Stěhování na počátku 20. století

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Stěhování na počátku 20. století

Příspěvekod Ver8nika » stř úno 06, 2013 15:07

Už dlouho se snažím vypátrat cesty mých předků na počátku 20. století. Jedná se o příjmení Šulc. Vím, že se oba narodili v Třemblatech, kde se jim narodili i některé děti, v roce 1903 se jim narodilo v tomto okolí poslední dítě v Hrusicích, pak o nich 7 let nic nemůžu najít, ač vím, že se jim narodili další děti a nacházím je až v roce 1910, kdy se jím narodí jejich poslední dítě, můj praděda v Siřejovicích, což je okres Litoměřice. Od táty vím, že otec pradědy pracoval jako dělník v cihelně, pronajímal si malé cihelny a tam pracovat a že se kvůli tomu stěhovali, tak kde jich bylo zapotřebí. Jen nevím jak se mohli dostat až tak daleko.
Od roku 1910 o nich zase nic nevím až do roku 1919, kdy se sestra pradědy provdala v Libotenicích, což je pořád Litoměřický kraj. V roce 1922 vystupují v Roudnici z církve a v roce 1923 se do ní opět v Libotenicích vrací. Co dělali, kde bydleli a žili mezi tím netuším.
Táta si pamatuje, že prapraděda sloužil v první světové válce u koní v Terezíně, u vojáků o něm nic nenašli, že mají tyto data zkartované.
Po roce 1923 je nacházím (jen svého pradědu) v roce 1932, kdy se žení s mojí prababičkou a narodí se jim můj děda v Ořechu, okres Praha západ. Jak se tam opět dostal netuším. (vojenskou službu měl v Bratislavě, takže na vojně tam asi nebyl).
K tomu všemu, když jsem nahlížela do školních spisů mého dědy, tak tam má psanou domovskou obec Třemblaty. Nevím proč, jelikož už ani jeho otec se v Třemblatech nenarodil, poslední narození tam byli jeho prarodiče.
V Třemlatech jsem byla a žádné záznamy, hroby nic tam po nich není, našla jsem je pouze ve školních knihách z 19. století.
Nevíte jak bych mohla chybějící informace získat, co všechno prohledat?
Do Siřejovic jsem také volala a jméno Šulc jim nic neříká.
Ver8nika

Oblast pátrání: Třemblat, Ondřejov, Zvánovice, Janov u Tábora, Jinonice, Butovice, Řeporyje, Tehov, Rokycany, Turkovice

Re: Stěhování na počátku 20. století

Příspěvekod Zora » stř úno 06, 2013 16:44

Domovský list - dědeček získal po svém otci, ten po svém.
Pokud dědeček nebydlel mimo svou obec tak dlouho, aby jinde získal domovské právo, nezaniklo to původní. Děti dostávaly dom. právo po rodičích.
Zkusila jste záměnu Šulc, Schultz? Mohlo se stát vinou horlivého úředníka.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod artepa » stř úno 06, 2013 16:45

Zkoušela jste sčítací operáty z r. 1921 pro Libotenice, Siřejovice? Už jsou na netu u Mormonů.
Ještě by možná pomohlo projít archivy obcí, někde mají seznamy obyvatel. Pro ty s domovským právem i pro ty cizí. Nebo zjistit, kde byly cihelny, ale to už je skoro hledání jehly v kupce sena :wink:
artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Příspěvekod Ver8nika » stř úno 06, 2013 16:46

S těmito záměnami jsem počítala, přeci jen se občas psalo něco německy občas česky, ale stejně nic. No pryč z obce musel být minimálně 30 let, ale asi nikde nepobýval tak dlouho na jednom místě
Ver8nika

Oblast pátrání: Třemblat, Ondřejov, Zvánovice, Janov u Tábora, Jinonice, Butovice, Řeporyje, Tehov, Rokycany, Turkovice

Příspěvekod artepa » stř úno 06, 2013 16:50

Zrovna procházím sčítací operáty Roudnice n/L, kdyby tam byl náhodou Šuld dám vědět
artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Příspěvekod Ver8nika » stř úno 06, 2013 17:37

Jé děkuji moc
Ver8nika

Příspěvekod Ver8nika » čtv úno 07, 2013 23:47

Tak jsem ještě podle vydávání pracovních a čeledních knížek zjistila, že:

22. 12. 1909 bydleli v obci Kozly
8. 3. 1910 v obci Třebívlice
21. 12. 1910 v obci Siřejovice.

V podstatě to na mapě vypadá, že se stěhovali po Litoměřicku od západu k východu
Ver8nika

Zpět na Otázky a odpovědi