Návrat z války

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Návrat z války

Příspěvekod Vesper » pát říj 18, 2013 21:19

Dobrý večer, prosím zkušenější badatele o radu, nebo spíše vysvětlení.
Můj prapradědeček, nar. 1895 Luka nad Jihlavou (okres Jihlava) byl za první světové války odveden na východní frontu, nejspíš patřil k 81. pěším pluku. Po skončení války se ale nevrátil, zůstal v malé vesnici v pohraničí dnešní Ukrajiny, kde se oženil. Zpět do vlasti se vrátil na začátku 30.let s ženou a dvěma dětmi.
Myslela jsem, že bylo třeba povinné vrátit se zpět s ostatními vojáky, a ne dobrovolně zůstat někde v cizině. Zkrátka, že se vojín nemohl svobodně rozhodovat, kam půjde nebo kde zůstane (je možné, že by třeba zběhl?) :roll: Prosím někoho zkušenějšího, aby mi toto vysvětlil, mockrát děkuji
Vesper

Oblast pátrání: Vysočina - Třešť, Opatov, Předín, Hory, Markvartice, Jindřichovice.

Re: Návrat z války

Příspěvekod Radix » pát říj 18, 2013 21:28

Vzpomeňte na osudy Jaroslava Haška.
Radix

Příspěvekod luko » pát říj 18, 2013 22:16

Tak to ,že zběhl je více než pravděpodobné.Možná padl do zajetí nedobrovolně,ale na haličské frontě slovanští vojáci často přešli na druhou stranu do zajetí dobrovolně.Je to (podle vyprávění) případ mého dědy.V Rusku prý potom jako zajatec dělal kočího u nějakého šlechtice.
Ty LuKo
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
luko

Oblast pátrání: Oslavany,Ivančice,Rosice,Křižanov,Vysoké Popovice,Čučice,Mohelno,Troubsko,Dolní Kounice,Neslovice,Budišov,Tasov,Velké Meziříčí,Netín
Bystřice n. Pernštejnem, Boskovice, Olešnice, Štěpánov n. Svratkou, Kunštát, Sulkovec, Prosetín, Doubravník, Nedvědice, Sebranice, Strážek, Zábrdovice, Svratka, Dolní Loučky, Lysice, Kuřim

Příspěvekod Vesper » pát říj 18, 2013 22:45

Děkuji za odpovědi, myslím si, že zběhl. Pokud by padl do zajetí, asi bych ho našla v seznamech ztrát. On vůbec prapraděda vedl divoký život. Na té Ukrajině se stihl oženit dvakrát, první žena brzy zemřela, jeho druhou ženou byla má praprababička, měli spolu dvě děti. Po čase ho to tam ale omrzelo, a rozhodl se vrátit zpět domů. Ženě namluvil, že pro ni a děti později pošle, ale neučinil tak. Odjel sám, doma v rodné vsi ženu a děti zapřel a potřetí se oženil. Jaké však bylo jeho překvapení, když se za nějaký čas ve vsi objevila jeho předchozí manželka i s dětmi, bylo z toho tenkrát ve vesnici velké pozdvižení, ještě dnes na to pamětníci vzpomínají...
Vesper

Oblast pátrání: Vysočina - Třešť, Opatov, Předín, Hory, Markvartice, Jindřichovice.

Příspěvekod blue_rose » pát říj 18, 2013 23:00

osudy mého pradědy jsou mi také záhadou ... v roce 1918 se v Rusku v Rostovské oblasti oženil s nějakou místní slečnou a za rok se jim už v Čechách narodila moje babička... a to je vše co o něm vím :-)
blue_rose

Zpět na Otázky a odpovědi