Zápis v oddací matrice se neshoduje

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Zápis v oddací matrice se neshoduje

Příspěvekod mista623 » stř led 30, 2013 1:00

...se zápisem v matrice narození.
V oddací matrice z 1826 jsem našla údaje o otci i matce ženicha. V matrice narození v jiném místě jsem ale nalezla pouze matku a jeji rodiče, otec neuveden. Je možné, že si ženich - vysloužilý voják údaje vymyslel, aby vypadal důvěryhodně? Nevíte někdo, jaké musel mít člověk ke svatbě doklady - křestní list, nějaké vojenské papíry apod.? Není přece pravděpodobné, že se na svatbu sjeli příbuzní zdaleka, pokud se jednalo o chudé lidi, tak, jak se to dělá dnes.
Děkuji za radu.

Upřesňuji:
Oddací matrika : Ženich Martin Pešta, matka ženicha : Žofie Dutková , otec ženicha : František Pešta
Matrika narození: Martin Pešta - matka Žofie Peštová ( dcera Antonína Pešty.....), otec : 0 t.j. nemanželské.

Později se matka mohla vdát. Kdyby si vzala Dutku a jmenovala se Dutková, manžel by pak asi nebyl František Pešta.
Zápis o svatbě jsem nenašla v blízkém ani dalekém okolí. Ani její úmrtí. Hledala jsem všechny Žofie.
V chalupě, kde se předek narodil, bydlely dvě ženy jmenem Dutková, ale žádný Dutka se ani nenarodil ani nezemřel.

Není mi jen jasné, jak a na základě jakého dokumentu se prováděl zápis do oddací matriky a zda je možné, že si ženich případně údaje vymyslel.
Naposledy upravil mista623 dne čtv led 31, 2013 22:03, celkově upraveno 3
mista623

Oblast pátrání: Mrákotín, Horní Meziříčko, Týn nad Vltavou

Re: Zápis v oddací matrice se neshoduje

Příspěvekod radekbo » stř led 30, 2013 16:18

neumím přímo odpovědět, ale podělím se o svoje zkušenosti.

Údaj v matrice narozených je většinou jasný, ale abych ho našel, jdu přes oddací listy a matriku zemřelých. A údaje udané v těchto dvou knihách (je tam vždy datum události a věk dotčených) se s matrikou narozených shodují velmi málokdy :). Rozptyl je dost často i 5 let (zejména u zemřelých, u svatebčanů je to +-2 roky).

A jeste mi neni jasne - co znamena otec neuveden? (pokud v matrice narozenych je jen matka, zadny otec, jde o nemanzelske dite)
radekbo

Příspěvekod duros » stř led 30, 2013 17:34

radekbo píše:...

A jeste mi neni jasne - co znamena otec neuveden? (pokud v matrice narozenych je jen matka, zadny otec, jde o nemanzelske dite)

Pisatelka pise, ze v zapise o sobasi je otec uvedeny, v zapise o krste nie - tam je len matka. A prave o to jej ide.
duros

Příspěvekod Martin Jílek » stř led 30, 2013 17:56

Myslím,že se matka mohla vdát až po narození syna!Farář mohl omylem zapsat manžela jako otce.Zkuste hledat její svatbu po narození syna.
Martin Jílek

Oblast pátrání: Šumperk, Telč, Mrákotín, Studená a okolí

Příspěvekod Zora » stř led 30, 2013 18:01

mista623 píše:...se zápisem v matrice narození.
V oddací matrice z 1826 jsem našla údaje o otci i matce ženicha. V matrice narození v jiném místě jsem ale nalezla pouze matku a jeji rodiče, otec neuveden. Je možné, že si ženich - vysloužilý voják údaje vymyslel, aby vypadal důvěryhodně? Nevíte někdo, jaké musel mít člověk ke svatbě doklady - křestní list, nějaké vojenské papíry apod.? Není přece pravděpodobné, že se na svatbu sjeli příbuzní zdaleka, pokud se jednalo o chudé lidi, tak, jak se to dělá dnes.
Děkuji za radu.

