Provdání dcery neznámo kam

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Provdání dcery neznámo kam

Příspěvekod Mira80 » pon úno 04, 2013 13:07

Poradite nekdo, jak postupovat v pripade, kdy pri hledani svatby deti nektereho z predku nenajdu zaznam v matrice mista, kde zili (zrejme se ozenili ci provdali jinam), v matrice narozenych obcas je zaznam, kdy a kam se dotycny /dotycna prizenil / provdala, ale pravidlem to zrovna neni.
Mira80

Re: Provdání dcery neznámo kam

Příspěvekod sanmarco » pon úno 04, 2013 13:11

Tak většinou Vám nezbude nic jiného, než projít všechny sousední farnosti, i když někdy (ale spíše výjimečně) se mohlo stát, že se někdo přivdal/přiženil úplně mimo. Ale já mám tady 90% vždy ve vedlejší farnosti, která navíc patřila většinou pod stejné panství ...
sanmarco

Příspěvekod Mira80 » pon úno 04, 2013 13:21

no..tehle odpovedi jsem se trochu bal...ale zrejme ale jina moznost neexistuje..
Mira80

Příspěvekod sanmarco » pon úno 04, 2013 13:24

Je mi to líto. Ale s tím se ještě setkáte mockrát, v dřívější době nejsou uvedeny ani bydliště a příjmení manželek, takže pak je hledání ta pravá "ztráta času" :-(

Jestli existuje jiná cesta, tak mi ji zde na foru za 3 roky nikdo neporadil :(
sanmarco

Příspěvekod Zora » pon úno 04, 2013 13:30

Mapka okolních farnosti, přednost mají ty ze stejného panství... a listovat :-)))
Někdy napoví odlišné bydliště prarodičů - mladí se tam mohli vrátit nebo podědit.
Poměrně důležité období. Cca od zač. 19. století nastala migrace do měst (míst), kde začal vznikat průmysl, mladí odcházeli za prací, muži do manufaktur, továren, ale i jako řemeslníci, zahradníci,kočí, udržbáři, děvčata bud jako služky, nebo i jako první dělnice do továren, protože rychle se rozrustající města potřebovala tyto služby.
Je dobré se v matrice dívat i na jiná jména, pokud jsou tam svatby mimo tuto obec, popřemýšlet, proč se ti "cizí" stěhovali právě tam a jestli ti "mí" nemohli odejít stejným směrem:

Svatby se už od cca 1850 často nekonaly v místě bydliště nevěsty, pokud chtěli mladí do města, odešli svobodní a vzali se až nam místě, až si vydělali trochu peněz.

Pak popřemýšlet nad významnými kostely v okolí, některé rodiny měly obyčej, že se nevěsta musela vdávat v konkretním kostele.
Především před r. 1800 zkontrolovat matriku, zda tam nejsou vynechané roky v zápisech, - fara, kostel vyhořel, nebyl obsazen... a místní museli jinam...
Na vesnici na venkově půjde o možný přesun za bydlením, nebo za prací v rámci přání majitele panství, na vesnici poblíž města, je víc důvodů ke změně bydliště, zcela jiné je to ve větším městě.
A pozor na řemeslníky, tovaryši putovali :-))) a bylki mladí, takže místní děvčata jim velice často padala do oka.
Takže nejenom hledat předky, ale studovat i historické souvislosti místa, regionální dění...
Držím palce. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zdenek » pon úno 04, 2013 20:21

No je tu ještě jedna možnost, ale není 100%. Jak možná víte, tak před sňatkem musely proběhnout ohlášky, tj. že v kostele před mší farář ohlásil, že Pepík a Anča se příští měsíc vezmou. Toto probíhalo v domovském kostele ženicha i nevěsty. Jak jsem psal není to 100%, ale pokud zajdete do archivu a nahlédnete do fondu příslušné farnosti, tak hledejte knihu ohlášek, průvodní materiál k matrikám, nebo také knihu svatebních smluv. Není to ale žádná procházka růžovým sadem. Sám jsem to absolvoval a jsou to hory papírů, někdy docela obtížně čitelných a v horších případech nezpracovaných a tudíž veřejnosti nepřístupných.
Určitě ale zajděte do příslušného archivu a poptejte se. Třeba tam na Vás vyřešení té záhady čeká na stříbrném podnose. :wink:
Zdenek

Příspěvekod ozana » úte úno 05, 2013 11:32

Knihy ohlášek jsou mé oblíbené materiály, pokud byli (zůstali) katolíci(ky) a materiály se zachovaly, jsou to výborné zdroje, někdy už od roku 1948 (do minulosti).
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Zpět na Otázky a odpovědi