lékařská záhada?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Re: lékařská záhada?

Příspěvekod kikinecka » úte bře 07, 2017 15:10

Viola píše:Její manžel František Jedlínský zemřel kdy a kde? Nemohla se znovu vdát a rodit pod novým příjmením a v matrice úmrtí jí zapsali původní jméno Jedlínská?
Věk u úmrtí jste kontrolovala? Nemůže to být jiná Jedlínská?

Podle toho co vím tak ona umřela první. Já se dostanu v Šachově u zemřelých do roku 1886 a do té doby tam není.
Věk sedí, 99% to jiná nebude jsou to jediní Jedlínští co v téhle oblasti žili.
kikinecka

Oblast pátrání: Zámrsk, okres rychnov nad kněžnou

Příspěvekod Homelessbar » úte bře 07, 2017 19:48

Viděl bych to na úplně jednoduchou a logickou věc, že zemřela při porodu, kdy dítě neporodila a spolu s dítětem zemřela. Dítě neopustilo lůno matky a tudíž se nenarodilo a nemohlo být pokřtěno. Zcela logická a jednoduchá věc. Nic složitého bych u toho nehledal.
Homelessbar

Oblast pátrání: Morava

Příspěvekod kikinecka » úte bře 07, 2017 21:19

Homelessbar píše:Viděl bych to na úplně jednoduchou a logickou věc, že zemřela při porodu, kdy dítě neporodila a spolu s dítětem zemřela. Dítě neopustilo lůno matky a tudíž se nenarodilo a nemohlo být pokřtěno. Zcela logická a jednoduchá věc. Nic složitého bych u toho nehledal.

To už mě taky napadlo, ale k tomu mi zas nesedí slovo následky, z toho jsem odvodila, že se dítě narodilo. Vím, že když zemřela při porodu tak farář zapsal že zemřela při porodu (jedna taková tam je, porodní bába, paradoxně, proto si to taky pamatuju, Kateřina Bartošová)
kikinecka

Příspěvekod Zora » úte bře 07, 2017 21:53

Když nevíte, kdy zemřel manžel, mohla porodit jako vdova. Pak by dítě mělo příjmení matky za svobodna.

Možná nehledáte to správné příjmení. Ale to jsou už jen méně pravděpodobné nápady.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod kikinecka » stř bře 08, 2017 6:54

Zora píše:Když nevíte, kdy zemřel manžel, mohla porodit jako vdova. Pak by dítě mělo příjmení matky za svobodna.

Možná nehledáte to správné příjmení. Ale to jsou už jen méně pravděpodobné nápady.

manžel na 99% zemřel po ní, je zapsaná jako manželka Františka Jedlínského

https://drive.google.com/open?id=0B5IUB ... jgyOFdrNzA

Holt budu muset prohledat okolní obce.
kikinecka

Příspěvekod Homelessbar » stř bře 08, 2017 18:08

Tak následkem těžkého porodu může znamenat obojí, jak po porodu tak i těžkého porodu. Dítě mohlo zůstat v porodních cestách a třeba jí ho z něj museli vypáčit, takže dítě se narodilo už mrtvé nebo třeba mělo tělesnou vadu a tudíž nepřežilo. Dále je vidět, že byl vydán úmrtní list a to znamená jediné, že manžel měl další ženu a úmrtní list potřeboval k tomu, aby si ji mohl vzít.Dědické řízení bych vyloučil.
Homelessbar

Oblast pátrání: Morava

Příspěvekod Zora » stř bře 08, 2017 18:32

Homelessbar píše:Tak následkem těžkého porodu může znamenat obojí, jak po porodu tak i těžkého porodu. Dítě mohlo zůstat v porodních cestách a třeba jí ho z něj museli vypáčit, takže dítě se narodilo už mrtvé nebo třeba mělo tělesnou vadu a tudíž nepřežilo. Dále je vidět, že byl vydán úmrtní list a to znamená jediné, že manžel měl další ženu a úmrtní list potřeboval k tomu, aby si ji mohl vzít.Dědické řízení bych vyloučil.

