záznam o narození Marie, dcery Josefa Mikoláše-vyřešeno

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

záznam o narození Marie, dcery Josefa Mikoláše-vyřešeno

Příspěvekod jan.mikolas » pát led 10, 2014 13:52

Dobrý den,

našel jsem záznam o narození mémo pradědečka Josefa Mikoláše 6.1.1886 v Opavském Zemském archivu, a to v Zemské porodnici Nová Ulice (matrika narození N, I-N • inv. č. 5687 • sig. O IX 8 • 1874 - 1897 • Nová Ulice - Zemská nemocnice a porodnice). Zde se píše v kolonce mutter (matka) Maria, dle udání dcera Josefa Mikoláše, nádeníka v Janoušově, okr. Šumberk, 27 roků st. Na základě toho jsem se jal pátrat po zmíněné Marii Mikolášové. Začal jsem v Janoušově, kde její otec pracoval. Zde jsem ale narazil-podle záznamu by se narodila asi tak v roce 1859, ale matrika narození pro Janoušov končí v roce 1856. Hledal jsem i zde tak do roku 1852, ale žádnou Marii dceru Josefa Mikoláše, jsem zde nenašel.

odkaz na záznam: http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 3&scan=232

Nevím zda-li matriky po roce 1856 nejsou zdigitalizovány, anebo zda-li se Marie narodila jinde.

Dál jsem pak zkoušel najít zmíněného Josefa Mikoláše, tedy mého praprapradědečka. Začal jsem opět u obce Janoušov kolem roku 1830 (kdy předpokládám narození), ale žádného Josefa narozeného ve stejném domovním čísle, které je v záznamu uvedeném výše (tedy č.10) jsem nenašel. Nemám žádné indicie, které by mi napověděli, zda-li některý z Josefů narozených v jiném domě, je ten pravý.

Mohli byste mi poradit jak dál.

děkuji za cokoli

Mikoláš
Naposledy upravil jan.mikolas dne pon led 20, 2014 16:10, celkově upraveno 5
jan.mikolas

Re: záznam o narození Marie, dle udání dcery Josefa Mikoláše

Příspěvekod artepa » pát led 10, 2014 14:04

Dbrý den,
Přímý odkaz na obrázek získáte kliknutím na červeně psaný text Přímý odkaz na obrázek, vedle čísla stránky.
Kód: Vybrat vše
http://vademecum.archives.cz/vademecum/permalink?xid=be977cc0-f13c-102f-8255-0050568c0263&scan=232

Na další potomky jste nenarazil? Při zápisu svatby Josefa také není nic dalšího?
Je tam napsáno "dle udání", možná si tu údaje matka trochu "upravila" ...

edit: u svatby Josefa 1912 nic není, bohužel
Kód: Vybrat vše
http://vademecum.archives.cz/vademecum/permalink?xid=be982292-f13c-102f-8255-0050568c0263&scan=26
artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Příspěvekod jan.mikolas » pát led 10, 2014 14:27

opravil jsem ten odkaz. už je funkční.
jan.mikolas

Příspěvekod jan.mikolas » pát led 10, 2014 14:29

Je možné, že údaje nebudou pravdivé. Už spojení (dle udání) samoosobě napovídá, že informace nejsou podložené.
jan.mikolas

Příspěvekod artepa » pát led 10, 2014 14:36

Vypadá to, že matrika narozených pro Janoušov po r. 1856 bude ještě na matričním úřadě.
Přiznám se, že v tom novém systému neumím pořádně hledat, na stránkách obce jsem našla, že Janoušov patřil pod Rudu n/M. Nepatřil ještě někam jinam? Nedaří se mi, aby se mi objevily všechny matriky, kde je Janoušov.
Dřív ZAO Opava dával seznam matrik, které nejsou zdigitalizované, možná se podívat i tam.
I v ZAO dávají na net i jiné zdroje než jsou matriky, co se zkusit podívat tam, jestli tam najdete záznam pro čp. 27.
artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Příspěvekod jan.mikolas » úte led 14, 2014 13:21

