Dodatečné poznámky v matrice

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Dodatečné poznámky v matrice

Příspěvekod syrius » ned dub 07, 2013 20:39

Dobrý večer, při hledání v matrikách jsem se už několikrát setkala se dodatečně zapsanými poznámkami u jména narozeného, většinu z těchto poznámek si dokážu vysvětlit, ale např. tato poznámka je mi záhadou:

6.11.1771 narozená Anna Jakubková má u svého jména matrice narozených dopsané datum 1.4.1939

http://actapublica.eu/matriky/plzen/pro ... ?strana=27
4. zápis zhora na pravé straně

Máte někdo nápad? :-)
syrius

Re: Dodatečné poznámky v matrice

Příspěvekod obluda31 » ned dub 07, 2013 20:56

syrius píše:Dobrý večer, při hledání v matrikách jsem se už několikrát setkala se dodatečně zapsanými poznámkami u jména narozeného, většinu z těchto poznámek si dokážu vysvětlit, ale např. tato poznámka je mi záhadou:

6.11.1771 narozená Anna Jakubková má u svého jména matrice narozených dopsané datum 1.4.1939

http://actapublica.eu/matriky/plzen/pro ... ?strana=27
4. zápis zhora na pravé straně

Máte někdo nápad? :-)

Bylo to za protektorátu a možná že někdo ke svému zaměstnání musel doložit doklad o svých předcích - opisy matrik.
obluda31

Příspěvekod IvoD » ned dub 07, 2013 21:00

obluda31 píše:Bylo to za protektorátu a možná že někdo ke svému zaměstnání musel doložit doklad o svých předcích - opisy matrik.
že by až 150 let pozpátku? Tenhle důvod se mi nezdá :roll:
IvoD

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned dub 07, 2013 21:02

Nejdriv jsem tu poznamku ani nevidela a ted si myslim, ze to je neco jako "byl jsem tady".... proste nekdo tu matriku studoval a napsal si tam datum, kdy.....
Ale je to jenom ten NAPAD :-)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod obluda31 » ned dub 07, 2013 21:24

IvoD píše:
obluda31 píše:Bylo to za protektorátu a možná že někdo ke svému zaměstnání musel doložit doklad o svých předcích - opisy matrik.
že by až 150 let pozpátku? Tenhle důvod se mi nezdá :roll:

Dovolím si citovat: Uvnitř " Ahnenpassu"se vyplňovaly kolonky ohledně narození, křestu , sňatku a úmrtí vlastníka a jeho předků zpětně až po pátou generaci (tj. až po praprarodiče prarodičů ) a sice dle odpovídajících dokladů. Záviselo na jednotlivých případech "jak hluboko" musely jít údaje o předcích.
obluda31

Příspěvekod syrius » ned dub 07, 2013 21:46

Díky za vysvětlení, člověk se pořád učí. :-)
syrius

Příspěvekod Kašpar » pon dub 08, 2013 15:23

Může to být zápis o vydání dodatečného křestního listu ( ex offo),jen tam chybí zkratka tsch ( taufschein),nebo kř.l. ( křestní list)
Kašpar

Příspěvekod syrius » pon dub 08, 2013 16:41

Procházím teď matriky z této oblasti - Kožlany, Čistá, ... a těchto zápisů je tam docela dost - vždy jen datum u jména narozeného dítěte - dopsané datum je vždy z období těsně před nebo v době 2. světové války. Přikláním se k názoru, že se jedná o "prokazování původu" v době války.
syrius

Zpět na Otázky a odpovědi