Jak najít narození novomanželů

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Jak najít narození novomanželů

Příspěvekod Rigel » pon zář 10, 2012 18:34

Nalezl jsem v matrice svatbu mých předků z r. 1777. Oproti pozdějším údajům je tam toho ale uvedeno méně, u nevěsty je uveden pouze otec (v tomto případě Josef). Na narození nevěsty jsem našel z vesnice 3 adeptky, všechny mají otce Josefa - a co jako teď s tím :( ? U jejich později narozeného dítěte je uvedeno jen křestní jméno matky(nevěsty)... tak to taky nepomůže. A stejné to bude asi i u ženicha ale k tomu jsem se ještě nedostal. Díky
Rigel

Re: Jak najít narození novomanželů

Příspěvekod powery » pon zář 10, 2012 20:47

Je potřeba použít jiný zdroj než matriky, nějaké soupisy obyvatel, katastry, atd.
powery

Oblast pátrání: Pelhřimov, Louka, Ostojkovice, Lažínky, Lhotice, Mladoňovice, Stračovská Lhota, Jackov, Podolí - Jemnice, Moravské Budějovice, Slavíkovice, Ilnice (Il'nycja), Počátky, Kdousov, Vranín

Příspěvekod Jan » pon zář 10, 2012 22:09

Hledejte jejich děti a tam snad zjistíte příjmení matky, jedno dítě určitě neměli, pokud matka brzo nezemřela. Rodné příjmení
matky se začalo zapisovat kolem roku 1785. Z Vašeho popisu není patrno jestli je to skutečně ta svatba kterou hledáte, nebo
jsem nepochopil jak jste se k tomu zápisu dopracoval. O jejich potomkovi skutečně nevíte víc, je to přece Váš předek o generaci
mladší než jeho rodiče, ze zápisu o jeho narození a sňatku který musíte znát taky nic nezjistíte?
Jan

Příspěvekod Rigel » úte zář 11, 2012 8:45

Díky všem za postřehy.
Jan píše: Hledejte jejich děti a tam snad zjistíte příjmení matky, jedno dítě určitě neměli, pokud matka brzo nezemřela. Rodné příjmení
matky se začalo zapisovat kolem roku 1785.

Ano do toho se pustím, zatím jsem se k tomu nějak nedostal :oops: , mám jen obavu, že ty zápisy budou v informačním ohledu stejné.

Jan píše: Z Vašeho popisu není patrno jestli je to skutečně ta svatba kterou hledáte, nebo
jsem nepochopil jak jste se k tomu zápisu dopracoval.

Svatbu už jsem našel :-) A dostal jsem se k ní právě přes záznam o narození jejich syna Matěje, který je mým předkem v linii po meči, a to na základě shody křestních jmen obou rodičů (novomanželů), časového období a taky jiná podobná svatba která by k nim seděla není (narození i svatba mají navíc stejného svědka).

Jan píše: O jejich potomkovi skutečně nevíte víc, je to přece Váš předek o generaci
mladší než jeho rodiče, ze zápisu o jeho narození a sňatku který musíte znát taky nic nezjistíte?

Právěže asi ne. K jejich potomkovi Matějovi mám matriční záznamy o jeho narození, svatbě a úmrtí. U úmrtí není uvedeno jméno žádného rodiče, u svatby je uvedeno jméno otce a u toho narození křestní jména obou rodičů. A v záznamech narození jeho vlastních dětí je uveden jen Matěj, další generace už ne.

Zkusím tedy primárně ty ostatní Matějovi sourozence u uvidím...

Mám ještě naivní dotaz k odpovědi č. 1 - ty ostatní zdroje asi nejsou zdigitalizované tak jako matriky, že?
Rigel

Příspěvekod Zora » úte zář 11, 2012 10:21

Neznám velikost obce, o kterou se jedná, dá se postupovat také podle
- čísla popisného, je třeba dát ovšem pozor na even. přečíslování
. jmen kmotrů či svědků . dá se předpokládat, že si rodiny poskytovaly služby navzájem.