Mrtvě narozené dítě by bylo zapsané, stejně tak dítě, které zemřelo po porodu, opravdu nezbývá, než hledat- Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod kikinecka » stř bře 08, 2017 19:28

Homelessbar píše:Tak následkem těžkého porodu může znamenat obojí, jak po porodu tak i těžkého porodu. Dítě mohlo zůstat v porodních cestách a třeba jí ho z něj museli vypáčit, takže dítě se narodilo už mrtvé nebo třeba mělo tělesnou vadu a tudíž nepřežilo. Dále je vidět, že byl vydán úmrtní list a to znamená jediné, že manžel měl další ženu a úmrtní list potřeboval k tomu, aby si ji mohl vzít.Dědické řízení bych vyloučil.

Vím, že měl další ženu, ale absolutně nevím, kdo to byl. Kniha oddaných z té doby je na matričním úřadě a další děti už se mu na Šachově nenarodili.
kikinecka

Příspěvekod xjedlins » pon lis 02, 2020 22:04

Dobrý den,

dovolil bych si k této starší diskuzi připojit něco maličko, co vím. Jde o zmiňovaného pana Františka Jedlinského *18.7.1852. Jeho žena Marie jak známo umírá 22.5.1883. Vdovec František si 13.1.1885 bere v Pěčíně 214 svobodnou Markétu Janovcovou *25.4.1857 z Pěčína 174. Je to v matrice 126-3911 soubor 74. V tu chvíli by měl mít tři dcery. Další osudy mně nejsou známy.

Zajímavostí pro mě je, že František Jedlinský pochází z rodu Jedlinských z Pěčína 104 (ze kterého pocházím i já). Ovšem na této druhé svatbě měl za svědka Františka Jedlinského z Pěčína 50, což je druhý rod. Oba rody se mi co matriky sahají až na krkolomná spojení nepodařilo spojit. Jisté je, že se museli mezi sebou znát.

Jaroslav Jedlinský
PS: Jedlinští až na úplně nepatrné výjimky jsou a byli vždy s krátkým i po l.
xjedlins

Oblast pátrání: Okres Rychnov nad Kněžnou

Příspěvekod kikinecka » pon lis 02, 2020 23:35

xjedlins píše:Dobrý den,

dovolil bych si k této starší diskuzi připojit něco maličko, co vím. Jde o zmiňovaného pana Františka Jedlinského *18.7.1852. Jeho žena Marie jak známo umírá 22.5.1883. Vdovec František si 13.1.1885 bere v Pěčíně 214 svobodnou Markétu Janovcovou *25.4.1857 z Pěčína 174. Je to v matrice 126-3911 soubor 74. V tu chvíli by měl mít tři dcery. Další osudy mně nejsou známy.

Zajímavostí pro mě je, že František Jedlinský pochází z rodu Jedlinských z Pěčína 104 (ze kterého pocházím i já). Ovšem na této druhé svatbě měl za svědka Františka Jedlinského z Pěčína 50, což je druhý rod. Oba rody se mi co matriky sahají až na krkolomná spojení nepodařilo spojit. Jisté je, že se museli mezi sebou znát.

Jaroslav Jedlinský
PS: Jedlinští až na úplně nepatrné výjimky jsou a byli vždy s krátkým i po l.

Zdravím, děkuji. Původní téma příspěvku, tedy nenalezené dítě se mi do teď nepodařilo vyřešit, ale co se týká Františka (*1852) a jeho dalšíchu osudů Vás mohu doplnit - jeho druhá žena Markéta zemřela 1.1.1898 Šachově 37 (nevím o tom, že by spolu měli děti); po smrti Markéty se žení potřetí, a to 18. dubna 1899 s Františkou Janovcovou (rozenou Hlouškovou, *28.1.1855 v Šachově), vdovou z Borohrádku. Kdy zemřela Františka nevim, ale určitě to bylo ještě před Františkem, který umírá 5.12.1928 v Šachově 37.
Pokud by Vás zajímali z nějakého důvodu zajímaly osudy Františkových dětí, neváhejte mě kontaktovat. Až na jednu dceru, která se odstěhovala do Golčova Jeníkova, je mám vypracované až kam matriky sahají.
kikinecka

Předchozí

Zpět na Otázky a odpovědi