Šlechtické stavy

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Šlechtické stavy

Příspěvekod Niogaza » pon dub 08, 2013 17:17

zdravim vespolek, potřeboval bych se zeptat, pokud s tim máte někdo zkušenosti, kde hledat předky pocházeli-li by z nějakého vyššího rodu. zapisovali se takoví lidé do klasické matriky při narození nebo na to měli nějaké své osobní matriky?

možná je to jen shoda jmen, ale Mikoláš Dačický z Heslova se ve svých pamětech několikrát zmiňuje o lidech z Kutné Hory jménem Holoubkovi. Holoubkovi jsou moji předci, o kterých se u nás traduje, že byli potomci nějaké zchudlé šlechty. jde mi teď o to, jestli má smysl prohledávat stovky stran v klasické matrice a hledat tam tyto moje předky a nebo jestliže opravdu byli z nějakého šlechtického rodu, kde hledat.

díky za případné odpovědi
Niogaza

Re: Šlechtické stavy

Příspěvekod Zora » pon dub 08, 2013 17:26

Před Bohem jsou si všichni rovni :-)))
Tohle platilo především v matrikách, snad s tím rozdílem, že zápisy urozených byly mnohdy vyvedeny lépe a vyzdobeny. a mezi kmotry velice často bývaly opět osoby urozené.
Některé vyšší šlechtické rody měly "farnost" na svém sídle, ale i ta je uvedena v matrikách. U nás například Rosický dvůr - kromě běžných matrik pro zbytek panství.
Ale i v těchto matrikách jsou uvedeni narození prostí obyvatelé, žijící v blízkém okolí sídla.
Hledat tedy v běžných matrikách, všímat si "značek" - slovíček před jménem osoby,. Do, Dua, Honor a podobně.
Zora
Naposledy upravil Zora dne pon dub 08, 2013 17:49, celkově upraveno 1
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Slim » pon dub 08, 2013 17:44

V matrikách v kterých hledávám já, je běžně šlechta uváděna, škrabopis povětšinou stejný, pouze délka zápisu je minimálně dvakrát až třikrát delší, častěji ještě více, než u běžného lidu.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Brasl » pon dub 08, 2013 18:00

Brasl

Příspěvekod Niogaza » pon dub 08, 2013 18:06

děkuju za ryclé odpovědi. potěšilo mně, že se to dá najít ve stejných matrikách. a teď problém číslo dvě. matriky jsou většinou zhruba do roku 1650. předpokládám, že šlechtické rody si ale vedli nějaké matriky i předtím kvůli doložení rodu. takové zápisy by se pak daly najít kde případně?

jinak ještě ohledně těch pamětí Mikuláše Dačického. trochu mně zarazilo, že on v několika různých letech zmiňuje jméno Holoubkových (takže si myslím, že to nebyli nějací nevýznamní lidé), kteří evidentně museli v Kutné Hoře bydlet, ale v berní rule není po takovém jménu ani památka.
Niogaza

Příspěvekod Milan Wölfl » pon dub 08, 2013 18:08

Niogaza píše:děkuju za ryclé odpovědi. potěšilo mně, že se to dá najít ve stejných matrikách. a teď problém číslo dvě. matriky jsou většinou zhruba do roku 1650. předpokládám, že šlechtické rody si ale vedli nějaké matriky i předtím kvůli doložení rodu. takové zápisy by se pak daly najít kde případně?

jinak ještě ohledně těch pamětí Mikuláše Dačického. trochu mně zarazilo, že on v několika různých letech zmiňuje jméno Holoubkových (takže si myslím, že to nebyli nějací nevýznamní lidé), kteří evidentně museli v Kutné Hoře bydlet, ale v berní rule není po takovém jménu ani památka.

Berní rula nepodchycovala majetek vyššího stavu, svobodných - nepoddaných, problém bude asi tam...
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Zpět na Otázky a odpovědi