Pokud se jedná o větší obec - město, je to složitější, je pravděpodobné, že do města osoba přišla a bohužel nikde v matrice není zápis o tom, odkud pocházela. Pak už je to spíš o těch jiných zdrojích. Ty se liší v Čechách a na Moravě. Je třeba uvést sem na fórum podrobnosti, pak je pravděpodobné, že zkušení rádci Vám poradí.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod stanley4 » úte zář 11, 2012 10:49

Zora píše:Neznám velikost obce, o kterou se jedná, dá se postupovat také podle
- čísla popisného, je třeba dát ovšem pozor na even. přečíslování
. jmen kmotrů či svědků . dá se předpokládat, že si rodiny poskytovaly služby navzájem.

Pokud se jedná o větší obec - město, je to složitější, je pravděpodobné, že do města osoba přišla a bohužel nikde v matrice není zápis o tom, odkud pocházela. Pak už je to spíš o těch jiných zdrojích. Ty se liší v Čechách a na Moravě. Je třeba uvést sem na fórum podrobnosti, pak je pravděpodobné, že zkušení rádci Vám poradí.

pred rokom 1770 popisné čísla ešte neboli, inak súhlasím :)
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Zora » úte zář 11, 2012 11:19

Omlouvám se, č. p. byla zaváděna různě, pro dané období lze použít jen nepravděpodobně .
V Brně např.
Zavedení číslování domů dle ulic

24. 5. 1867

veškerá uliční síť města

Číslování proběhlo na základě císařského patentu z 23. 3. 1857.
S omluvou Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Claricia » čtv zář 13, 2012 7:19

Čísla popisná je možné použít - dohledat úmrtí rodičů nevěsty, předpokládám, že u sňatku už je čp., na kterém proběhla svatba, uvedeno. Chtělo by to vidět ten záznam z matriky oddaných.

Dál - projít matriku zemřelých, myslím, že minimálně jedna možná nevěsta tím odpadne, protože zemřela v dětském věku. Tím také člověk bude vědět, které čp. může vyloučit.
Podívat se na kmotry u Matějových dětí a porovnat je s kmotry u potenciálních nevěst, totéž provést se svědky u sňatku a kmotry potenciálních nevěst.

Soupisy poddaných a další záležitosti jsou digitalizované pouze pro jižní Čechy.
Blanka Lednická (Claricia)
claricia@nase-koreny.cz
Střípky z matrik
Firemní stránky (přepisy, překlady, rešerše, kurzy)
Firemní stránky na Facebooku
Claricia

Oblast pátrání: Telčsko, Třešťsko, Písecko, Vizovicko, Rakovnicko, Kolínsko, Velká Losenice a okolí, Kateřinky u Opavy a okolí, Velké Opatovice a okolí, Čestice na Strakonicku a okolí, Radnice (RO) a okolí

Příspěvekod Rigel » čtv zář 13, 2012 17:24

Zatím jsem s tím i přes cenné rady zásadně nepohnul. Tady jsou ty údaje, jedná se obec Čeložnice v JM kraji. Každopádně už teď díky za návrhy.
Svatba:
Obrázek

a jedno z dětí manželů (druhý záznam odspodu):
Obrázek

A tady adeptky:
Zborilova_Marie_2,4.1736 (pravda trošku starší, ale kdoví)
Obrázek

Zborilova_Marie_19,8,1756 (malý zoom, je to vlevo zhruba uprostřed)
Obrázek

Zborilova_Marie_2,9,1759
Obrázek

Třeba v tom něco objevíte co já ne. Díky
Rigel

Příspěvekod Claricia » čtv zář 13, 2012 17:58

Mariin otec je u narození dítěte označen jako zemřelý, u sňatku ne - dohledával jste úmrtí Josefů Zbořilů?

Je také možné, že se jedná o jednoho Josefa Zbořila - není v mezičase mezi narozením první a druhé Marie jeho sňatek?

