sanssouci

Příspěvekod sanssouci » pát črc 16, 2021 10:00

Na vaší poptávce se pracuje. Paní
mi řekla, že to ještě bude trvat 4-6
týdnů.
sanssouci

Příspěvekod marilla » pát črc 16, 2021 10:42

sanssouci píše:Na vaší poptávce se pracuje. Paní
mi řekla, že to ještě bude trvat 4-6
týdnů.

Ještě jednou moc děkuju, jste zlatý. Doufám (a věřím), že to tak opravdu bude…
marilla

PředchozíDalší

Zpět na Otázky a odpovědi