Dotaz na příjmení

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Dotaz na příjmení

Příspěvekod citek59 » úte zář 24, 2013 8:45

Dobrý den, nechci zde zakládat nové téma, ale mám na vás zkušenější dotaz ohledně příjmení. Jedná se mi o to jak se rozšiřovalo přijmení. Přijmení po matce Hýpal-ová se nacházelo původně jen v jedné obci na Moravě a všichni nositelé tohoto jména jsou mí příbuzní. Po otci který pocházal ze Slovenska, je to příjmení Citterberg a tady je ten problém který mě trápí. To to příjmení se na Slovensku v 17.století vyskytuje jen v okolí Brezna a dvou přilehlích obcích. Pátrání v minulosti mě dovedlo, že nejstarší předci jsou povodně němci, kteří přišli na Slovensko těžit rudu a pak tam zůstali. Nyní je v této oblasti mnoho rodin tohoto příjmení, které nejsou v příbuzenském vztahu a mě zajímá jak je to možné, jak se to vše rozdělilo, protože v prvopočátcích, co jsem našel, toho to jména v oblasti není mnoho. Děkuji za názor, Citterberg.
Naposledy upravil ozana dne úte zář 24, 2013 10:08, celkově upraveno 2
Důvod: přesunuto do správné sekce
citek59

Re: Dotaz na příjmení

Příspěvekod Pichnat4 » úte zář 24, 2013 8:50

Dobrý den,

předně nechcete zakládat nové téma, ale založil jste ho, tudíž to nemusíte psát. Zadruhé je dotaz naprosto v špatné sekci, copak to má něco společného s genealogickém softwarem?

Pak mne zaujala věc, že je v oblasti mnoho rodin s tímto příjmením, které nejsou v příbuzenském vztahu? A to víte jak? Vždyť mohou být příbuzní hlouběji do historie. Jestli to máte postihnuté, tak se omlouvám.
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Příspěvekod Slim » úte zář 24, 2013 8:50

Podle čeho odvozujete, že nejsou v příbuzenském vztahu? Škoda, že se nejedná o místo v české republice, zde byste s úspěchem mohl aspirovat v projektu Genetika a příjmení. Troufám si odhadnout, že všichni budou mít společného předka.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte zář 24, 2013 12:14

Podle "protože v prvopočátcích, co jsem našel, toho to jména v oblasti není mnoho"
bych si myslela, že to kolega již zkoumal....
Jak je to možné, mne ale nenapadá- jedině snad, že by ten předek byl ještě vzdálenější než se Vám povedlo najít data....
Nebo mohla každá ta rodina přijít z jiného konce světa.
Původ příjmení se mi povést nepovedlo, ale na to tady máme experty- věřím, že se ozvou.....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Slim » úte zář 24, 2013 13:13

Co se týče původu příjmení, odhaduji, že původní německá podoba jména byla Zitterberg. Což docela k těžbě rudy pasuje. Možná někdy nějaký předek zachránil horníky před závalem, tím že včas zpozoroval záchvěvy, popřípadě měl ze závalu panický strach. Mohl i těžit s takovým nasazením, až se chvěl celý důl či kopec, to už se asi nikdy nedovíme. Také je možné, že Zitterberg byla i nějaká profese v tehdejším dole, pak by obecně připadalo v úvahu, že se objevily skutečně nepříbuzné rodiny stejného jména, ale muselo by to být v německy hovořící oblasti.

Bylo by dobré, kdyby tazatel upřesnil, zda sleduje pouze vlastní linii, nebo dělá poctivě i rozrody, počínaje najstarším známým předkem. Jenom kompletními rozrody lze vyloučit příbuznost a stejně bude nejistá příbuznost před nejstarším známým předkem. Zde by pomohly plošnější genetické testy.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod acruj » úte zář 24, 2013 14:51

něco podobného se vyskytuje na Novohrozenkovsku...můj předek Michal Orság(cca 1600-1683) přišel na Novohrozenkovsko před rokem 1640 z Maďarska se svým hrabětem Illesházym. V roce 1648 spoluzaložil právě Nový Hrozenkov...za svůj život měl celkem 8 synůa 1 dceru. Ti synové měli postupně další syny a ti další atd...dnes je v Novém hrozenkově Orság téměř každý a kdo ne, určitě nějakého Orsága v rodokmenu má.... Já mám Orságy ze strany mé praprababičky a mám v rodokmenu 3 různé Orságy, kteří jsou nějakým způsobem příbuzní..Orságové dnes žijí v tom kraji po celém okolí (netvrdím, že všichni Orságové jsou jen od Michala, ale je to dost pravděpodobné)
acruj

Příspěvekod Semik » úte zář 24, 2013 15:24

"Nyní je v této oblasti mnoho rodin tohoto příjmení, které nejsou v příbuzenském vztahu". To by právě projekt Příjmení a genetika mohl potvrdit či vyvrátit. Je však pravděpodobné, že tam příbuznost, byť přes několikeré koleno, bude. Souběžně můžete pátrat v archivech.
Semik

Oblast pátrání: Smrdov
Sázavka
Ovesná Lhota
Bačkov
Leština u Světlé

Zpět na Otázky a odpovědi