Obě Marie narozené v 50. letech 18. století přežily dětský věk?
claricia@nase-koreny.cz
Střípky z matrik
Claricia

Oblast pátrání: Telčsko, Třešťsko, Písecko, Vizovicko, Rakovnicko, Kolínsko, Velká Losenice a okolí, Kateřinky u Opavy a okolí, Velké Opatovice a okolí, Čestice na Strakonicku a okolí, Radnice (RO) a okolí

Příspěvekod zrnka písku » čtv zář 13, 2012 18:11

stanley4 píše:pred rokom 1770 popisné čísla ešte neboli, inak súhlasím :)

doplním (jen) svou slezskou zkušenost - čísla popisná byla, ale až nařízením(?) Marie Terezie bylo povinno je v matrikách uvádět, tzn. pokud byl "poctivý" farář už dříve, mohou se v matrikách objevit už před rokem 1770...
zrnka písku

Příspěvekod stanley4 » čtv zář 13, 2012 22:33

zrnka písku píše:
stanley4 píše:pred rokom 1770 popisné čísla ešte neboli, inak súhlasím :)

doplním (jen) svou slezskou zkušenost - čísla popisná byla, ale až nařízením(?) Marie Terezie bylo povinno je v matrikách uvádět, tzn. pokud byl "poctivý" farář už dříve, mohou se v matrikách objevit už před rokem 1770...

môže byť... vychádzal som z toho, že číslovanie domov ako také bolo uzákonené až v roku 1770... aj keď verím, že niekde si domy mohli očíslovať "podľa seba" aj skôr :)
stanley4

SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Rigel » pát zář 14, 2012 7:26

Claricia píše: Mariin otec je u narození dítěte označen jako zemřelý

Eh a to se pozná jakže? :)

Claricia píše: dohledával jste úmrtí Josefů Zbořilů? Je také možné, že se jedná o jednoho Josefa Zbořila - není v mezičase mezi narozením první a druhé Marie jeho sňatek?

Asi se ptám blbě, ale k čemu mi to bude dobré? Sňatek jsem zatím nezkoumal.

Claricia píše:Obě Marie narozené v 50. letech 18. století přežily dětský věk?

Ta matrika nemá index, takže procházím stranu po straně, prošel jsem zatím prvních pár let po jejich narození, zatím jsem jejich úmrtí nenašel.

Děkuji uctivě!
Rigel

Příspěvekod stanley4 » pát zář 14, 2012 8:17

Rigel píše:

je tam: ...Marina Tochter nach x Zboržil Joseph... (Marina, dcéra po zomrelom Josefovi Zbořilovi)
pozn.: pre označenie zomrelého sa častejšie používa symbol +
stanley4

SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Claricia » pát zář 14, 2012 8:20

Rigel píše:

Claricia píše: dohledával jste úmrtí Josefů Zbořilů? Je také možné, že se jedná o jednoho Josefa Zbořila - není v mezičase mezi narozením první a druhé Marie jeho sňatek?

Asi se ptám blbě, ale k čemu mi to bude dobré? Sňatek jsem zatím nezkoumal.

Claricia píše:Obě Marie narozené v 50. letech 18. století přežily dětský věk?

Ta matrika nemá index, takže procházím stranu po straně, prošel jsem zatím prvních pár let po jejich narození, zatím jsem jejich úmrtí nenašel.

Děkuji uctivě!

První bod: U narození dítěte je uvedeno, že je to Marina Tochter nach + Zbořil Joseph - takže dcera po zemřelém Zbořilovi Josefovi. Tím by bylo možné jednoho eliminovat, pokud by zemřel až po narození dítěte (pak by bylo potřeba hledat další úmrtí na onom čísle popisném, kde by tento Josef zemřel, najít úmrtí jeho manželky a tak dále, to už je ale vyšší genealogická).

Určitě bych prozkoumala tu možnost druhého sňatku. Nezapomínejte také na zaměnitelnost jmen Marie, Marina, Mariana, Marie Magdalena a Magdalena, úmrtí může být v matrice zemřelých zapsáno i pod jiným křestním jménem.
claricia@nase-koreny.cz
Střípky z matrik
Claricia

Další

Zpět na Otázky a odpovědi