Povolání LAKÝRNÍK A MALÍŘ PÍSMA - co obnášelo?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Povolání LAKÝRNÍK A MALÍŘ PÍSMA - co obnášelo?

Příspěvekod KackaCT » pon zář 23, 2013 17:14

Upršený večer všem badatelům zde
a především zdravím ty znalé a sečtělé, které tímto prosím o radu a pomoc.

Zajímalo by mne, zda by někdo věděl, co obnášelo povolání LAKÝRNÍK A MALÍŘ PÍSMA.
Mluvím o období v rozmezí let 1910-1940 cca.

Tento můj dotaz souvisí s mým hledáním osoby zde:
http://genealogie.taby.cz/viewtopic.php?f=5&t=10400

Coť zemřelé, jak se na smutečním oznámení píše, byl lakýrník a malíř písma.
Doufám, že mi objasnění tohoto povolání pomůže se pohnout někam dál.
A třeba to pomůže i někomu jinému.

Co tedy toto povolání v dané době obnášelo? Bylo nutné nějakého speciálního vzdělání?
Kde případně se tento obor mohl "studovat" či "učit"?

Budu vděčná za jakoukoli informaci.

Já to beru svým selským rozumem. Písmomalíře nemohl dělat kdokoli. Takový člověk musel mít jisté výtvarné nadání.
Co obnášelo zaměstnání lakýrníka ale netuším vůbec. Muset mít takový člověk nějaké specifické vzdělání? např. chemického rázu?

Děkuji vám předem za pomoc a váš čas. Vážím si toho.
Naposledy upravil stanley4 dne stř zář 25, 2013 14:31, celkově upraveno 1
Důvod: úprava odkazu
KackaCT

Oblast pátrání: Bohuňovice okr. Svitavy, Dolní Újezd u Litomyšle, Svinná u České Třebové, Dobruška, Díly (Nový Postřekov), Postřekov.

Re: Povolání LAKÝRNÍK A MALÍŘ PÍSMA - co obnášelo?

Příspěvekod luko » pon zář 23, 2013 17:20

Já osobně si myslím, že nebylo potřeba žádné vzdělání. Stačí nemít obě ruky levé a trocha šikovnosti. Rozhodně se na písmomalíře nestuduje umělecká škola, ale stačí se vyučit. Je to zkrátka řemeslo, ne umění. Lakýrník je natěrač a písmomalíř je specializace. Maluje například vývěsní štíty a všechno, kde jsou nápisy.
Ty LuKo
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
luko

Oblast pátrání: Oslavany,Ivančice,Rosice,Křižanov,Vysoké Popovice,Čučice,Mohelno,Troubsko,Dolní Kounice,Neslovice,Budišov,Tasov,Velké Meziříčí,Netín
Bystřice n. Pernštejnem, Boskovice, Olešnice, Štěpánov n. Svratkou, Kunštát, Sulkovec, Prosetín, Doubravník, Nedvědice, Sebranice, Strážek, Zábrdovice, Svratka, Dolní Loučky, Lysice, Kuřim

Příspěvekod KackaCT » čtv zář 26, 2013 7:56

Děkuji, Luko, za osvětlení. Já totiž vůbec netušila, o co mohlo jít. I tato vaše malá informace mi pomohla - přinejmenším si to ujasnit.
KackaCT

Oblast pátrání: Bohuňovice okr. Svitavy, Dolní Újezd u Litomyšle, Svinná u České Třebové, Dobruška, Díly (Nový Postřekov), Postřekov.

