Polní dělostřelecký pluk č. 10

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Polní dělostřelecký pluk č. 10

Příspěvekod Lukiz » sob bře 30, 2013 19:50

Jeden vzdálený příbuzný odešel kolem roku 1865 do Ameriky. Avšak ještě předtím se mu narodili 3 děti (aspoň podle amerického sčítání v roce 1880 uvedli místo narození Bohemia). Hledám, kde se mohli narodit. V domovské obci je sice svatba, ale děti už ne. Svatba uvádí (snad jsem to dobře přečetl), že byl "Reserva c.k. 10ho polní Artilerie Regimentu wozatajství 2ho třídy". Prosím o odpovědi na otázky:
Je možná, že se děti narodili v působišti pluku? Kde tento pluk v letech 1858-1864 působil?
Lukiz

Re: Polní dělostřelecký pluk č. 10

Příspěvekod Zora » sob bře 30, 2013 20:01

vojenské útvary zkuste hledat na:
valka.cz

Jako záložník (rezervista) bývá označován voják, který po ukončení aktivní služby v armádě (popř. základní vojenské služby) i nadále zůstává v pohotovosti pro případné nasazení ve válečném konfliktu.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1lo% ... Dk_(vojsko)

Jako rezervista se tedy nepohyboval v místě pobytu pluku, otázkou zůstává, zda by jako rezervista mohl odjet do Ameriky

Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Lukiz » ned bře 31, 2013 10:25

Děkuji za odpovědi.
Na valka.cz je sice uvedeno jméno útvaru, ale to je tak všechno. :(
Okolnosti odchodu nevím, ale to že skutečně odešli se mi zdá celkem jisté - našel jsem ve starých rodinných věcech úřední dopis, která poslal z Ameriky a převáděl cosi na bratra.

Jak to tak vidím, asi nezbývá nic jiného, že v kruhu prohledávat okolní fary, jestli se tam někam neodstěhovali...
Lukiz

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned bře 31, 2013 13:03

nejsem si jista, ze hledat to pres pluk ma smysl, ale pusobeni by Vam poradili ve vojenskem historickem ustavu. bohuzel ted moc nefunguji- prestavuji.
samozrejme netusim, kde vsude jste hledal, ale nekde u mormonu na webu by mohla byt data o jejich ceste z Cech do Ameriky. Ja jsem tam ale nikdy nehledala, napadlo mne, zda tam nebude jejich bydliste pred cestou..... Vim, ze tam takova data jsou....treba to uz tady nekdo zkousel a poradi, zda to je cesta.....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Lucka. » ned bře 31, 2013 15:13

Pokud připluli přes Ellis Island, zkuste se podívat na tamní záznamy, bývá tam uvedeno místo narození http://www.ellisisland.org/
Lucka.

Příspěvekod Lukiz » ned bře 31, 2013 21:04

Díky za tip. Zkusil jsem, ale bohužel nic. Jak jsem koukal jsou tam data až od roku 1892.
Lukiz

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned bře 31, 2013 21:39

TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned bře 31, 2013 21:58

a nebo uvedte jmena, treba nekdo vi/ma/zna .....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Lukiz » pon dub 01, 2013 11:49

Prohledal jsem co se dalo: familysearch , ancestry.com, myheritage ale o imigraci žádné záznamy nejsou. Najde to leda sčítání lidu, či zprávy o umrtí a tam u narození maximálně uvedeno "Bohemia".
Pokud by na to někdo narazil tak jsou to Jan Babický (*1824), Apolena roz. Kubátová (*1828) a děti Josef (c.1858), Karel (c.1861), Marie (c. 1864).
Lukiz

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon dub 01, 2013 12:25

Neda mi to, jeste se zeptam: a ten jejich snatek jste nasel kde? Neuvadite tu domovskou obec....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Lukiz » pon dub 01, 2013 12:40

Lukiz

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon dub 01, 2013 13:44

Borovnice a Mnichovice....
uz toho hloubani necham- napadly mne jeste vojenske matriky na VHU, ale jejich web a i oni sami se stehuji a az do konce roku s nimi asi nic nebude....
mam kontakt do VHU na pana Kykala/knihovna..... posilam SZ (treba se to k nemu nejak dostane a treba neco poradi)

Hodne stesti v dalsim patrani.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Lucka. » úte dub 02, 2013 11:27

Ještě mě napadá možnost, dohledat jejich potomky v USA a zkusit se zeptat jich, pomoci by mohlo např.
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/MKCF-7C8
https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/N77Y-YB7
Lucka.

Zpět na Otázky a odpovědi