Jak se mám pohnout?:-/ - vyřešeno - moc všem děkuji

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Jak se mám pohnout?:-/ - vyřešeno - moc všem děkuji

Příspěvekod Tomas_ » ned úno 03, 2013 22:47

Chtěl bych vás požádat o radu k přiloženému křestnímu listu - ze strany dědy. Hledám otce i matku z listu, oba hledám v matričních knihách Líšnice - myslíte, že by se podle toho listu otec Josef Krsek a matka Josefa Marvanová nemuseli v té Líšnici narodit (a že by to byl jen pobyt)? Už jsem v koncích ze strany babičky poměrně dobře postupuji dále, ale tady z toho listu dědy se nemůžu hnout :( Dokonce jsem i oba hledal v knize narození celé farnosti dle abecedy a taky nic :(

P.s. máte zkušenost, že byste ve stažených digitalizovaných knihách šli jen podle čísla domu z rodného listu? Jakože pro zrychlení práce se nedívat na jméno, ale jen na to číslo?
Děkuji za předání zkušeností :)
Naposledy upravil Tomas_ dne úte úno 05, 2013 8:28, celkově upraveno 1
Tomas_

Re: Jak se mám pohnout?:-/

Příspěvekod Lenkae » ned úno 03, 2013 23:05

To jste hledat v digitalizovaných matrikách?Tam ještě nemůže být rok narození 1915 , nebo jsem špatně pochopila?
Jinak já včera projela 100 let jen podle čísla domu a měla jsem štěstí na faráře, kteří to zapisovali poctivě, našla jsem celou dědečkovu linii :)
Naopak, když jsem šla podle jména, nacházelo mi to spoustu příbuzných, o které zatím nemám zájem, ty možná budu hledat až budu mít to hlavní.
Lenkae

Oblast pátrání: Janovice u Polné,Polná, Sirákov//Dolní Dobrouč, Nasavrky u Chocně//Žďár Nad Orlicí, Chotiv//Dubicko, Bohuslavice, Zvole, Hněvkov, Příkazy, Olomouc //

Příspěvekod Tomas_ » ned úno 03, 2013 23:09

Ano, hledám v digitalizovaných knihách, ale tady mi jde mi o rodiče toho J. Krska nar. 1915...ty nemůžu najít:-/ Ale díky za předání zkušenosti s číslem:-)
Tomas_

Příspěvekod Zora » ned úno 03, 2013 23:09

Otec Josef je buď ze Štemberka nebo Vamberka, jeho narození jë třeba hledat tam.
Úmrti jeho otce (dědeček novorozence) bude pravděpodobně ve Vamberku.

Strana matky, tam je to horší, mlynářští se neustále stěhovali. Babička novorozence - její narození by mohlo být v Bezděkově.

Je pravděpodobné, že otec Josef se do Líšnice přistěhoval za prací a matku si tam našel. Matka byla asi narozena na jiném mlýně, kde v době jejího narození jeji otec pracoval.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Lenkae » ned úno 03, 2013 23:14

Tak to se omlouvám, nějak jsem přehlédla,že jde o otce, už je pozdní čas a včera jsem nad tím seděla do 3 do rána.
Ale to číslo se mi fakt vyplatilo, časově rozhodně
Lenkae

Oblast pátrání: Janovice u Polné,Polná, Sirákov//Dolní Dobrouč, Nasavrky u Chocně//Žďár Nad Orlicí, Chotiv//Dubicko, Bohuslavice, Zvole, Hněvkov, Příkazy, Olomouc //

Příspěvekod Pichnat4 » pon úno 04, 2013 0:34

Lenkae píše:Naopak, když jsem šla podle jména, nacházelo mi to spoustu příbuzných, o které zatím nemám zájem, ty možná budu hledat až budu mít to hlavní.