Příspěvekod Brasl » sob zář 28, 2013 10:07

Pokud jsem se díval, tak písmomalíř je až nový název. Původně - malíř písma.
Není to samostatné řemeslo, ale samostatné umění. A tak vlastně lakýrník prezentoval že umí více, nežli "jenom" natřít plochu. c.k. školství uvádí - malíř pokojů a písma. Kombinace je různá : pozlacovač, lakýrník, lakýrník kočárů, odlévač litinových písem, vše + malíř písma.
Prostě těch profesí a technik, a požadavků na písmo je moc. Od fasád po knihy. Je to řazené - malíř písma, krasopisec, rytec. Pak je ještě ornamentální výzdoba.
Měl jsem spolužáka, z Moravy, a ten byl z písmomalířského rodu, uměl krásně psát Tedy se to dědilo, vzhledem k tomu, že potřebovali předlohy a specifické znalosti je to pochopitelné.
Dnes např. se písmomalířství vyučuje na uměleckých školách, podle zaměření třeba jen 1/2roku v prváku.
S těmi řemesly je to tak, že poprávka vytváří specializaci, z již existujícího oboru. Lakýrníci nejen natírali, ale i si ty nátěry museli vyrobit.
Dělali se mistrovské zkoušky. Na majstrštychu, který předkládal komisi z cechu, muselo být řemeslo vidět. Také ho dělal třeba několik let. A museli umět vše od začátku. Kovář železo vyrobit, zámečník vykovat polotvar dílu, soustružník ještě v 50. letech vykovat a zakalit nástroj (jinak neměl s čím dělat).

Dnes klasické písmomalířství umí málokdo, a je to speciální záležitost. Většinou to nacpou do PC, a plotr vyhodí samolepící fólii, a jsou to taky písmomalíři.

Předloha, Monogramy, Paul Müller,
Přílohy
Monogramy1.jpg
Monogramy1.jpg (213 KiB) Zobrazeno 2982 krát
Brasl

Příspěvekod Karolina Vernerova » sob zář 28, 2013 10:20

krása!
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod KackaCT » sob zář 28, 2013 20:58

Brasl, děkuji za vyčerpávající odpověď.
Zase jsem chytřejší :)
KackaCT

Příspěvekod Brasl » sob zář 28, 2013 22:46

Není zač, jen mě tak ještě napadlo, že baroko bylo pro natěrače a lakýrníky náročné, neb jak známo to byla doba imitací. Dřevo co se tváří jako mramor, kámen jako dřevo, umělé mramory, atd.
Málem jsem zapomněl, na Krameriovi je : Sborníček pro malíře písma a lakyrníky
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShow ... o?id=19989

Karolíno, je to nádherné, ta paní, od níž to mám překopírované se listováním v té publikaci uklidňuje. Tohle je jen náhodně seskenovaný list. :-)
Brasl

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned zář 29, 2013 7:14

taky bych se uklidnila :-)
nebo, že bych se to naučila? :-) Pamatuju si z práce, že při rekonstrukci secesního domu na Vinohradech jsme horkotěžko hledali řemeslníky, právě i na napsání čísla domu na fasádu a vyleptání do skla a dozlacení ozdobiček....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod Brasl » ned zář 29, 2013 7:33

Karolina Vernerova píše:Nebo, že bych se to naučila? :-)

A proč ne ? Něco se naučit, na to není nikdy pozdě, a není to na škodu, jak vím z vlastní zkušenosti. :D
Teď tu někdo shání, kdo mu ručně nakreslí rodokmen. (příklad, k čemu se to nechá použít)
Brasl

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned zář 29, 2013 7:54

že jo?
třeba k tomu dojdu, v další fázi života :-)
základy bych měla, tak jen to začít pilovat :-)))
škoda, že mám jen dvě ruce....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Brasl » ned zář 29, 2013 23:26

Což o to, dvě ruce stačí, ale hodina má jen 60 minut a ke všemu i těch hodin je do dne jen 24. :)
Já stěží postřehnu ty dny, ty menší jednotky ani nepostřehnu. :-(

Já bych to pojal jako sport. I pasivně se nechá provozovat. Konec konců, i v té genealogii je z toho písmo-malířství v různých dokumentech nebo i na náhrobcích dost.
Ono ani na PC se to neztratí, stejně musí člověk vědět co chce, a mít rámcovou představu jak by to mělo vypadat, aby z toho něco bylo. Dnes se na uměleckém díle preferuje myšlenka, nikoli řemeslné provedení (někdy bohužel). PC dává trochu jiné možnosti, taky se to jinak jmenuje, ale princip je stejný. Ozvláštnit napsané tak, aby se to líbilo. To se přece nemůže ztratit. ;)
Brasl

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon zář 30, 2013 6:38

krásně jste to napsal. víc vnitřní poštou :-)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Zpět na Otázky a odpovědi