Eviddenční čísla u zapisů matriky

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Eviddenční čísla u zapisů matriky

Příspěvekod neznalek » stř črc 31, 2013 8:58

Dobrý den,
vlevo na okraji u jednotlivých zápisů v různých matrikách nacházím občas poznámku která vypadá jako evidenční číslo nějakého dalšího dokumentu.
Například v online matrice: Bohdaneč 04, stránka hledáčku č.32 - u zápisu č. domu 80, Anna Vohnická je pozn. 12.XI.1941, č.j. 3328
Neumím si vysvětlit oč jde.
Rád bych však takovýto dokument (pokud se o něj jedná) našel a prostudoval.
Může mi někdo poradit kde dotyčný dokument najdu?
Případně podat vysvětlení o co se vlastně jedná?
Děkuji.
neznalek

Oblast pátrání: Chřenovice, Volavá Lhota, Chlístovice, Milanovice, Bohdaneč, Úžice, Uhlířské Janovice a všeobecně jihovýchodní část středočeského kraje, hlavně v okolí Ledče n/S a Dolních Kralovic. Po 1840 také Praha, Táborsko a Jižní Čechy.

Re: Eviddenční čísla u zapisů matriky

Příspěvekod Zora » stř črc 31, 2013 9:03

V tomto případě se s velkou pravděpodobností jedná o vydání dokladu - opisu matričního záznamu.

Velmi často se žádalo o rodné listy v souvislosti s prokazováním arijského původu, někdy i šest generací zpět, ale stejně tak se mohlo jednat o vydání opisu z jiných důvodů. Poctiví faráři vše zapisovali do matriky i s odkazy, aby bylo případně možné dohledat, kdo co a za jakým účelem potřeboval a komu bylo vydáno.
Podobným způsobem se často zapisovala i přijatá oznámení od jiných far - třeba o sňatku, úmrtí, vystoupení z církve a podobně.

Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod neznalek » stř črc 31, 2013 12:34

Děkuji za odpoveď, něco podobného jsem se domníval. Otázkou je však kde ten dokument na nějž se ten odkaz/zápis vztahuje, najdu.
Předpokladam totiž, že č.j. se vztahuje k nějaké složce - buď fary nebo úřadu a tam najdu více.
Co byste mi tedy poradila kde bych měl hledat dále, máte v tomto směru nějaké konkrétní zkušenosti ?
Stefan
neznalek

Oblast pátrání: Chřenovice, Volavá Lhota, Chlístovice, Milanovice, Bohdaneč, Úžice, Uhlířské Janovice a všeobecně jihovýchodní část středočeského kraje, hlavně v okolí Ledče n/S a Dolních Kralovic. Po 1840 také Praha, Táborsko a Jižní Čechy.

Příspěvekod Slim » stř črc 31, 2013 12:42

Ideální je hledat v archívu příslušné farnosti, ty mohou být buď v příslušných okresních archívech nebo v archívech na biskupství.

Dobrý výchozí bod je http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy-cr/default.aspx
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod neznalek » stř črc 31, 2013 13:05

Díky, ano to je výborná alternativa ! Uvidíme jestli budu mít úspěch :9.
Slibuji si od toho nalezení potomků či alespoň příslušmíků větve dotyčné osoby.
neznalek

Příspěvekod Rozina » stř črc 31, 2013 17:14

Zřejmě se jedná o živou matriku a tak doporučuji obrátit se na příslušný matriční úřad.
Rozina

