Hledání dalších možností

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Re: Hledání dalších možností

Příspěvekod Zora » sob led 18, 2014 22:05

a byl jeho otec v době svatby naživu?
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod W4S3K » sob led 18, 2014 22:16

No to je pravda, to mi uniklo, byl už mrtvý. No tak teď teda nevim ... :/
W4S3K

Oblast pátrání: Klenčí pod Čerchovem, Ledeč nad Sázavou, Klatovy, Přeštice

Příspěvekod Zora » sob led 18, 2014 22:28

To přibírání a ubírání let fungovalo všelijak, ale v matrice by neměl být záznam o věku pod hranicí. POkud se tam takový věk vyskytl, potom musel "někde" souhlas otce být. V tomhle případě jsem psala (u druhého příspěvku), že jde o to, zda otec ženicha byl ještě naživu. pak by by bylo možné, že otec nevěsty podepsal do matriky, a úřední souhlas se svatbou ženicha byl na papíře a tak se matrice neocitl. Z
doplnuji- dopsala jsem po odeslání Vašeho posledního příspěvku
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod W4S3K » sob led 18, 2014 23:34

Já si to dovolim ještě tady jednou celý rozepsat, do jednoho příspěvku:

Vše se točí pouze v Klenčí a zejména v Újezdu (sousední vesnice)

a začnu "odspoda"

Jiří Kohel mladší - znám bezpečně svatbu, velmi pravděpodobně úmrtí, žil a umřel v Klenčí, narození podle těchto dvou událostí 1806- 1808, v Klenčí a Újezdu nikdo takový nenalezen a to až v roce 1810
-> díky jeho svatbě (1832) vím, že jeho otec se jmenoval Jiří Kohel (starší) a matka Anna, rozená Sladká, z Újezdu (sedí pro narození nalezené v r. 1810)

Otec Jiří Kohel starší: vím bezpečně pouze, že zemřel před svatbou syna, nalezeno pouze jedno úmrtí a to 1829, narození vypočítané na 1769
Matka Anna Kohelová, roz. Sladká: vim, že zemřela po svatbě syna, nalezeno v roce 1834, narození vypočítané na 1772, do roku 1860 žádné jiné úmrtí nanalezeno

Svatba v obouch obcích nalezena jen jediná a to v roce 1802 v Újezdu, z ní vypočítáno narození Jiřího Kohela a Anny Sladké, vychází u obou na 1880 (rozdíl o proti prvnímu výpočtu o 11, resp. 8 let)
Díky nalezené úmrtí otce Jiřího Kohela st., tak by měla sedět spíše věky ze svatby

Nikdy jinde o žádným jiným Jiřím a Anně Kohelových, co by alespoň trochu podle věku mohli pasovat na ty mé ani zmínka.

Jak vám to zní a vidíte někde případnou mezeru?
Naposledy upravil W4S3K dne sob led 25, 2014 23:44, celkově upraveno 1
W4S3K

Příspěvekod evanik » ned led 19, 2014 10:09

Zletilost v té bodě byla 24 let, takže nepotřebovat podpis otce. viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Zletilost
evanik

Příspěvekod W4S3K » sob led 25, 2014 23:39

ještě jsem rozšířil hledání a zjistil:
jiná Anna Kohelová neexistuje, resp žádná zmínka o druhé svatbě (do roku 1850) a ani úmrtí (do roku 1860) a to v Klenčí i Újezdě.
Dále jsem dohledal otce Jiřího Kohela staršího a pokud je narození vypočítané z jeho smrti správné, tak rozhodně, tak musí být správný věk Anny a Jiřího na svatbě, jinak by musel mít dítě už v 13..

Takže ve výsledků .... proč by mohl být věk zapsán při smrti tak špatně (rozdíl 8 a 11 let), když umřeli pravděpodobně tedy 54,resp 49 letech?

A ještě otázka navíc ... mohla se vdova, bez nějaké další svatba vrátit ke svému rodnému jménu?
W4S3K

Předchozí

Zpět na Otázky a odpovědi