Poradím vám, abyste si všechny příbuzné zapisovala, evidovala a stahovala co jde. Já šel původně také po přímé linii, ale když má člověk všechno hotové, tak najednou začne hledat ostatní a dělá vše vlastně nanovo. A u sourozenců se kolikrát vyskytují další údaje, které vám pomohou při nějaké nejasnosti.
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Příspěvekod Lenkae » pon úno 04, 2013 9:27

Máte pravdu, budu to tak dělat, děkuji, jsem nováček, takže za každou radu ráda:-)
Lenkae

Příspěvekod Zdenek » pon úno 04, 2013 20:29

Pichnat4 píše:
Lenkae píše:Naopak, když jsem šla podle jména, nacházelo mi to spoustu příbuzných, o které zatím nemám zájem, ty možná budu hledat až budu mít to hlavní.

Poradím vám, abyste si všechny příbuzné zapisovala, evidovala a stahovala co jde. Já šel původně také po přímé linii, ale když má člověk všechno hotové, tak najednou začne hledat ostatní a dělá vše vlastně nanovo. A u sourozenců se kolikrát vyskytují další údaje, které vám pomohou při nějaké nejasnosti.

Máte všechno hotové? To se máte. :D Já mám v rodokmenu teprve 2500 osob, a mám pocit, že teprve začínám. :wink:

Ne, to byl jen takový vtípek, určitě zapisovat i ostatní příbuzné, jak bylo již napsáno mohou se tam vyskytovat důležité informace. A ten systém jít jen po čísle domu? No doporučuji nekoukat se jen na číslo domu, ale hlavně na rodiče. Číslo domu je údaj, který zapisovatelé do matrik hodně flákali a také rodina se mohla přestěhovat o pár domů dál. Je to sice rychlejší, ale unikne Vám tak hodně informací a stejně to bude muset pročítat znovu a pečlivěji, když budete dohledávat chybějící údaj. :wink:
Naposledy upravil Zdenek dne pon úno 04, 2013 20:36, celkově upraveno 1
Zdenek

Příspěvekod Zora » pon úno 04, 2013 20:35

Každý máme jiné postupy - ten kdo začíná, opravdu jde napřed po hlavních mužských liniích, jsou snadněji dohledatelné, a později se pouští do těch bočních. Někdo jen osoby, jiný i souvislosti, proto je genealogie tak pestrá :-)))
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Tomas_ » pon úno 04, 2013 21:35

2500 jmen klobouk dolů. Já v tom dnes ležel a stejně jsem se moc nepohnul. No projdu vše ještě jednou, co se dá dělat... Děkuji za rady.
Tomas_

Příspěvekod obluda31 » úte úno 05, 2013 0:40

Tomas_ píše:Chtěl bych vás požádat o radu k přiloženému křestnímu listu - ze strany dědy. Hledám otce i matku z listu, oba hledám v matričních knihách Líšnice - myslíte, že by se podle toho listu otec Josef Krsek a matka Josefa Marvanová nemuseli v té Líšnici narodit (a že by to byl jen pobyt)? Už jsem v koncích ze strany babičky poměrně dobře postupuji dále, ale tady z toho listu dědy se nemůžu hnout :( Dokonce jsem i oba hledal v knize narození celé farnosti dle abecedy a taky nic :(

P.s. máte zkušenost, že byste ve stažených digitalizovaných knihách šli jen podle čísla domu z rodného listu? Jakože pro zrychlení práce se nedívat na jméno, ale jen na to číslo?
Děkuji za předání zkušeností :)

Josef Krsek se narodil 21.2.1882 ve Šternberku - matrika N 1882-1886 strana 36. Jeho otec Josef se dle matriky
zemřelých narodil ve Vamberku 264 někdy kolem roku 1852.
obluda31

Re: Jak se mám pohnout?:-/ - vyřešeno - moc děkuji

Příspěvekod Tomas_ » úte úno 05, 2013 8:22

Chtěl bych moc poděkovat!!!
Tomas_

Zpět na Otázky a odpovědi