panství šlechtického rodu z Vrtby

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

panství šlechtického rodu z Vrtby

Příspěvekod jirkabart » stř pro 18, 2013 16:23

Netušíte, kde zístat informaci o tom, jaké oblasti byly součáství panství šlechtického rodu z Vrtby kolem roku 1750?

Narazil jsem na nemilou záležitost ohledně svého předka Václava Macha, který byl v letech 1752 - 1755 myslivec (tj. stěhovavé zaměstnání) na nekmířském panství, toho času ve Starém Smolivci. A pravděpodobně zde žil i poté - v roce 1772 odsud provdával dceru.

Nekmířské panství v té době vlatnili Vrtbové a já vůbec netuším, odkud se zde objevil a ani kde se mu ona dcera Anna (moje 4xprababička) narodila. Nemáte někdo nápad, kudy se vydat?

Děkuji
Pátrám především na jižním plzeňsku, klatovsku a královehradecku.
jirkabart

Oblast pátrání: plzeňský kraj: přešticko, švihovsko, žinkovsko, nepomucko
královéhradecký kraj: severně od Nechanic

Re: panství šlechtického rodu z Vrtby

Příspěvekod Věra Mátlová » stř pro 18, 2013 18:59

Křimice (+ Tlučná + Cebiv), Žinkovy, Nekmíř a taky dost vzdálené Konopiště (+ Týnec + Benice):)
Ty Žinkovy jsou hodně rozsáhlé, pěkně je má v mapě zpracované Michal Čechhttp://michal.cech.sweb.cz/Prace/Tyml/04_prameny_1650.html
kozulena
Věra Mátlová

Příspěvekod jirkabart » stř pro 18, 2013 23:01

Děkuji moc za informaci. A nakonec se mi zdá, že se našlo předchozí působiště mého předka: Třemošná, farnost Ledce na severním plzeňsku - místa jsou od sebe vzdálená téměř 50 km vzdušnou čarou. Myslivci Václavu Machovi se zde v roce 1749 narodila dcera Anna. Tak doufám, že další jeho děti nebudu hledat na Konopišti. :-)
Pátrám především na jižním plzeňsku, klatovsku a královehradecku.
jirkabart

Oblast pátrání: plzeňský kraj: přešticko, švihovsko, žinkovsko, nepomucko
královéhradecký kraj: severně od Nechanic

Příspěvekod abulin » úte pro 31, 2013 2:48

Ještě malý doplněk - poslední potomek panského rodu "z Vrtby" (dnes zřícenina na Severním Plzeňsku mezi obcemi Nekmíř a Horní Bělá) bezdětný starý pan František Josef šel jednou po Praze a udělalo se mu špatně. Postaral se o něj, aniž by věděl o koho se jedná, v té době nepříliš majetný císařský důstojník Jan Karel z Lobkovicz. Po čase Lobkoviczovi přišla úřední obálka - kterou prý dokonce chtěl vyhodit - a jeho sluha v ní nalezl odkaz několika panství z Vrtby - mj. Křimice, Nekmíř, Vrchotovy Janovice, ... včetně Konopiště - to si později koupil nějaký Ferdinand zabitý v Sarajevu - Švejk jich znal vícero :-).
Takže Vrtbovská panství dnes, kromě Konopiště, patří Křimické větvi Lobkoviců - Majitel je "hlava rodu" kníže Jaroslav z Lobkowicz.
abulin

Zpět na Otázky a odpovědi