RESTAUROVÁNÍ DOKUMENTŮ

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

RESTAUROVÁNÍ DOKUMENTŮ

Příspěvekod KackaCT » stř dub 10, 2013 5:29

Dobrý den všem,
nejsem si jistá, zda právě zde položit svů dotaz, snad je to tak správně.

Aktuálně řeším pro mne dost velký a podstatný problém.
Narazila jsem na původní dokumenty, zřejmě kř. listy a jiné dokumenty datované cca kolem roku 1830.
Jsou však velmi poškozené. Některé, vlivem přeložení, rozdělené na víc částí, v místě přeložení rozpadlé.

Věděl by někdo, jak takovéto dokumenty "oživit" pro další úschovu a případné ofocení?
Vím útřkovitě, že lepidlo je nevhodné,
napadlo mne podlepit ta místa papírovou páskou (taková ta hnědá, co se navlhčí a pak lepí), ale nevím,
jestli lepidlo na ní by dokumenty nějak nepoškodilo - v budoucnu.

Děkuji předem za jakoukoli radu či nápad,
třeba to už má někdo vychytané :)

Kačka
KackaCT

Oblast pátrání: Bohuňovice okr. Svitavy, Dolní Újezd u Litomyšle, Svinná u České Třebové, Dobruška, Díly (Nový Postřekov), Postřekov.

Re: RESTAUROVÁNÍ DOKUMENTŮ

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř dub 10, 2013 6:15

Nejsem expert, ale urcite to ofotte (klidne i ty kusy pred slepenim a pak po slepeni), uchovejte v deskach, at na to nemuze svetlo a prach....
a pak jsem nedavno narazila na lepenky na opravu knih od firmy 3M.... jsou to v podstate papirove lepenky... Jde o to, ze to lepidlo musi mit neutralni pH bez kyselin a ligninu.... tudiz predpokladam, ze tyto lepenky jsou i na opravu dokumentu....
Jinak se urcite delaji i lepidla s neutralnim pH- ta by byla vhodna pro podlepeni papirem, kdyby Vam kus dokumentu chybel a nesly by dily sesadit k sobe.... Kupodivu jsou k sehnani v obchodech se scrapbookovym vybavenim. Nepodlepujte to beznym kancelarskym papirem do tiskarny- ten taky nekdy dela vylomeniny- najdete nejaky vhodny pro lepeni fotografii (bez kyselin).
http://www.biblioshop.cz/Opravy-a-ochra ... x-50m.html
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod KackaCT » stř dub 10, 2013 7:37

Karolíno, děkuji. Také nejsem expert, ale mám trochu výhodu. Pracuji v papírnictví a o scrapbooku vím hodně.
To mi vnuklo myšlenku, obrátit se přímo na experty ve scrapbooku.
Pokusím se zjistit co nejvíce informací a pak se sem předám, myslím, že nebudu jediná, koho toto trápí
a kdo se s tím potýká.

Hezký den Kačka
KackaCT

Oblast pátrání: Bohuňovice okr. Svitavy, Dolní Újezd u Litomyšle, Svinná u České Třebové, Dobruška, Díly (Nový Postřekov), Postřekov.

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř dub 10, 2013 7:40

No vidite!
Jste primo u zdroje!
A delate v mem nejoblibenejsim obchode :-)
K.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod KackaCT » stř dub 10, 2013 8:27

Už jsem zahájila pátrání :) Snad se mi brzy ozvou. A ještě vznesu dotaz na náš podnik ohledně papírů, mám totiž tucha,
že už vím, jak by se to dalo řešit, ale potřebuji od nich vyjádření stran složení hmoty pro výrobu papíru.
Až to budu mít, dám sem "návod" co mám v hlavě.

Tak, tak, jsem přímo u zdroje. A někdy je to ke škodě (neumíte si představit, co všechno už doma mám!!!).
Už bych si pomalu mohla otevřít papírnictví své vlastní :)
KackaCT

Příspěvekod stanley4 » stř dub 10, 2013 12:14

Osobne by som sa o reštaurovanie nepokúšal, ale nechcem Vás odhovárať. V každom prípade by som ich najskôr digitalizoval (stolný skener) - rozpadnuté dokumenty buď po častiach alebo zložiť ako puzzle priamo na skle skenera :) Takto budete mať zálohu s možnosťou vytlačenia, aby sa s originálmi zbytočne nemanipulovalo...
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř dub 10, 2013 12:42

pravda, Stano- na sken jsem zapomnela....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod KackaCT » stř dub 10, 2013 13:00

Stanley, děkuji, já vím, samozřejmě si digitální zálohu pořídím, s tím se počítá :)
Jde mi spíš o to, že ty listiny jsou v současné chvíli přeložené (třeba na čtyřikrát) a abych je vůbec zdigitalizovala,
musím je rozložit. A když už budou rozložené, chci je rozložené uchovat - ne snad, že by v nich pak někdo listoval,
ale spíš, aby byly archivované rozložené a neničily se ještě víc.

