kde hledat

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

kde hledat

Příspěvekod magie16 » sob úno 02, 2013 12:21

Mohla bych se zeptat, nevíte , kde bych mohla ještě hledat svatbu Jana Weselýho ze Žirovnice , vím , že první dítě měl 1715, /taky Jana Weselýho/, jeho manželka byla DOrota.On zemřel 1751.Ona 1754. Prošla jsem to tam i zpět, ale žádnýho Jana Weselýho jsem nenašla. Stejný problém mám i u jeho syna . Vím že se narodil 1715, zemřel 1771 a s Kateřinou měl první dítě 1745. Dívala jsem se na všechny oddavky až do jeho narození a nic. Je možné, že by v té době nebyly manželé??
magie16

Oblast pátrání: Žirovnice, Kamenice nad Lipou, Valašské Klobouky. Česká Třebová,Pitín, Velké Popovice, Stránčice, Semanín

Re: kde hledat

Příspěvekod zrnka písku » sob úno 02, 2013 12:24

Myslíte, že pomůže, když budete příspěvky zdvojovat? viz viewtopic.php?f=9&t=6685
zrnka písku

Příspěvekod magie16 » sob úno 02, 2013 12:43

omlouvám se, nakonec jsem myslela, že se to hodí víc sem
magie16

Oblast pátrání: Žirovnice, Kamenice nad Lipou, Valašské Klobouky. Česká Třebová,Pitín, Velké Popovice, Stránčice, Semanín

Příspěvekod Martin Jílek » sob úno 02, 2013 12:49

magie16 píše:Mohla bych se zeptat, nevíte , kde bych mohla ještě hledat svatbu Jana Weselýho ze Žirovnice , vím , že první dítě měl 1715, /taky Jana Weselýho/, jeho manželka byla DOrota.On zemřel 1751.Ona 1754. Prošla jsem to tam i zpět, ale žádnýho Jana Weselýho jsem nenašla. Stejný problém mám i u jeho syna . Vím že se narodil 1715, zemřel 1771 a s Kateřinou měl první dítě 1745. Dívala jsem se na všechny oddavky až do jeho narození a nic. Je možné, že by v té době nebyly manželé??

Chce to prolistovat okolní farnosti!Jiná cesta nebude.Měl jsem stejný problém,taky na Žírovnicku!
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod Zora » sob úno 02, 2013 12:58

Zkuste si vyhledat mapku okolních farností.
Nejprve ty farnosti, které spadaly pod stejné panství, majitele, - v 18. století se stěhování dělo na příkaz nebo se souhlasem majitele panství (nebo se prostě zdrhlo, ale pak byly komplikace)
K nim pak matriky, hledejte svatby, ty se odehrávaly v místě bydliště nevěsty nejčastěji, POkud narazíte na stejné příjmení, jako je Vaše hledané, dělejte si poznámy, třeba se to bude hodit :-)))
a pak jen trpělivá práce s prohledáváním matrik...
Dávejte pozor i na příjmení svědků. Platilo, se svědkové byli z blízké rodiny nebo známí, je pravděpodobné, že jejich místo bydliště by mohlo pomoci. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod magie16 » sob úno 02, 2013 13:18

Podle přijmení svědků, všichni pocházeli většinou ze Žirovnice. A svatby se od roku 1782 konaly v místě ženicha v Žirovnici
Naposledy upravil magie16 dne sob úno 02, 2013 13:23, celkově upraveno 1
magie16

Příspěvekod Zora » sob úno 02, 2013 13:22

ano, je vidět, že už jste něco našla, ale ptala jste se na postup do minulosti. Zkuste sama popřemýšlet, kde hledat, nápadů, možností je spousta.. Co třeba berní rula? Ale jinak genealogie není o tom, že Vám někdo něco řekne, je to o trpělivosti a pečlivém sezení, listování a hledání, vnášení historických souvislostí, možných cest a také třeba rušení kostelů a obnovování kostelů. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod magie16 » sob úno 02, 2013 13:25

jednalo se mi hlavně o nasměrování :) díky
magie16

Zpět na Otázky a odpovědi