Velké nepřesnosti v matrikách

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Velké nepřesnosti v matrikách

Příspěvekod Vlastik58 » stř srp 28, 2013 6:38

Máte někdo zkušenosti s tím, že v matrice jsou dva absolutně rozporuplné záznamy?
Je to obvyklé? Nebo šel ten zápis nějak ovlivnit? (uplacení atd.)
Příklad:
V indexu matrik je uveden otec (Isidor) nenarozeného syna bez jména matky pod číslem 86.
V tomtéž indexu je uvedeno narození dítětě (Kurt) - otec (Salomon) a matka (Regina) pod číslem 76.
A ve vlastní matrice je pod čísly 76 i 86 uvedna matka ( Regina) pro obě narození - mrtvé dítě i dítě narozeného o 4 měsíce dříve (Kurt).

Byl to omyl nebo nějaký, pro mne prozatím nepochopitelný, záměr?
Setkal se někdo s něčím podobným?
Díky za názory.
Vlastik58
Vlastik58

Re: Velké nepřesnosti v matrikách

Příspěvekod Pichnat4 » stř srp 28, 2013 7:39

Vlastik58 píše:Máte někdo zkušenosti s tím, že v matrice jsou dva absolutně rozporuplné záznamy?
Je to obvyklé? Nebo šel ten zápis nějak ovlivnit? (uplacení atd.)
Příklad:
V indexu matrik je uveden otec (Isidor) nenarozeného syna bez jména matky pod číslem 86.
V tomtéž indexu je uvedeno narození dítětě (Kurt) - otec (Salomon) a matka (Regina) pod číslem 76.
A ve vlastní matrice je pod čísly 76 i 86 uvedna matka ( Regina) pro obě narození - mrtvé dítě i dítě narozeného o 4 měsíce dříve (Kurt).

Byl to omyl nebo nějaký, pro mne prozatím nepochopitelný, záměr?
Setkal se někdo s něčím podobným?
Díky za názory.
Vlastik58

Předně je index druhotný zdroj. Byl prováděn až po matriční knize. Hlavní je matrika, index byl opisován z matriky a byla velká pravděpodobnost, že se někdo splete. Také jsem se s tím setkal.

Co se týče dotazu s čísly, je lepší vždy dát odkazy, aby měl člověk představu.
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Příspěvekod Vlastik58 » stř srp 28, 2013 10:48

Už jsem to zde řešil, ale rád to napíšu ještě jednou, třeba někoho něco napadne proč tomu tak je....

Můj známý dostal certifikát - opis z matriky:
http://img24.eu/v-e7tup43l.jpg

Když jsem v matrice hledal, na stránce 16 jsem našel tento záznam:
http://img24.eu/v-npdt40pr.jpg

Napadlo mne prohledat dodatečně i indexy, v indexu je opravdu záznam o Salomonovi a Regině:
http://img24.eu/v-3sgkoq5k.jpg

Ale v indexu je i záznam o Isidorovi ( bez Reginy ):
http://img24.eu/v-m6rg9pq.jpg

Dal jsem dotaz do Národního archivu, na jakém podkladu certifikát vydali. Odpověděli mi,
že záznam v matrice nemůžu vidět, protože to ještě není 100 let. A certifikát je výpis z matriky.
Po dotazu o vysvětlení záznamu Regina - Isidor mi už neodpověděli vůbec.

Proto se ptám, zda jsou zmatky v matrikách obvyklé a zda si NA může i něco lehce domyslet :-)

Díky všem za každou připomínku

Vlastik 58
Vlastik58

Příspěvekod Pichnat4 » stř srp 28, 2013 11:13

Jelikož jsou pracovníci v archivu většinou vystudovaní, tak by si nic domýšlet neměli, ale vyloučit se to nedá.