Už pracuji na zjišťování informací, jsem, doufám, na dobré cestě, hned jak budu něco vědět, dám sem nové téma - pro
přehlednost.

A ještě malý dotaz - není skener nebezpečný? Nemůže ty listiny to světlo nějak poškodit? Četla jsem (a slyšela), že je lepší přefotit foťákem bez použití blesku. Že ten blesk může listiny poškodit - do budoucna.
Soudím tak i logicky z pravidel v archivech - fotit jen bez blesku.
KackaCT

Příspěvekod stanley4 » stř dub 10, 2013 14:31

Myslím, že krátkodobé žiarenie dokumenty nejako zásadne nepoškodí - aj v archívoch bežne kopírujú a skenujú... a predpokladám, že napriek prehnaným cenám nemajú špeciálnu (šetrnejšiu) techniku.
Na uchovanie v rozloženom stave by možno na začiatok stačil preložený papier formátu A3 (vhodného zloženia) - ak dokumenty nie sú väčšie ako A4 - každý list zvlášť, v pevnom obale, skladovať v horizovtálnej polohe. Tak by mali byť dostatočne chránené pred svetlom a mechanickým poškodením...
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod ozana » stř dub 10, 2013 15:01

pro poškození světlem byste to musela osvětlovat silným světlem měsíce a ne pár sekund
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Brasl » stř dub 10, 2013 18:31

V archivech je blesk zakázaný kvůli velké frekvenci, jež dá dohromady dlouhou expozici, tj. dobu osvitu, a teprve z té doby dochází k poškození (prostě se to nasčítá). Jednorázově to nevadí.

A co takhle uložit na nesmýkavý papír (piják), vložit do PE obalu ("košilky") ??? Je to manipulovatelné, skladovatelné. Pouze je občas problém s rozměrem, neb listiny mohou být větší nežli A4.
Brasl

Příspěvekod KackaCT » stř dub 10, 2013 19:09

Brasl - děkuji za info o blesku. Já se prostě jen bojím ty listiny jakkoli osvětlovat. Přeci jen chci, když už na tom pracuji,
aby to tu po mně pak zůstalo.

Mám informaci od ředitelky našeho městského muzea (také je vášnivou genealožkou), že vkládání do PE obalů je pro tyto listiny naprosto nevhodné. Látky obsažené v PE obalu mohou tyto listiny poškodit.
Doporučila nám ukládat pouze do papírových složek.

V současné chvíli sbírám informace, pak to shrnu a vyhodím sem poznatky - i pro ostatní,
třeba se to bude hodit více lidem.
Jsem tak trochu perfekcionalista, jak to není "stopro", nejsem spokojená :)
KackaCT

Příspěvekod Milan Wölfl » čtv dub 11, 2013 13:33

Brasl píše:...A co takhle uložit na nesmýkavý papír (piják), vložit do PE obalu ("košilky") ??? Je to manipulovatelné, skladovatelné. Pouze je občas problém s rozměrem, neb listiny mohou být větší nežli A4.

Ještě mohu doporučit speciální plastové prospektové obaly (hlavně bez přídavku chloru, ten zničí časem snad všechno), které využívají třeba prodejci grafik a starých plakátů. Listinu bych dal na kreslící karton, aby se uvnitř nepohybovala...
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod KackaCT » čtv dub 11, 2013 16:33

Milane, děkuji.
Intenzivně sbírám informace, už jen čekám, až mi ještě pošlou vyjáření ohledně jistých papírů.

Jak tu podotkla Karolína, i obyč. kancelářský papír může nadělat zle. A to bych velmi nerada.
Každopádně jsem vděčna za jakýkoli podnět a ráda se pak podělím o ty své :)
KackaCT

Příspěvekod Milan Wölfl » čtv dub 11, 2013 20:30

KackaCT píše:Milane, děkuji.
Intenzivně sbírám informace, už jen čekám, až mi ještě pošlou vyjáření ohledně jistých papírů.

Jak tu podotkla Karolína, i obyč. kancelářský papír může nadělat zle. A to bych velmi nerada.
Každopádně jsem vděčna za jakýkoli podnět a ráda se pak podělím o ty své :)

Se svými listinami (mnohdy vč. pečetí) i ze 17. století dělám to, že z obalu na prospekty (A4) nastřihám proužky (A4 na výšku, šířka asi 1cm), ty nalepím na kresl. karton, aby upevnily listinu a potom umístím do plast. obalu (buď a3 nebo A4). A je to, nemusím se bát, že nějaké podlepování napáchá paseku ;)
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Další

Zpět na Otázky a odpovědi