Příspěvekod neznalek » čtv srp 01, 2013 7:41

Samotná matrika v tomto konkretním případě již živá neni - je dokonce i online. Mým problémem je ta dodatečná poznámka protože nevím kde ten spis z roku 1941 hledat. Tady totiž asi skutečně nepůjde o další matriku (třeba umrtí), ale spíš o žádost - jak již napsala "Zora". Jenom co a hlavně KDE je to pod tim cislem vlastně uloženo? Kde hledat dál ? Samozřejmě se jako první nabízí alternativa příslušného regionálního archivu. Bohužel písemné dotazy tímto směrem jsou na "dlouhé lokty". To však není výčitka, jenom konstatování ! A tak se snažím najít nějakou rychlejší cestu - možná existuje, jenom o ní nevím. Pátrání ve zdroji navrhnutém "Slimem" bylo sice slibné, ale konkrétní výsldek bohužel nepřineslo. Vždy jsem po zadání skončil u více či méně známých obecných odkazů s jediným řešením - odkaz na badatelnu některého z archivů.
Pro mne (a myslím nejen pro mne) by bylo velkou pomocí kdybych někde našel třeba: spis xy je uložen tamatam nebo alespoň získal jistotu kam se v takovýchto případech rovnou obrátit... ale to je asi jen zbožné přání :)
Jelikož je však takových poznámek v mnou prohledaných matrikách spousta, zajímalo by mne opravdu jak se dostat k "prameni" :)
Předpokládám totiž, že někdo z badatelů už jistě konkrétní zkušenosti v tomto směru má. A tak se ptám nejdříve tady než začnu otravovat někde na vikariátech nebo v archivech. Ti všichni mají své práce dost a rozhodně nebudou nadšeni když je nějaký "neználek" bude otravovat triviálními otázkami. :)
Těším se na vaše poznatky a rady....
neznalek

Příspěvekod Slim » čtv srp 01, 2013 8:50

K ménu odkazu, při zadání Bohdaneč do "Název fondu obsahuje text" je jedna z odpovědí i

http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy- ... 1205010743

a z ní zjistíte, že fond Farní úřad Bohdaneč (1759 - 1956) obsahuje

Kód: Vybrat vše
 Fond obsahuje: listina 1828, pamětní kniha 1795 -1857, knihy normálií 1842 -1907, seznamy duší 1874 -1890, kniha změn náboženského vyznání 1839, kniha bohoslužebných funkcí 1899 -1943, knihy biřmovaných 1766 -1936, ohlášky snoubenců 1904 -1925, protokoly o zkouškách snoubenců 1759 -1900, kniha odsloužených nadačních mší 1902 -1956, inventáře kostelů a farních budov 1773 -1907, účetní knihy 1759 -1936, podací protokol 1896 -1940, věcně řazená registratura a korespondence 1797 -1940.

je přístupný pro nahlížení a je uložen v Státním okresním archivu Kutná Hora.

Ovšem údaje co Vás zajímají jsou pouze do roku 1940, takže předpokládám, že zbytek bude ještě na faře.
Slim

Příspěvekod neznalek » čtv srp 01, 2013 9:25

Děkuji za vaši reakci.
V mezičase jsem se usilovným badáním a metodou "pokus a omyl" dopídil stejného výsledku :). Tím chci konstatovat, že vaše rada byla velmi konstruktivní a vina je v mé neznalosti začátečníka. Zbývá jen shromáždit větší počet těch poznámek (aby se cesta vyplatila) a rozjet se do K.Hory. Škoda, že dokumenty nejsou online přístupné. Nebo snad jsou a já o tom nevím? I to je možné, prostě začátečník.
Ještě jednou děkuji a přeji hezký den.
neznalek

Příspěvekod Slim » čtv srp 01, 2013 9:32

Bohužel tyto dokumenty málokdy bývají online a návštěvě archívu se nevyhnete.
Slim

