Narození v Chorvatsku

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Narození v Chorvatsku

Příspěvekod W4S3K » pon led 27, 2014 19:23

Dobrý den,
včera jsem narazil na zjištění, že můj pra.prastrýc se narodil v Chorvatsku, v roce 1878

Narodil v Grabrov Potok, dále tam je zmiňovanáno: Knelér.8., Comitat Križka, což moc netušim, co by mělo být, kdy náhodou věděl?
Případně: http://www.portafontium.cz/iipimage/300 ... -21_0810-n - 2 řádek

Jeho rodiče byli normálně češi, 11 měsícu před narozením měli svatbu v čechách, 2,5 roku poté se jim narodil další syn, už zase v čechách. Takže mohli v Chorvatsku strávit něco přes 3 roky.

Ale vůbec netušim, jak se tam mohli vzít. Otec byl tesař/domkař v malé vesničce na Plzeňsku, pozděj voják zemské obrany, ale z toho co jsem tutu složku pochopil, tak by ho tam neměla zavést, obzvlášť s manželkou. A dovolená u moře podle mě tenkrát taky moc ještě neletěla :)

Kdyby měl někdo nějakou radu či se s něčím podobným už setkal, budu rád za každý názor, asi by i pomohla rada s chorvatskýma matrikama.

Jinak opravdu zajímavý, potvrdila se z části rodiná pověst, že máme v chorvatsku nějaké příbuzný :)
W4S3K

Oblast pátrání: Klenčí pod Čerchovem, Ledeč nad Sázavou, Klatovy, Přeštice

Re: Narození v Chorvatsku

Příspěvekod Zora » pon led 27, 2014 19:37

http://mapy.cz/#!x=16.596026&y=45.59599 ... .141191_12

Ono je to u Záhřebu, ne u moře :-)))

Jednalo se o součást R-U, klidně tam mohl za prací, do okolí Vídně se jezdilo pravidelně, ale i jinam, zjistěte, jakou měl profesi a event. souvislosti v okolí (továrny, nebo osoby související se Záhřebem)
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon led 27, 2014 19:40

poblíž Grabrov Potok/Velka Ludina je městečko Križ a to je podle mne okres Kriško (comitat Kriška)
komitat je územní jednotka v uherském státě (tedy za R.-U.)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod W4S3K » pon led 27, 2014 21:36

děkuji :)
Zora píše:Ono je to u Záhřebu, ne u moře :-)))

to už je asi taková asociace, že se řekne chorvatsko a vybaví se mi moře :) ... ale taky jsem si našel vesničku u Záhřebu

Zora píše:klidně tam mohl za prací, do okolí Vídně se jezdilo pravidelně, ale i jinam, zjistěte, jakou měl profesi a event. souvislosti v okolí (továrny, nebo osoby související se Záhřebem)

Jak jsem psal, byl tesař, ten by patrně našel využití kdekoliv... ale nevím jak to tenkrát fungovalo, ale řekl bych, že po větších městech by našli více tesařů na případné naverbování ..
W4S3K

Příspěvekod Zora » pon led 27, 2014 21:41

Nápad -
píšete o tom, že podle rodinné historie byste měli mít v Chorvatsku příbuzné. Předek tam ale odešel s manželkou, dítě se narodilo tam, další zase v Česku, takže tam nikdo nezůstal... Nemohli tedy mladí manželé jet za prací za někým, kdo tam z rodiny byl z dřívějška?
Z.
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod janamic » pon led 27, 2014 21:54

V Chorvatsku podobně jako na Volyni, Banátu.. žily české kolonie, Češi vyjížděli za prací. Chorvatskou větev má například v rodokmenu můj manžel - původ rodu z Podřipska, ale i já původ rodu z Českobrodska...
Miana
janamic

Oblast pátrání: Podbrdský kraj, Prácheňský kraj, Jižní Čechy, Křivoklátsko, Praha západ, Praha východ, Střední Polabí

Příspěvekod W4S3K » pon led 27, 2014 22:00

Mno takhle ... ono jsem teprve tento víkend našel ve starý skříni na půdě různé zápisy a dokumenty (co budu povídat, připadal jsem si jak v ráji :-) ), který mi umožnili se trochu někam pohnout, jelikož o této větvi jsem předtím nevěděl skoro nic ... ale z toho co jsem zatím našel, nemyslim si, že by někdo pocházel nebo se přesunul do chorvatska.

Napadá mě, že by se jim v Chorvatsku mohlo narodit ještě jedno dítě, těch dětí měli později ještě daleko více a to se tam mohlo po čase vrátit.
Druhá věc je, že u obou nevím, kdy zemřeli. Narodili se 1855,resp 58 a knihy v oblasti jsou jen do roku 1928. Napadá mě, že se tam mohli vrátit, na důchod. Díky nálezům z víkendu vím, že rozděli poměrně velké pozemky mezi dva syny (z nichž jeden byl můj praděda a jeho synovi později zabavili v 75 komunisti). Takže dost možná mohli mít i nějaké finance a mohli se tam vrátit, dožít. Každopádně mě nenapadá jak si z toho nic ověřit.
W4S3K

Zpět na Otázky a odpovědi