...se zápisem v matrice narození.
V oddací matrice z 1826 jsem našla údaje o otci i matce ženicha. V matrice narození v jiném místě jsem ale nalezla pouze matku a jeji rodiče, otec neuveden. Je možné, že si ženich - vysloužilý voják údaje vymyslel, aby vypadal důvěryhodně? Nevíte někdo, jaké musel mít člověk ke svatbě doklady - křestní list, nějaké vojenské papíry apod.? Není přece pravděpodobné, že se na svatbu sjeli příbuzní zdaleka, pokud se jednalo o chudé lidi, tak, jak se to dělá dnes.
Děkuji za radu.
Upřesňuji:
Oddací matrika : Ženich Martin Pešta, matka ženicha : Žofie Dutková , otec ženicha : František Pešta
Matrika narození: Martin Pešta - matka Žofie Peštová ( dcera Antonína Pešty.....), otec : 0 t.j. nemanželské.
Později se matka mohla vdát. Kdyby si vzala Dutku a jmenovala se Dutková, manžel by pak asi nebyl František Pešta.
Zápis o svatbě jsem nenašla v blízkém ani dalekém okolí. Ani její úmrtí. Hledala jsem všechny Žofie.
V chalupě, kde se předek narodil, bydlely dvě ženy jmenem Dutková, ale žádný Dutka se ani nenarodil ani nezemřel.
Není mi jen jasné, jak a na základě jakého dokumentu se prováděl zápis do oddací matriky a zda je možné, že si ženich případně údaje vymyslel.