Teď k tomu, že nemůžete záznam v matriční knize vidět. Pokud jste přímý potomek dle zákona, tak můžete v přítomnosti pracovníka nahlížet a pořizovat kopie. V případě, že nesplňujete podmínky, nedá se nic dělat.
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Příspěvekod Slim » stř srp 28, 2013 11:27

Na mne to působí, jakoby pravá strana nepatřila k levé, na pravé straně je světlejší inkoust a informace o vystoupení z víry v roce 1950, což je u mrtvěnarozeného dítětě nemožné. K následujícímu záznamu informace o vystoupení z víry patřit nemůže, protože další záznam je žena (Julie) a v poznámce je psáno o muži. Z fotografie matriky se mi zdá, jakoby dva listy chyběly a jsou vidět jejich zbytky. Každopádně nyní to již u daného záznamu z července 100let je, zkusil bych kontaktovat znovu a ještě lépe se do toho archívu znovu vypravil a matriku detailně prozkoumal, zejména, jestli navazují čísla řádků na vyfocené levé straně a na straně následující. Pokud by dva listy chyběly, patřila by pravá strana k později narozenému Kurtovu sourozenci a záznam z řádku 76 by byl v pořádku.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Vlastik58 » stř srp 28, 2013 11:53

Tak to mne nenapadlo, to je moc zajímavý názor a možná i pravdivý! V matrice jsou sice očíslovány stránky - levá je 18 pravá 19,
ale to nemusí opravdu nic znamenat.
Bohužel nejde z "Badatelny" kopírovat přímý odkaz. Když se dívám na další záznamy na stránce, opravdu asi ty dvě stránky nemusí
patřit k sobě...
Kdyby se někdo podíval, byl bych moc rád.
Jsou to Matriky židovských náboženských obcí v českých krajích - www.badatelna.cz
Inventář stránka 16/30 Nový Bohumín inv.č.1401
Matriky NOZ stránka 26/175 - (horní záznam 86 ).
Tak pokud to tak je, je to asi vyřešené :-)
Díky a ještě díky
Vlastik58
Vlastik58

Příspěvekod Slim » stř srp 28, 2013 11:55

Postačí porovnat index, zda sedí rodiče k dětem z dané strany. Porovnal jsem nejbližší záznam s oběma rodiči (Stefi Thierberger) a rodiče na index taky nesedí, v matrice je Samuel a Klara, ale v indexu Samuel a Beile. Takže strany k sobě opravdu nepatří.
Slim

Příspěvekod Vlastik58 » stř srp 28, 2013 12:16

Skvělé...Díky moc.
Teď už "jen" zbývá zjistit, proč v matrice chybí levá strana uvedeného dokumentu, domnívám se, že musí někde existovat.
(Byl podle něj vydán certifikát)
Moc jste mi pomohl.
Vlastik58

Příspěvekod Zora » stř srp 28, 2013 12:21

stránka 25/175 se označena jako 14 - X, vpravo nadepsán rok 1913.
stránka 14 má poslední zápis ale z juni 1913.... dál jako by se děti nerodily- až zase v novembru.
další stránka 26/175 začíná novembrem 1913 a má označení 18 - 19
stránka 27/175 má označení 26-X
Z logiky věci vyplývá, že spousta stran chybí, to, co se tváří jako jeden list matriky se dvěma stránkami, není jeden list, ale asi jen za sebou oskenované...

Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Vlastik58 » stř srp 28, 2013 13:07

Jasně, ale když chyběly před skenováním a mají tedy posloupnost ( 18,19 ), odkud Národní archiv vzal tu chybějící část?
V celé Matrice není .....
Že by vycházel jen z indexu?
Vlastik58
Vlastik58

Příspěvekod Slim » stř srp 28, 2013 17:01

Předpokládám, že mají k dispozici kompletní opis matriky, popřípadě originál, pokud je sken pouze skenem opisu. Fary a předpokládám i rabináty posílaly každoročně nadřízeným opisy. A cca. od roku 1835 byla povinnost vyhotovovat dva stejnopisy matrik s platností originálu. Blíže o matrikách kupříkladu zde http://www.genea.cz/informace/badani-v-archivu/matriky/
Slim

Příspěvekod Vlastik58 » čtv srp 29, 2013 11:15

Děkuji všem, díky Slimovi za radu i odkaz.
Vlastik58

Zpět na Otázky a odpovědi