Dotaz není zcela přesně specifikován.
Zřejmě měl autor na mysli fakt, že v r. 1826 je uveden u ženicha údaj o otci a matce.
V matrice narozených (narození onoho ženicha) však údaj o otci chybí.
Zkuste, prosím, svůj dotaz ještě jednou upřesnit :-))). Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod mista623 » stř led 30, 2013 18:25

Ano, Zoro, je to přesně tak, dotaz jsem upřesnila.
mista623

Příspěvekod Zora » stř led 30, 2013 18:45

Všeobecně platilo, že ženich (nevěsta), který se neženil (nevdávala) v domovské farní obci, měl předložit křestní list vydaný farou ve svém bydlišti.
Je možné, že v daném období farář při svatbě vycházel z údajů, které vysloužilý voják uvedl, zvlášť pokud byl z daleka.
Je teoreticky možné, že ženich předložil nějaké vojenské doklady, v nichž měl uvedeny oba rodiče.
Je třeba také vycházet z faktu, že snad mohl být ženich coby dítě legitimizován manželem matky, ale to by vyplývalo zcela jasně z příjmení, které ženich nosil. Stejné jako matka při jeho narození, nebo to, které matka dostala po pozdějším maželovi.
Je také možné, že ženich znal jméno svého otce od své matky, a uvedl ho - byť nebyl zrozen v manželství - mimochodem, v matrice narozených je uveden jako nemanželský a při sňatku je uvedeno co?
V tomhle případě by šlo o hřích, pokud by to nějak zapřel...
Berte to tak, že některé události prostě my od PC neobjasníme :-))) O to je to pátrání zajímavější. Tak hodně radosti a nových objevů při pátrání. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod mista623 » stř led 30, 2013 19:03

Díky, jste hodná. To je asi nejpravděpodobnější. Znal otce a do dokladů prohodil příjmení.

Rodokmen mám až do roku 1670, ale toto byl dost zvláštní bod a chtěla jsem si to nějak vysvětlit, připadně pod tímto prohozeným jménem otce najít, což se nepodařilo.
Ještě jednou díky.
mista623

Příspěvekod Zora » stř led 30, 2013 19:23

Neděkujte, příště zase pomůžete zcela jistě Vy někomu dalšímu, proto tady jsme :-)))
To jméno, které ženich uvedl jako jméno otce - to se vám nepodařilo v matrice narozených najít?
Zora

Příspěvekod mista623 » stř led 30, 2013 19:53

Ne ne, jen ty ženy (viz upřesnění v dotazu), ale jen úmrtí, ne narození, takže byli odjinud a místo se mi nepodařilo najít. :roll:
mista623

Příspěvekod ZEL » čtv led 31, 2013 8:50

Nabízím ještě jednu teorii. Žofie Dutková se provdala za Františka Peštu, ovdověla a jako Peštová porodila nemanželského syna Martina. Ten pak označil jejího mrtvého manžela za svého otce.
ZEL

Oblast pátrání: Rody Zelinků a Zelingerů
http://zelinka.genebaze.cz/zelinka.html

Příspěvekod Zora » čtv led 31, 2013 9:39

Už jsem z těch vztahů trochu popletená, ale domnívám se, že kdyby vdova po Peštovi porodila nemaželského syna Martina, tento syn by asi nosil příjmení matky za svobodna, aspoň s tím jsem se setkala. (matka by byla uvedena jako Peštová - vdova, novorozeně jako nemanželský syn Martin plus příjmení matky za svobodna).

Ještě se tu na fóru vyskytla dříve varianta, že syn vdovy byl zapsán jako syn jejího zemřelého manžela s uvedením nemanželský.
viewtopic.php?f=16&t=6244&p=28739&hilit=logika+v%C4%9Bci#p28739

Je ovšem třeba brát v úvahu data - roky narození, platnost císařských nařízení a také krajové zvyklosti při zápisech:-)))
Zora
Zora

Zpět na Otázky a odpovědi