Jak dál?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Jak dál?

Příspěvekod terina » sob lis 30, 2013 19:47

Dobrý večer,

Chtěla bych poprosit o radu, kde navázat. Našla jsem jméno a datum narození a úmrtí mé pra-prababičky, dále jména jejích rodičů a prarodičů. Znám však jen jejich jména, ale žádná data. Nevím tedy, kde navázat. Má někdo nějaký nápad či radu?

Předem děkuji
terina

Re: Jak dál?

Příspěvekod ozana » sob lis 30, 2013 20:16

najít matriku sňatků z doby před datem narození prababičky, když byli oba ze Sosnové bude sňatek v této obci.
pokud je k ní index, tak v něm najít řádek se sňatkem jejích rodičů

I-O • inv. č. 1019 • sig. Kr XIV 15 • 1818 - 1887 • Sosnová
písmeno B podle příjmení otce (fol 59)
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 263&scan=3

a v matrice
O • inv. č. 1016 • sig. Kr XIV 12 • 1818 - 1882 • Sosnová
podle stránky (59) uvedené v indexu vyhledat zápis o sňatku
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 63&scan=42

pokud k matrice index není, procházet zápisy o sňatcích od data narození poslední známé osoby do minulosti
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Zora » sob lis 30, 2013 20:53

Rodiče se mohli narodit nejdříve 18 let před porodem dítěte.
jejich svatba se mohla konat cca o půl roku do minulosti.
Jak píše Ozana, využívat indexy, ale pokud nenajdete, raději projít i zápisy v matrice. Stává se, že v indexech jsou chyby.
Pokud třeba jsou indexy narození a nejsou indexy svateb, vyplatí se hledat "starší" sourozence nalezené osoby, pak se sníží počet prohlítžených stran při vyhledávání svatby rodičů tohoto dítěte. Rodiče rodili děti min. 20 - 25 let, někdy ï déle.
Dávat pozor na jména matek, otcové - vdovci se skoro vždy ženili znovu.
Velice pomáhají čísla domů, jsou uváděna v matrikách cca od r. 1760 - jak kde:-)))
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod terina » sob lis 30, 2013 21:07

Velmi Vám děkuji. S rodokmenem začínám a takovou piplačku jsem nečekala. Ale rozhodně mě to baví. Nicméně bez pomoci bych to nezvládla.

Chtěla jsem se ještě zeptat. Pokud je za jménem, např. Theresia, geb. Georg Heinz. Chápu to správně, že Georg Heinz je Theresiin otec?
terina

Příspěvekod Zora » sob lis 30, 2013 21:15

ano, naprosto správně, geb - geboren - rozená . je to jak v češtině u vdaných žen :-)))
Držíme palce, ať se vše vydaří, a ať Vás neúspěchy neodradí.
Zkuste si projet internet, někdy se stane, že už je rodokmen z části zpracovaný od nějakého vzdáleného příbuzného, případně vyhledávat
příjmení - plus obec ... dost často se vyskytují kroniky ,
nebo příjmení plus osedlý - hodně často se vyskytují seznamy osedlých - ten Váš může být i ve vedlejší obci.
často jsou dobrým zdrojem diplomové práce
zadat příjmení - diplomová ....
možností je spousta. já blbě vidím, takže lovím předky i tímto způsobem, odpadá z části pro mě pracné luštění matrik.
A klidně se ptejte, hlavy tady netrháme ani virtuálně.
tak ještě jednou, hodně zdaru:-))
Z
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Kasr » ned pro 01, 2013 13:56

Dovolím si opravit dataci číslování domů: proběhlo v roce 1770 a 1771 z rozhodnutí císařovny Marie Terezie.
V roce 1760 se o to nikomu ani nezdálo. Proto také je v matrikách zaváděn tento údaj postupně. Dokonce
v některých i třeba i v polovině roku zapisující o tento údaj zápisy rozšířil.
Viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ozna%C4%8D ... _dom%C5%AF
Kasr

Příspěvekod Zora » ned pro 01, 2013 14:14

ok, omlouvám se, psala jsem to z hlavy , proto jsem připsala cca .
Vzhledem k tomu, že šlo o radu, jak postupovat, je stejně rozhodující, zda je to především v matrice vidět, zda je zapsáno.

pro Kasr: Přeji příjemnou neděli, a co bažanti? Z
Zora

Příspěvekod IvoD » úte pro 03, 2013 16:22

Kasr píše:...Dokonce v některých i třeba i v polovině roku zapisující o tento údaj zápisy rozšířil. ...

Potvrzuji - zrovna včera jsem procházel matriku, kde do r. 1770 sloupec "Haus no" chyběl, od roku 1771 už byl zavedený, ale do dubna 1771 v něm byly jen přeškrtnuté nuly, až v dubnu začali vyplňovat čísla. Docela legrační z dnešního pohledu.
IvoD

Příspěvekod Reny64 » úte pro 10, 2013 23:17

Chtěla bych požádat o radu jak mám najít datum naroz., sňatku a úmrtí mé prababičky. Znám jen její jméno,příjmení za svobodná a pak jako vdaná. Od moji babičky znám datum naroz. místo narození což je Krmelín i sňatku, dále mám jen oddací list. od mé babičky. Vím že umřela ve Vítkovicích kde měla i pohřeb ale neznám celé datum ale jen rok.
Poradil by mi někdo jak mám dále postupovat a hlavně kde všude bych měla zajít abych se všechno dohledala?
Předem děkuji za Vaše odpovědi.
Reny64

Příspěvekod Zora » úte pro 10, 2013 23:30

Připište přibližně, o jaké se jedná období... Z
Zora

Příspěvekod IvoD » stř pro 11, 2013 6:27

Pokud znáš datum a místo narození babičky, tak se podívej, jestli daná matrika s daným rokem je ve vademecu digitalizovaná nebo je ještě živá (podle seznamu digitalizovaných je Stará Bělá docela zdigitalizovaná). Pokud je na internetu, tak v této matrice by mělo být u narození babičky docela dost popsáno o její matce i otci. Pokud je matrika živá, budeš muset jít na příslušnou matriku osobně. U matriky oddací babičky taky určitě budou informace i o prababičce, ale je pravděpodobnější, že tahle matrika bude ještě živá. Pak taky někdy s datem pomůžou náhrobní kameny - udají aspoň první nástřel.

PS: lepší je hned v dotazu napsat víc konkrétních informací, pak už bychom se mohli hned pokusit něco najít a nemuseli bychom se vyptávat, je to zbytečné zdržení.

HTH IvoD
IvoD

Příspěvekod Zora » stř pro 11, 2013 6:43

viewtopic.php?f=16&t=10619&p=49858#p49858
V tomhle Vašem dotazu máte návod, jak postupovat.
Pokud již znáte některá data prababičky (snatek), je třeba hledat v příslušné matrice.
Pokud si vůbec nevíte rady, musíte nám napsat, co přesně o prababičce víte a určitě se najde někdo, kdo Vás na příslušnou matriku bude navigovat. Zora
Zora

Příspěvekod Slim » stř pro 11, 2013 8:02

Zkuste napsat informace co o prababičce víte, zejména jméno a příjmení za svobodna a datum narození. Jsou tady lidé, kteří v Krmelíně měli příbuzné a bádali tam. I mne rozrod do Krmelína zavedl a mám tam jednu větev příbuzenstva.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Zpět na Otázky a odpovědi