wonders píše:I tohle by bylo možné to ano. Já si tedy ale myslel že datum narozeni nebo alespoň letopočet říkal třeba u svatby každý sám za sebe a né že se to někde dohledavalo. Zas by to ale muselo být blbě při každém zápisu. František měl 2 svatby a úmrtí a všechny věkem souhlasí. Pokud máte pravdu musel by ještě existovat zápis o narozeni dalšího syna Františka ale to jsem nenašel.
Teď už jen taková poznámka aby toho u Haxů nebylo málo a to ta že otec a děda Tomáše Haxy se z nějakého neznámého důvodu prejmenoval na Dvořák a pak Dvořák Haxa. Takže pokud rozlousknu tento poměrně malý problém bude mě čekat větší a složitější protože v těch knihách to vážně moc nepřečtu.
Každý sám za sebe v podstatě nemohl říkat nic.
V rodinách buď nebyly v písemné podobě žádné doklady nebo někde oddací list rodičů, především tam, kde se přestěhovali z jiné farnosti.
Za sebe se přikláním k záměně jména u úmrtí, tedy zemřela Františka.
nedávno jsem dohledávala něco v Dolních Kounicích (nebo to bylo ve Vaší kamenici, teď nevím), a chudák ženil měl u svého jména křížek, naštěstí tam bylo dopsáno, že zemřel ve vyšším věku, kdy a kde...
Záznamy o matričních úkonech se přepisovaly do matrik hromadně z papírků, ne vždy to dělal sám kněz, mohlo se stát, že si poznamenal Franz (zkratkou Františka) a ten druhý to přepsal doslovně. A protože se ve stejné rodině opravdu narodil Franz, kluk, tak pečlivě propočetl, kolik roků a měsíců mu bylo při úmrtí...
Pokud měli rodiče cca 7 dětí, mnohdy si sami přesně nepamatovali, kdy se které narodilo...
U svateb to fungovalo tak, že u snoubenců ze stejné farnosti si farář dohledal (měl dohledat) v matriční knize jejich narození a tam opsat rodiče.
Mnohdy bylo více práce, jindy zase třeba nepozornost, dost často se v matrice oddaných objeví správné jméno, příjmení, ale nesprávný věk.- Inu, našel se zápis o narození stejného dítěte, ... tak to farář opsal.
POkud byl jeden ze snoubenců z jiné farnosti, tak musel předkládat křestní list - opis záznamu o křtu, resp. narození v papírové formě.
Většinou si to vyžádal místní farář , jen výjimečně si to zařizoval snoubenec. Někdy také měl doklady o narození snoubenec (- snoubenka) u sebe, spíš tedy muži...
Po roce 1848 se sice předpisy trochu zpřísnily, součástí oddacích dokladů ve farním archivu měl být opis křestního listu, ale ten se zase občas půjčoval , když rodina potřebovala něco prokázat... ale stále v tom byly občas zmatky.
Dvořak - Haxa
Zřejmě jde už o Kamenici, tam bych upozornila na mopžnost, že se mohli vyskytovat dvořáci, tedy nepoddaní lidé - svobodní .
viz
https://www.svobodnici.cz/dalsi-svobodne-vrstvy/Zápis neznám, nelze vůbec nic vyslovovat.
Je také možné, že jde o změnu příjmení po střeše - heslo na wiki, ale nevím, kdy se tato změna, o které píšete, odehrávala.
Z