Co znamená F u narozeného dítěta?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Co znamená F u narozeného dítěta?

Příspěvekod ruzena112 » čtv srp 29, 2013 14:53

Dobrý den,
nevěděl by někdo, co značí to F
http://actapublica.eu/matriky/plzen/pro ... strana=231 první řádek vpravo Anna Magdalena? Už jsem na to narazila víckrát, ale nevím, co to znamená.

Děkuji za odpověď Jana
Ty Jana
ruzena112

Oblast pátrání: Schneidmühl, Prameny,

Re: Co znamená F u narozeného dítěta?

Příspěvekod Zora » čtv srp 29, 2013 15:00

funus - pohřeb
funus - pohřební obřad
funus - pohřební
funus - záhuba
funus lacerum - mrtvola

Buď se jednalo o mrtvě narozené dítě, nebo šlo o poznámku, že dítě zemřelo. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Kasr » čtv srp 29, 2013 15:06

Podívejte se na další zápisy s tímto znakem a zjistíte že jsou to nemanželské děti. Proč zrovna F snad ze německého frei. Určitě to není to co píše Zora, to by tam těch značek muselo být daleko víc při tehdejší úmrtnosti dětí.
Kasr

Příspěvekod Zora » čtv srp 29, 2013 15:17

Můžu se mýlit, proč ne. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Kasr » čtv srp 29, 2013 15:35

Zora píše:Můžu se mýlit, proč ne. Z

Víte ono je lepší napřed hledat souvislosti a ne hned použít slovník nebo Google. Až jsem je našel pak jsem napsal co ten znak znamená.
Stačilo cca 5 snímků a logiku jsem našel. Mimo to pokud někteří faráři dělali značky u dětí zemřelých brzy po narození používali znak +.
Mrtvě narozené děti v té době nezapisovali, nesměli je pohřbít. Závěr je jen ten, že jste se mýlila ve všem.
Ještě doplním, datum zápisu je datum křtu, proto ten znak nemohl platit pro mrtvě narozené děti.
Naposledy upravil Kasr dne čtv srp 29, 2013 15:49, celkově upraveno 1
Kasr

Příspěvekod Zora » čtv srp 29, 2013 15:47

Čím jsem si zasloužila Vás hluboký rozbor? Spletla jsem se, uznala.
Neznám praktiky v oné oblasti, u nás se mrtvě narozené děti zapisovaly, bylo jich všeobecně nejvíc u svobodných matek.
Oceňuji Vaše rady, zařídím se podle nich, nakonec, můžu sem chodit jako 90% návštěvníků bez pomoci druhým. OK. Z
Zora

Příspěvekod Pichnat4 » čtv srp 29, 2013 16:00

ruzena112 píše:Dobrý den,
nevěděl by někdo, co značí to F
http://actapublica.eu/matriky/plzen/pro ... strana=231 první řádek vpravo Anna Magdalena? Už jsem na to narazila víckrát, ale nevím, co to znamená.

Děkuji za odpověď Jana

Dobrý den, je to Anna Margaretha (Markéta).
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Příspěvekod Kasr » pát srp 30, 2013 11:00

Zora píše:Čím jsem si zasloužila Vás hluboký rozbor? Spletla jsem se, uznala.
Neznám praktiky v oné oblasti, u nás se mrtvě narozené děti zapisovaly, bylo jich všeobecně nejvíc u svobodných matek.
Oceňuji Vaše rady, zařídím se podle nich, nakonec, můžu sem chodit jako 90% návštěvníků bez pomoci druhým. OK. Z

Jen pro úplnost, pokud by bylo zapsáno do matriky mrtvě narozené dítě nebylo by tam jméno, farář ho totiž nemohl pokřtít
a ani pochovat. Nekřtěňátka zakopal hrobník na neposvěceném k tomu vyhrazeném místě na hřbitově. Myslel jsem si že tehdejší
i dnešní církevní pravidla znáte, obzvlášť z doby ze které zápis je. Tak se nedivte mému zápisu který nebyl jen pro Vás, ale i pro
toho kdo se tázal. Konstatování. že nemáte pravdu v obou Vašich komentářích je namístě.
Kasr

Příspěvekod Slim » pát srp 30, 2013 11:37

Křtít nemusí vždy kněz, v případě, že dítě umíralo nebo hrozilo, že umře, křtila obvykle i porodní bába. I dnes obecně v římskokatolickém náboženství platí, že platný křest v případě nouze může udělit kdokoliv, dokonce i nevěřící nebo příslušník jiné církve. Jinak se domnívám, že jste k Zoře příliš tvrdý. Snažila se upřímně pomoci, stejně jak pomáhá ostatním každodenně. Je pravda, že se nyní mýlila, ale to se stává opravdu vyjímečně a často se nedá dobrat k správnému výsledku jinak než rozpravou. Doufám, že nevezme svou hrozu vážně. Zdá se mi mnohem platnějším členem fóra než Vy, s necelými 40 příspěvky za dva roky, často zavánějícími povýšeností.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Kasr » pát srp 30, 2013 12:06

O nouzových křtech tady nebyla řeč. Pouze o znaku F a mrtvě narozených dětech. Jen jsem popsal proč to není tak jak to píše Zora.
Sám bych si nedovolil tvrdit o svobodných matkách a jejich dětech to co Zora, nemám tolik informací abych udělal stejný závěr proto
ho nedělám. Že v obou zápisech je matoucí konstatování je také pravda. Jak se zachová Zora je její věc. Nezkoumal jsem její komentáře
tak se k nim nevyjadřuji, jen k těm dvěma tady.
Kasr

Zpět na Otázky a odpovědi