Nedaří se mi dohledat předka Červenku

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Nedaří se mi dohledat předka Červenku

Příspěvekod LucieZach » úte říj 08, 2013 19:37

Ahoj všem zkušenějším amatérským genealogům. Pátrám po jedné z mých hlavních větví - rodu Červenků. Poslední můj nalezený předek byl Vít Červenka, který se oženil v roce 1809, v té době mu mělo být 39let a měl se narodit v Ondřejově (Plzeňsko). Ten spadá v tomto období pod Žebnici, kde jsem i několik dalších Červenků našla, ale toho mého Víta prostě ne a ne najít. Knihu mám prohledanou úplně celou od roku 1740 do roku 1780 a nic. U všech jeho dětí i u jeho svatby není nikdy žádná poznámka o rodičích. Vždy jen jeho jméno, příjmení a ta obec. Pak mě napadlo, jestli není nemanželský, tak jsem hledala na konci matriční knihy, tam jsem skutečně jednoho Víta našla a dokonce i v tom roce 1771, kdy se měl narodit. Jenže.... za prvé asi v dětském věku zemřel a za druhé se příjmení Červenka objevuje jen v kolonce u svědků. Napadlo mě, jestli třeba nemohou být ty zápisy omylem prohozené nebo tak....co vy si o tom myslíte? Budu vděčná za jakoukoliv myšlenku, mně už asi mozek ani neslouží :D
Kdyby jste měl někdo čas a chuť mrknout, tak je to poslední zápis vpravo dole.
http://actapublica.eu/matriky/plzen/pro ... strana=174
LucieZach

Re: Nedaří se mi dohledat předka Červenku

Příspěvekod Věra Mátlová » úte říj 08, 2013 20:54

U sňatku se neuvádí místo narození ženicha, ale místo kde bydlel v době sňatku, narodit se tedy mohl kdekoliv jinde.
Prosím přidejte odkaz na zápis sňatku.
kozulena
Věra Mátlová

Příspěvekod LucieZach » stř říj 09, 2013 7:19

Děkuji mockrát za odpověď. Zde je ten sňatek http://actapublica.eu/matriky/plzen/pro ... ?strana=37
Také mě to kdysi napadlo, ale u sňatku i těch jeho dětí je vždycky ten Ondřejov, tak mě nikdy nenapadlo, kam bych se měla vrtnout jinam. Okolní vesničky mají s Ondřejovem knihu společnou, ty mám prohledané taky. Ale index samozřejmě chybí :-( Děda má o víkendu narozky, tak jsem pro něj chtěla jako dárek dalšího jeho přímého předka :-)
LucieZach

Příspěvekod stanley4 » stř říj 16, 2013 7:17

1) síce je v zápise svadby zapísaný ako slobodný, je možné, že bol vdovec (podľa formy zápisu - chýbajúce info o otcovi) - skúste nájsť úmrtie prvej manželky, prípadne jeho prvý sobáš (tam by mal byť otec zapísaný) - bez záruky, ale šanca tam podľa mňa je
2) jeho vek vidím ako 33
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod LucieZach » čtv říj 17, 2013 13:11

Stanley, děkuji vám moc za odpověď, tak to vidíte, asi jsem fakt blbě přečetla i ten věk. A vůbec mě nenapadlo, že by mohl být vdovec. Přitom teď když to píšete, tak si uvědomuju, že jsem to kdysi někde četla, že se rodiče uváděli jen u prvního sňatku. Odpoledne si najdu chvilku a mrknu se na to. Děkuji mockrát za pomoc.
LucieZach

Příspěvekod stanley4 » čtv říj 17, 2013 13:16

LucieZach píše:Stanley, děkuji vám moc za odpověď, tak to vidíte, asi jsem fakt blbě přečetla i ten věk. A vůbec mě nenapadlo, že by mohl být vdovec. Přitom teď když to píšete, tak si uvědomuju, že jsem to kdysi někde četla, že se rodiče uváděli jen u prvního sňatku. Odpoledne si najdu chvilku a mrknu se na to. Děkuji mockrát za pomoc.

nie je za čo, snáď je to správna cesta... prajem úspešné hľadanie ;)
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Zpět na Otázky a odpovědi