odchod do Vídně spolu s vrchností

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

odchod do Vídně spolu s vrchností

Příspěvekod máculka » sob lis 02, 2013 19:45

Jak by jste postupovali v případě, že s jistotou víte, že děda vašeho pradědy (hajný) odešel do Vídně spolu s vrchností - v mém případě se jedná o obec Senožaty a onen děd ( a jeho rodina) odešel s knížetem do Vídně - ale pak zjistíte, že ono panství patřilo církvi ( Želiv ) takže asi žádný knížepán. Všichni v rodině si pamatují jak o tom ten můj praděda vyprávěl a že i do té Vídně za příbuznými jezdil i se svou dcerou, mojí babičkou. I moje máma tam jednou byla ale nic neví. Potomci těch příbuzných ve Vídni stále žijí, znám i jména, babička si s nimi do své smrti psala ale nic se nezachovalo, ani adresa.
Možná se nevyjadřuji správně ale zajímá mě, jak se něco takového mohlo splést nebo Senožaty patřili někomu jinému a dohledala jsem to špatně? Jak by jste postupovali?
Ráda bych i zjistila, kde a kdy onen děd zemřel. Odešli před nebo po 1.sv.válce protože onen hledaný se narodil roku 1850, takže odcházel jako starý muž. Možná odešel s jednou ze svých dcer jejíž muž pro vrchnost pracoval.
Nijak důležité to pro mě není, má část rodiny (jeho syn) zůstala v čr ale je to pro mě taková zajímavost.
A kde by jste hledali jeho úmrtí? To by třeba hodně vysvětlilo.
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Re: odchod do Vídně spolu s vrchností

Příspěvekod Slim » sob lis 02, 2013 19:49

Želivský klášter patřil premonstrátům a ti měli ve Vídni svou generální kapitulu, takže bych pátral tam.

Jinak co se týče želivského kláštera, v archívu v Třeboni máte spoustu materiálu ke studiu, určitě tam bude i něco týkající se hospodářství a myslivců, popřípadě odesílání poddaných do Vídně. 50,32bm dokumentů, nádhera :)

http://aplikace.mvcr.cz/archivni-fondy- ... 1200001086

Premonstráti Želiv (1233 - 1950)
Název fondu (sbírky): Premonstráti Želiv
Uloženo v archivu: Státní oblastní archiv v Třeboni
Místo vzniku fondu (sbírky): Želiv
Časový rozsah: 1233-1950
Metráž: 50,32 bm zpracováno (z toho 50,32 bm inventarizováno), 1,14 bm nezpracováno
Přístupnost: Archivní soubor je přístupný pro nahlížení
Původce fondu(sbírky): Klášter řádu premonstrátů Želiv, řádové gymnázium v Havlíčkově Brodě, správa velkostatku Želiv / Canonici regulares praemonstratenses / Premonstráti Želiv
Tematický popis: Z materiálu fondu lze čerpat pro dějiny celého premonstrátského řádu a zvláště premonstrátských klášterů v české a rakouské cirkarii, pro studia diplomatická, církevní dějiny a teologická studia. Dochovaný materiál panství má význam pro studium hospodářských dějin 18. - 20.stol. a pro kulturní dějiny. Staré opatské kalendáře je možno mj. využít pro studium klimatických poměrů na Havlíčkobrodsku.
Archivní pomůcky:

ADÁMEK J.: ŘÁD PREMONSTRÁTŮ ŽELIV (1167) 1233 - 1950. Inventář, 1965, s. 289, ev.č. 77.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Zora » sob lis 02, 2013 20:20

Obce Senožaty jsou dvě, jedna u bechyně, druhá u Pelhřimova

jedna možnost je pátrat na hřbitově ve Vídni :
http://www.friedhoefewien.at/eportal/

další hledat ve vídenských adresářích
další snad v tisku
matriky Vídně jsou z části už online, příslušná fara by se ale musela dohledávat podle místa bydliště..
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod máculka » sob lis 02, 2013 20:44

Zoro jsou to Senožaty u Pelhřimova a na ten hřbitov se podívám. Slime díky za odkaz, prohledám ho.
Třeba něco i najdu :-) Sice nevím kde se ve vyprávění vzal ten knížepán ale to už je vlastně jedno když to opravdu byla církev.
Ještě jednou díky, věděla jsem, že mi poradíte :-)
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Příspěvekod máculka » sob lis 02, 2013 22:44

Tak já se tam nemůžu proklikat. Na soa Třeboň už jsem to našla ale otevřít mi to nejde. "operuji" tam teprve chvilku.
máculka

Zpět na Otázky a odpovědi