Fórum pro příznivce genealogie. Hledání předků, tvorba rodokmenů, rady, genealogický software a další.
Zora píše:Opět asi platí to stejné jako u dalších příspěvků:
Pojmenování měšťan, saused, soused se užívalo u mužů, kteří nabyli majetek a používali vážnosti v obci.
Zapisující v minulosti nemohli tušit, že se budeme trápit s významy jednotlivých slov a důvody použití právě tohoto a ne jiného slova.
Zápisem je vyjádřeno, že Vás předek vlastnil grunt a byl řádným členem obcem ( u města šlo o měšťana, u vesnice o souseda)
Ovšem ony ty výrazy nebyly nikdy definovány nějakým nařízením, šlo jen o to, co zapisující zvolil. Je třeba možné, že zapisující působil ve městě a proto měl navyknuté použít v tomto případě slovo měšťan.
U mých předků se objevují obě varianty, většinou s uvedením konkr. povolání. Předci žili stále v jedné obci a ta měla charakter města - původně královského, posléze tzv. ochranného.
Zora
airdesigner píše: děkuji za objasnění
ještě mě napadá, v žádném zápisu není uvedeno jaké měl řemeslo resp. povolání...pouze je uvedeno měšťan či gruntovník.
IvoD píše:Dále je možné, že kněz tímto přídomkem rozlišoval dvě osoby stejného jména (s manželkami rovněž stejného jména). Já mám v matrikách narození zápisy typu "Jan Novák chalupník + Marie" a "Jan Novák sedlák + Marie" - tedy dvě různá manželství (ve skutečnosti bratranci). Doporučuji porovnat rozestupy mezi jednotlivými porody a rovněž jména kmotrů, jestli se opravdu nejedná o dvě různé rodiny.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků