Zfalšované údaje v křestním listu?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Zfalšované údaje v křestním listu?

Příspěvekod Lenkae » ned úno 17, 2013 21:47

Je to možné?Můj pradědeček byl skutečně Špinler, ve slově ŠpinDler, je chyba, proto je D přeškrtnuté ale proto taky vím, že mají zápisy něco společného
V křestním listu mé babičky, vydaném v jejích 18 letech za protektorátu, je v kolonce otec uvedeno :Josef Špindler, manželský syn Jana Špindlera a Terezie, rodem Barnetové..z Dolní Dobrouče, viz příloha
img017.jpg
img017.jpg (43.64 KiB) Zobrazeno 2127 krát

V knize úmrtí na matrice ale je, že Josef Špinler byl z Nasavrk u Chocně, nemanželský, narozený 18.1.1898 a měl matku Josefu Špinlerovou,viz foto-100% potvrzeno, že se jedná o něj

Uplně náhodou jsem ale našla v knize oddaných toto-viz příloha, a tam mě zaráží podoba, přeškrtnuté D ve jméně, stejní rodiče ale jiná čísla popisná, rozhodně nejde o mého dědečka,protože by se ženil 10 let před svým narozením, ale jak kdyby si ,,vypůjčil" rodiče
Napadlo mě, jestli to není proto, že když musel dokazovat svůj původ v roce 1940 a byl nemanželský, mohlo by tam vzniknout podezření, že byl neznámý otec žid....takže by to takhle vyřešil??
Naposledy upravil Lenkae dne ned úno 17, 2013 22:11, celkově upraveno 2
Lenkae

Oblast pátrání: Janovice u Polné,Polná, Sirákov//Dolní Dobrouč, Nasavrky u Chocně//Žďár Nad Orlicí, Chotiv//Dubicko, Bohuslavice, Zvole, Hněvkov, Příkazy, Olomouc //

Re: Zfalšované údaje v křestním listu?

Příspěvekod Lenkae » ned úno 17, 2013 21:52

Nevím zda se dá vložit víc příloh, tak dávám druhou, z knihy úmrtí v roce 1962
Je to složené ze dvou fotek, proto je každý kousek jiný, je to foceno z matriční knihy

Josef a matka.jpg
Josef a matka.jpg (18.76 KiB) Zobrazeno 2124 krát
Naposledy upravil Lenkae dne pon úno 18, 2013 0:26, celkově upraveno 2
Lenkae

Oblast pátrání: Janovice u Polné,Polná, Sirákov//Dolní Dobrouč, Nasavrky u Chocně//Žďár Nad Orlicí, Chotiv//Dubicko, Bohuslavice, Zvole, Hněvkov, Příkazy, Olomouc //

Příspěvekod Lenkae » ned úno 17, 2013 21:53

A třetí, náhodný nález

Špinler-Barnetová.jpg
Špinler-Barnetová.jpg (31.53 KiB) Zobrazeno 2124 krát
Lenkae

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon úno 18, 2013 8:24

Aha, snazila jsem se to pochopit. Proste kdyz se narodil Josef Spindler z Dolnich Dobronic, tak se matrikar spletl... Mozna az nekdy POZDEJI to mohl opravit na Spinler....
Presto vsechno se ale jedna o jineho Spinlera nez je Vas pradeda, ktery si ho asi opravdu vypujcil pro doklad puvodu- myslim, ze se muselo dokazovat az k dedeckum a babickam, ze nejste Zid.....
Tak bych rekla, ze mel velke stesti, ze si toho nikdo nevsiml- treba te svatby pred narozenim :-)
(A pak matrikar, co vystavoval rodny list babicce pracoval spatne a opet napsal podle zapisu narozeni v Dolnich Dobronicich Spindler- aniz by si vsimnul, ze je to Spinler)....
Jasne, ze uz se to asi presne nedovite. Ale myslim, ze D je vsude skutecne jen chyba a ze nastesti byli dve osoby stejneho jmena i kdyz podstatne jineho narozeni....
Ale uvidite, co na to ostatni.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Lenkae » pon úno 18, 2013 8:46

Karol o to D mi snad ani tak nešlo, spíš že o to větší to byla podoba.
Možná jsem to popsala nesrozumitelně, moc se tu ještě nevyznám.Jde o to, že jsem celou dobu šla po špatných rodičích, protože jsem dala na babiččin křestní list a údaje tam a vrtá mi hlavou,, proč má uvedeny jiné rodiče.
Teď když vím, že si je asi ,,vypůjčil",. tak proč to není uvedeno uplně přesně?Asi proto, že by to bylo v případě podezření snadno dohledatelné..
V Dolní Dobrouči se nenarodil, ani nikdy nežil, jak jsem myslela, narodil se v těch Nasavrkách a jiné, svobodné matce.
Ještě mě napadalo, že Koldín, odkud pocházel ženich z třetího odkazu, je hned vedle Nasavrk, odkud pocházel můj pradedeček, takže možná to byla nějaká přízeň a údaje si ,,půjčil" od třeba bratrance.Jinak ani nevím, kde by k nim přišel, pochybuji, že by si jen tak skáknul někam do Dolní Dobrouče a tam jen tak našel někoho, koho by udal jako své rodiče:-)
Matrika jeho narození už bohužel není na úřadě, je v Zámrsku ale ještě není zdigitalizovaná, budu tam muset zajet, protože z jeho narození se snad dozvím víc.
Lenkae

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon úno 18, 2013 10:30

Hm, to je teda zahad- prilis mnoho otazniku, co?
A to je pech, ze to v Zamrsku zatim neni v digi.....
Drzim palce- dejte vedet....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Lenkae » pon úno 18, 2013 10:47

Dám:-)
Digi to bude v roce 2015, a to čekat nedokážu, takže až si dám dohromady, koho všechno tam potřebuji, zajedu tam, abych to vzala jedním vrzem :D
Lenkae

Příspěvekod Brasl » pon úno 18, 2013 12:17

Ono vysvětlení může být prosté, matrikáři dělají chyby i dnes. Já jsem kupříkladu zjistil po téměř 30 letech, že obě moje děti mají ze stejné matriky zapsáno špatně rodné jméno babičky. Místo Mikulková, tak Mikulecká. Dnes to řeší tím, že prarodiče nepíší.
Rodných listů na prokázání původu tenkrát dělali moc, a přehlédnutí ve jméně a tím pádem i rodičů je možné.
Brasl

Příspěvekod Lenkae » pon úno 18, 2013 13:06

Brasl píše:Ono vysvětlení může být prosté, matrikáři dělají chyby i dnes. Já jsem kupříkladu zjistil po téměř 30 letech, že obě moje děti mají ze stejné matriky zapsáno špatně rodné jméno babičky. Místo Mikulková, tak Mikulecká. Dnes to řeší tím, že prarodiče nepíší.
Rodných listů na prokázání původu tenkrát dělali moc, a přehlédnutí ve jméně a tím pádem i rodičů je možné.

O chyby ve jméně nejde, asi jsem na to neměla upozorňovat.
Jde o to, že můj pradědeček má ve skutečnosti matku Josefu,svobodou, byl nemanželský, ale když si jeho dcera, má babička musela nechat vystavit nový křestní list v roce 1940, tak tam její otec, tedy můj pradědeček má uvedeny uplně jiné rodiče, kteří sice jsou rodiče Josefa Špinlera, ale uplně jiného, protože ten když se v roce 1889 ženil, tak můj Josef běhal ještě 10 let po houbách :)
Lenkae

Příspěvekod Brasl » pon úno 18, 2013 14:28

Lenkae píše:tak tam její otec, tedy můj pradědeček má uvedeny uplně jiné rodiče, kteří sice jsou rodiče Josefa Špinlera, ale uplně jiného,

Tj. ale přesně ten typ přehlédnutí/překouknutí ve jméně (při hledání v matrice), který mám na mysli. Údaje opsané dobře, ale pro jiného člověka.
Mě také matrikář ten druhý zápis nemohl opsat z rodných listů, ale podle již dříve chybného zápisu v matrice.
Brasl

Příspěvekod Lenkae » pon úno 18, 2013 14:40

Ono taky záleží na tom, podle čeho se za protektorátu ty rodné listy dělali.
Pokud ty údaje vyhledávali na matrice, je to možné, ale poplést matriku Dolní Dobrouče a Nasavrk u Chocně není jednoduché, každá kniha byla jinde.
Nevím, asi to nezjistím, vím, že chyby jsou ve starých matrikách běžné, ale takové velké chyby se mi nezdají, kor když to není z jedné farnosti
Lenkae

Příspěvekod Lenkae » sob kvě 25, 2013 23:19

Tak dávám vědět, jak to bylo se zfalšovanými údaji v rodném listě.
V archívu v Zámrsku jsem zjistila, že Jan Špinler a Terezie Barnetová, sice nebyli rodiče mého pradědečka ale byli to jeho prarodiče.Proto jsem je taky nenašla v matrikách, protože jsem je hledala v jiných letech a našla jsem je teď , ve starších matrikách.
Proč je má můj pradědeček uvedené jako rodiče v rodném listě své dcery netuším, buď to byl omyl, nebo záměr.Já se přikláním spíš k záměru, protože pradědeček byl nemanželský a rodný list jeho dcery (nebo spíš opis) byl vydán za protektorátu, kdy hrozilo, že se bude zjišťovat, zda někde nebyl židovský původ.Pokud to byl záměr, měl velké štěstí, že se na to nepřišlo :D
Lenkae

Příspěvekod Zora » sob kvě 25, 2013 23:26

Je velmi pravděpodobné, že dobří lidé pomohli, měla jsem podobný případ, prameníci z toho, že nebylo možné dohledat narození otce mého pradědečka. (Já jsem jeho narození nenašla doteď - rodina se přesunovala z Vysočiny do Brna)
Chápající farář napsal opis rodného listu jmenovce. Myslím, že i tady na fóru se objevil alespoň jeden další případ. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Lenkae » ned kvě 26, 2013 14:48

Díky bohu za tehdejší neustálé Josefy, Františky, Marie atd, vždycky se dal dohledat nějaký příbuzný, s kým se to dalo zaměnit :D
Lenkae

Zpět na Otázky a odpovědi