Jak hledáte dál?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Jak hledáte dál?

Příspěvekod micka » pát led 17, 2014 22:25

Dobrý den,

můj dotaz se týká ověřování, zda člověk, kterého jsem našla opravdu je ten, koho jsem hledala.

K věci: dostala jsem se v rodokmenu k 9. generaci, která se se rodila r.1750 +- 20 let. Potomci této generace (čili 8 generace) je už psaná v matrikách stylem Jan Škoda, syn toho a matky té z tamté vesnice (častokrát ještě latinsky); 9.generace způsobem řádkovým (vše v kuse), latinsky. Postupovala jsem tak, že jsem našla úmrtí 9. generace a spočítala jsem si, kdy se asi narodili. Mám rok narození, ale nevím místo (ani v matrikách 8 generací nebyla zmínka o původu rodičů - kde se narodili). Jejich svatby nemohu taky zjistit, neboť neznám jméno ženy za svobodna ani místo narození.

K prohlédnutí mám matriku z docela rozsáhle oblasti, odkud by teoreticky mohli být, ale nevím, jak je mám ke konkrétnímu zápisu přiřadit - častá shoda jmen.
K dispozici bych mohla mít i Berní rulu (bohužel jen k prohlédnutí v knihovně).

Prosím o radu, jak jste tento "problém" řešili.
micka

Oblast pátrání: Náchodsko, Novoměstsko, Dobruška a přilehle okolí, Vysoké Mýto a okolí

Re: Jak hledáte dál?

Příspěvekod Míla » sob led 18, 2014 8:20

Taky jsem se na tomhle zastavila a ještě v nám bližší době, ale je mi jasné, že k Adamovi a Evě se stejně nedostanu.Rozhodující je,jaké dokumenty se z těch dob ve které oblasti dochovaly kde jsou dostupné.
Míla

Oblast pátrání: okres Frýdek Místek

Re: Jak hledáte dál?

Příspěvekod IvoD » sob led 18, 2014 10:10

Jestli jsem dobře pochopil dotaz, pak:

S tímhle se potýkáme všichni. Až se dostaneš ještě o sto let dříve, pak se teprve budeš divit, s čím si musíš vystačit.

pokud víš informaci např. Jan syn Františka Škody a Anny, pak
  • hledej další (zejména starší) sourozence Jana - mají stejné rodiče a zpravidla podobné kmotry (současně si všímej, jestli se tam neexistují jiná manželství František Škoda + Anna (jiní kmotři, nesedí rozestupy mezi dětmi atd.; pokud dítě brzy zemřelo, zprav. následuje narození v kratším intervalu))
  • až najdeš nejstaršího sourozence, odečti od toho roku cca 20 let a hledej v dané vsi sňatek Františka Škody a nějaké Anny. Pokud ho nenajdeš v dané vsi, hledej v okolních, nejspíše v okolních patřících do stejného velkostatku/panství
  • až sňatek najdeš, dozvíš se jak jméno otce Františka, tak příjmení Anny, místo, odkud byla a když budeš mít štěstí na faráře, tak i jméno jejího otce
  • no a dál pokračuješ rekurzivně zase od začátku
Pomoct Ti taky můžou gruntovní knihy - grunty zpravidla přecházely na syny nebo na zeťe, data uvedená v těchto knihách asi budou +/- sedět se sňatky dalších majitelů gruntu nebo úmrtím předchozího majitele
A ještě do větší historie, když gruntovnice nebyly vedeny, Ti aspoň trochu pomůžou urbáře (dozvíš se jméno majitele gruntu v roce vyhotovení urbáře)

Občanská genealogie směrem do historie není věc 100%-ního potvrzení informace, ale poskládat si co nejvíce podkladů, aby ta jistota, že daná fakta interpretuješ správně (tzn. že otcem Františka Škody byl opravdu Václav), byla co nejvyšší.

HTH
IvoD

Zpět na Otázky a odpovědi