Sedlák u ......., a dotaz na tehdá nevěru

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Sedlák u ......., a dotaz na tehdá nevěru

Příspěvekod jirkakr » čtv čer 27, 2013 13:08

Dobrý den, chtěl bych se nechat poučit a poradit.
K dotazu prvnímu- stává se mi často, že u sedláků je často psáno, že je sedlák, ale u "někoho" . Posílám příklad. Je to ta spodní část, Jakub syn Marina Samce, sedláka u ........ v Drhovici bere Dorotu , dceru Martina Bendy, sedláka u -------- atd. Čtu to blbě nebo tomu nerozumím? Jak to dříve bývalo? Prosím o vysvětlení
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/3357/25

K dotazu druhému- počítal jsem předkovi děti. Ukázalo se mi, že měl 5 dětí se svojí zákonitou manželkou , další 1 dítě s jinou ženou ze stejné vesnice, a další 1 dítě opět s jinou ženou z téže vesnice, a další 1 dítě s další jinou ženou z vedlejší vesnice. U všech je psáno, že otec je tento muž Andreas z této vesnice, žádné není vyloženě psané jako nemanželské, jsou v normální matrice, a at jsem prohlížel matriky a soupisy poddaných , nemůžu nalézt zatím žádné jiné muže stejného jména v této vesnici. Samozřejmě to mohly být nějaké děvečky, sloužící..... Takže dotaz zní stejně jako u předchozího, jak to dříve bývalo a je to vůbec možné , bývaly takové časy a události běžné nebo byl předek okrasa vesnice a okolí ? Jenom pro informaci dodávám, že tento muž byl pár let i rychtář obce, období o kterém píši, je mezi roky 1674 až 1693 a jedná se o oblast jižních Čech, konkretně Táborska.
jirkakr

Oblast pátrání: Táborsko, Benešovsko, Plzeňsko

Re: Sedlák u ......., a dotaz na tehdá nevěru

Příspěvekod IvoD » pát čer 28, 2013 7:56

A nejsou tam nějaké zápisy o úmrtí manželek resp o dalších svatbách? (tzn. jestli se nejedná o uzavíraná manželství několikanásobného vdovce)
IvoD

Příspěvekod jirkakr » pát čer 28, 2013 8:03

Pro pana IvoD,
ono je to tak, že on má zpočátku s manželkou 3 děti, pak podle datumů narození má ty další děti s těmi ostatními ženami, a pak má s manželkou další 2 děti.
jirkakr

Příspěvekod IvoD » pát čer 28, 2013 8:19

a nemohlo v té vesnici (nebo okolí) žít Ondřejů stejného příjmení více? (Tzn. jestli se opravdu jedná o stejného otce Ondřeje) Jak vypadají jména těch jiných matek - jestli nejde o "překlep" ve jméně?
IvoD

Příspěvekod jirkakr » pát čer 28, 2013 8:37

Já netvrdím, že jsem nemohl udělat chybu či něco přehlédnout, protože je mi to samo záhadou. Ale podle matriky či soupisu poddaných nemohu nikoho jiného najít. To byla malá vesnice, je tam 6 sedláků s rodinami, pár chalupníků a několik ostatních pacholků, služek a "sirotků" . Jméno Andreas Samec je tam pouze jedno. Jméno vypadá příznačné. Jména matek jsou rozdílná, manželka je Judita, ostatní Susana, Dorota a Magdalena.Pokud by byl zájem, Velmi přehledně je to vidět v indexové knize- rodiče Andreas a Judita,Drhovitz a od toho se odvíjející potom matriky. Data narození dětí 1674,1675,1678,1680,1683,1686,1689,1693.
http://digi.ceskearchivy.cz/cs/7909/54
jirkakr

Příspěvekod Slim » pát čer 28, 2013 9:01

Indexům se nesmí věřit, hned u narození Víta 5.6.1678, kde je v indexu napsána manželka Susana, je v zápise v matrice uvedena Judita
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Brasl » pát čer 28, 2013 9:16

Jeden odkaz a jedna otázka :
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShow ... id=4310283

Tyto instrukce jsou dány r. 1868, jak to bylo ale před tím, v 17 století ?
Brasl

Příspěvekod IvoD » pát čer 28, 2013 9:26

Já jsem měl na mysli překlep u faráře, ne u Tebe (i když 3 překlepy/30 let je asi dost i na období před 1700). Teoreticky by se mohlo jednat minimálně o dvě osoby otec a syn, oba Ondřejové.

Když se mně něco podobného stane, vezmu si matriky narození, oddací i úmrtí v období od 50 let starší než je vyjasňovaná událost až za tuto událost podle potřeby a všechny zápisy s hledaným příjmením si vypíšu (včetně jmen svědků u narození (stejné rodiny měly většinou i stejné svědky při křtu) a počtu let u úmrtí). Pak si všechno smíchám, chronologicky poskládám a jedu od nejstaršího zápisu až po nejnovější a snažím se ty zápisy přiřadit lidem. Většinou se dost věcí vyjasní a člověk získá větší vhled do rodinné situace. Ale možná existuje i jednodušší cesta...

Minimálně si projdi ještě úmrtí a svatby z daného období a blízkého okolí (jestlis to už neudělal), ale ty intervaly mezi dětmi jsou docela pravidelné (s výjimkou prvního Jana, který patrně brzo zemřel), kdyby to všechno byla jedna matka, neměl bych vůbec žádné podezření na problém.

Hodně štěstí.
IvoD

Příspěvekod Slim » pát čer 28, 2013 9:37

Suzanu jsme vyřadili jako chybu v indexu, Dorotu bych viděl na chybu zápisu u faráře, také jsem to u svých předků našel, matky se křtin neúčastnily a farář matku asi dosadil po paměti. Zde bych doporučoval najít svatební záznam dítěte Martina Samce, jestli má uvedenou při svatbě jako matku stále Dorotu. A Magdaléna je jiná vesnice, troufám si tvrdit že možná i jiný Adam Samec.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod jirkakr » pát čer 28, 2013 10:06

Děkuji pánové za pomoc. Slim má pravdu, že v matrice u Susany je uvedena Judita. Ostatní jména tj.Dorota a Magdalena sedí, u ní je pokud dobře čtu uvedeno Andreas Samec z Drhovice. Marin Samec má při svatbě stejně jako nevěsta uveden pouze otce. Musím tedy začít znova to zkombinovat. Každý názor pomůže.
Nechci být otravný, ale ještě dotaz 1. Domníval jsem se, že sedláci byli na vesnici takový vůdčí element, vlastnili statky i pozemky, zaměstnávali lidi a živili se touto většinou zemědělskou činností. Tak jak je psáno u nich "U NĚKOHO" vyvolává dojem, že u někoho pracovali. Ale žádné jiné vyšší majitele tam nevidím. Jednalo se tedy o nějakou vrchnost či o nějaké místní zlidovělé pojmenování pozemků či statků? Či je v tom něco jiného? Dámy a pánové,než odjedete na prázdniny, zkuste zahloubat, děkuji předem za radu, vysvětlení nebo poznatek.
jirkakr

Příspěvekod rolivka » pát čer 28, 2013 22:28

Již jsem se setkala s takovýmito zápisy, na Poličsku, kde se předtím hodně užívalo příjmí/příjmení po chalupě nebo po statku. To ale bylo ještě před zavedením popisných čísel.
rolivka

Zpět na Otázky a odpovědi