Příspěvekod Kirvin » pon srp 05, 2013 16:45

Jen malá poznámka.. Pokud byl dokument vydáván v průběhu protektorátu (záměrně psáno s malým p na začátku), byl dokument zpracován a předán žadateli, tedy měl by být kdesi u Vaší rodiny. Farní archivy jsou fajn věc, ale velké očekávání může přivodit velké zklamání. Sám jsem prošel tři farní archivy - ten poslední měl 33 kartonů a z důvodu toho, že fond nebyl inventarizován jsem musel projít všechno :roll: Velice zajímavé jsou doklady k matrikám oddaných, kde jsou uloženy podklady k sňatků - rodné listy, plnoletost, doklad o vojenské službě, církevní a úřední dispens... Ale.. manželé občas požadovali vrácení dokladů a tak je složka prázdná.. Další věc jsou ohledací lístky k zemřelým. Díky tomu, že se dochovali zejména z 1. poloviny 20. století (alespoň zde, mladší jsem neviděl - plzeňsko), našel jsem informace, které jsou dosud v živých matrikách. Další zajímavou věcí jsou informace ke hřibotovům - nájem hřbitovních míst, kniha pohřbů katolíků a nekatolíků atd. atd. Dále kniha ohlášek, ty jsem měl v ruce z období od roku cca 1840 do roku 1945. V podstatě obsahuje totožné záznamy jako v matrice oddací, ale navíc je zde napsáno odkud který snoubenec přišel, kde se zdržoval, zda má za sebou vojnu, kde, svědci, kde byly druhé ohlášky atd, což často nahradí informace, které v matrikách nejsou uvedeny. Dále jsou v těchto archivech knihy promluv, biřmování, knihy odpadlích od víry (přechod k jinému vyznání), návraty k víře, hodně o hospodaření farnosti (např. nákup uhlí, opravy v kostele, nákupy inventáře, mešního vína, svící..., ale i pronájmy zádušních pozemků místním lidem, vč. knihy nájemních smluv atd. - i zde jsem našel záznam o mém předkovi - měl pronajatu louku.

Vše však záleží na tom, jak pečlivě byly záznamy vedeny a jak se čas a lidé k farnímu archivu zachovali.. Většinou to nejsou souvislé řady dokumentů, mnoho ročníků prostě chybí a nejsou.. Je to moc a náhodě... Ale pokud máte v dané farnosti více předků, rozhodně doporučuji si archiv fary projít. Utvoří to obrázek o životě farní osady a to není nikdy na škodu.
Každý život má svou velikost. (Gorkij)

Ty Tomáš
Kirvin

Oblast pátrání: panství Šťáhlavy, Plasy, Radnice, Vsetínsko, Pardubicko, Klatovsko, Ostravsko.

Příspěvekod Zora » pon srp 05, 2013 17:26

Napadlo mě, zda se někdo setkal s tím, že by poznámek o vydání opisu bylo u jedné osoby více - tedy přibližně ze stejné doby.
Pokud totiž vycházím z toho, že o rodný list člověka, narozeného 1824, žádala jeho pravnučka - r. narození 1920 v době Protektorátu (pro potřeby svého otce), pak zvažuji, zda o stejný rodný list nežádali i potomci z dalších větví..., kteří se ovšem už navzájem neznali.

Já jsem se ale nesetkala s tím, že by se poznámky u jedné osoby násobily.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Kašpar » pon srp 05, 2013 18:39

Nevím, zda jsem to pochopil správně, ale sám mám v držení opis týž listiny, totiž kopulačního listu ( duplikát, triplikát atd.)
Naposledy upravil Kašpar dne pon srp 05, 2013 18:50, celkově upraveno 1
Kašpar

Příspěvekod Zora » pon srp 05, 2013 18:47

jde mně o to, zda se u jednoho předka vyskytuje vícekrát vepsaná poznámka o vyžádání v době protektorátu.
Určitě se muselo stát, že o matriční záznam stejného předka přišlo více žádostí z různých obcí od různých osob, neb každý musel mít tyto doklady.
Pokud měl předek třeba deset dětí, jeho děti každé pět a jejich děti měly také manželství požehnána, pak bych si myslela, že se mohly žádosti z různých větví sejít na stejné faře, aniž by se již potomci znali.

(protektorátní opisy narození a svateb také vlastním u mnoha předků, o to nejde)

Zora
Zora

Příspěvekod Kirvin » pon srp 05, 2013 20:40

Zora

Setkal jsem se s tím. Akorát teď nevím v které matrice. Zkusím se podívat a vystavit to. Dle mého odhadu šlo o vnoučata osoby u jejíhož zápisu je poznámka uvedená. Je zřejmé, že tito, de facto příbuzní, se neznali a tak se žádost u jedné osoby sešla vícekráte..
Každý život má svou velikost. (Gorkij)

Ty Tomáš
Kirvin

Oblast pátrání: panství Šťáhlavy, Plasy, Radnice, Vsetínsko, Pardubicko, Klatovsko, Ostravsko.

Další

Zpět na Otázky a odpovědi