Koukal jsem do pozemkové knihy obce Janoušov pod čp.10, ale žádnou zmínku o jméně Mikoláš jsem tam nenašel. Pouze pod číslem 19 se vyskytuje jméno Franz Mikulasch. Bohužel text je pro mne špatně čitelný a navíc německy. Což pro mne není jednoduché na čtení.
Kdyby naskytl jiný nápad jak vyřešit problém s Marií Mikolášovou
jan.mikolas

Příspěvekod Zora » úte led 14, 2014 13:56

Dle udání - je formulace, používaná tehdy, když nebyly předloženy žádné doklady. Není třeba v tom vidět prvotně cílené zmatení. ( U věřící šlo o informace ke křtu, takže by neriskovala těžký hřích)
Spíš bych viděla problém v tom, že otec rodičky v dané obci bydlel v době porodu dítěte - vnuka, ale zápis nehovoří o tom, kde se narodil, či kde se narodila jeho dcera, rodička.
Vzhledem k postavení nádeník... je tedy třeba asi hledat v širším poloměru.
Jinak rozdíl Mikuláš - Mikoláš je běžný, původní světec se jmenoval Nicolaus, farář klidně mohl zapsat znění se záměnou hlásky.
Nevíte, zda se tato svobodná matka později neprovdala? U svatby by mohly být nějaké další údaje, přípdaně u dalších dětí. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod jan.mikolas » čtv led 16, 2014 12:30

Vypadá to, že jsem Marii dceru Josefa Mikoláše našel.
Přikládám odkaz. Prosím o pomoc s přečtením. Vím, že to sem nepatří, ale rád bych pokračoval v dotazu.

http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 9&scan=295

Dal jsem dohromady Marie 2.2.1855 Janauschendorf 39, otec Josef Mikulasch ... in Janauschendorf 39, sohn nach Franz Mikulasch, häusler in Janauschendorf 21, ........ Joh. Kohout, häusler in Jokelsdorf
matka Magdalena, tochter des Josef Mikulasch häusler in Janauschendorf 25 ......... Josef Landa häusler in Janauschendorf

Skoro to vypadá, že si Josef vzal svou příbuznou. Bylo by to v té době vůbec možné.

Děkuji za pomoc
jan.mikolas

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv led 16, 2014 13:27

Josef Mikulasch, Inmann in Janauschendorf 39, Sohn nach Franz Mikulasch häusler in Janauschendorf 21 und dessen ehegattin Theresia geborenen Joh. Kohout, häusler in Jokelsdorf?
Magdalena, tochter des Josef Mikulasch häusler in Janauschendorf 25 und dessen ehegattin Mariana geborenen Josef Landa häusler in Janauschendorf

o tom, jaké příbuzenství bylo vté době možné při sňatku si snadno něco najdete zde na fóru :-)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Zora » čtv led 16, 2014 13:32

Vzhledem ke stejnému příjmení je víc než pravděpodobné, že pokud by byli z přízně, bylo by třeba udělit dispens. Tohle by oddávající neměl přehlédnout.
Je třeba hledat sňatek rodičů, tam by mohla být poznámka , třeba jen odkaz na č.j.. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod jan.mikolas » pát led 17, 2014 13:24

Tak jsem našel sňatek Josefa Mikulasch s Magdalenou Mikulasch a to dne 15.11.1847.

Pomůžete mi prosím s přečtením. Mám toto: u ženicha je něco před jménem-to nepřečtu; Mikulasch Josef ... Inmann in Janauschendorf Sohn Franz Mikulasch Häusler in Janauschendorf, ..Theresia ... Kohout Johann Häusler in Jokelsorf
Mikulasch Magdalena Tochter das Mikulasch Josef Häusler in Janauschendorf und ... Marianna ... Landa Josef Häusler in Janauschendorf.

odkaz: http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 9&scan=130

Píše se tam někde o udělení dispens nebo, že by sňatek měl nějaké překážky.

Děkuji za pomoc
jan.mikolas

Příspěvekod jan.mikolas » pon led 20, 2014 16:09

tak to jsem se spletl. tahle Marie to není ta kterou hledám.
jan.mikolas

Zpět na Otázky a odpovědi