Dolní Dobrouč - matriky

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Dolní Dobrouč - matriky

Příspěvekod Sagitarius » úte črc 09, 2013 20:00

Nenachází se tu nějaký dobrý znalec DD a jejího okolí?
O co mi jde. Že jsou matriky N O Z okolo roku 1800 ztracené jsem se smířil, konečně N i O se dají částečně nahradit dobrými indexy, jednou možná i O duplikáty. (ta chybí až do r. 1817)
Co jsem ale teď zjistil, že nějak nemohu dohledat záznamy Z z DD před rokem 1736. V letech 1678-1765 DD patřila pod faru Dolní Čermná, záznamy N i O se tam běžně vyskytují, jen
ty Z nikde. Jen v první matrice (000-01095) jsou asi dvě strany výhradně s DD, někdy na počátku okolo r. 1680, a je jich celkem dost, DD byla dost velká obec. Ale pak už ani čárka.
Skoro mi to připadá, jako by pro DD začali psát separátní knihu, která se ale nedochovala. Kostel i hřbitov v DD byly od nepamněti, přijde mi divné že by v rámci jedné fary pro část
obcí knihu Z psali, a pro druhou ne. (po více jak 50 let)
Hledal jsem i ve faře Jablonného, kam patřila DD před tím rokem 1678, ale ani tam jsem nenašel žádný záznam Z z DD. Ale tam už jsem nehledal moc důkladně. (N i O opět jsou)
Nevíte tedy někdo o tom víc, jestli ty zápisy nejsou ještě někde jinde?
S pozdravem Sagitarius
Sagitarius

Oblast pátrání: Ústeckoorlicko (Dolní Dobrouč, Letohrad, Písečná, Dolní Čermná), Nové Město nad Metují (Lhota, Černčice, Krčín, Rychnovek, Dolní Poříčí) Velkomeziříčsko (Radostín, Netín, Záseka, Vídeň, H/D Bory) Praha, Berounsko
Rodokmen online: http://vanek.free.fr/Resources/Pohodni% ... /index.htm

Re: Dolní Dobrouč - matriky

Příspěvekod Lucka. » stř črc 10, 2013 10:11

Zkuste se zeptat přímo v SOA Zámrsk http://vychodoceskearchivy.cz/zamrsk/zeptejtese/
Lucka.

Příspěvekod Sagitarius » stř črc 10, 2013 12:52

Myslíte že tam má někdo až takový přehled? Přeci jenom tam mají tisíce matrik...
Ale máte pravdu, za pokus nic nedám. Dík
Sagitarius

Oblast pátrání: Ústeckoorlicko (Dolní Dobrouč, Letohrad, Písečná, Dolní Čermná), Nové Město nad Metují (Lhota, Černčice, Krčín, Rychnovek, Dolní Poříčí) Velkomeziříčsko (Radostín, Netín, Záseka, Vídeň, H/D Bory) Praha, Berounsko

Příspěvekod Lucka. » stř črc 10, 2013 13:57

Za zkoušku nic nedáte... odpověď na dotaz ohledně jedné matriky mi od nich přišla velmi rychle, asi během týdne.
Lucka.

Příspěvekod Sagitarius » pon črc 22, 2013 17:19

Hm, tak dopadlo to přesně jak jsem čekal. Pouze mne odkázali na prohledání matrik okolních obcí. (což už jsem samozřejmě dávno udělal)
Příliš specifický dotaz, musel by to být nějaký dobrý znalec oblasti. :-(
Sagitarius

Příspěvekod Zora » pon črc 22, 2013 17:24

http://farnostdobrouc.sweb.cz/
zkuste se informovat přímo na faře, tam by to snad měli - mohli vědět. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Sagitarius » pon črc 22, 2013 21:04

Dobry nápad, dík.
Sagitarius

Příspěvekod dobrou » pon říj 07, 2013 19:47

Dnes odpoledne se tu objevil odkaz na stranky genealoga z Dolni Dobrouce.
Stranky vypadaly zajimave, ale neulozil jsem si bohuzel odkaz. Do vecera zda se odkaz nekdo aktivne smazal, nejspis ze mu to prislo jako reklama.

Muzu autora odkazu poprosit o jeho opetovne pridani, s tematem to rozhodne souvisi a rad bych se na stranky jeste podival.
Dekuji.
Podle obsahu stranek verim, ze by dokazal tazateli poradit, pokud ho bude kontaktovat...

PS: Pokud byl prispevek opravdu smazan, bylo by mozne zvazit jinou formu likvidace potencionalne nevhodnych prispevku? Napr. puvodni text jen skryt a nahradit vysvetlenim proc byl odstranen. Mizeni prispevku beze stopy je znacne matouci.

A nebo se pletu a nic tu nebylo, ale snad my jeste pamet slouzi a notifikace v emailu o novem prispevku tomu trochu napovida :)
dobrou

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon říj 07, 2013 19:53

Myslím, že za smazáním byl dobrý úmysl (občas sem sákne nějaká ta reklama).... odkaz jsem proklikla, zůstal mi v cookies.... posílám vnitřní poštou.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Zpět na Otázky a odpovědi