Dobrý den, sice jsem v SZ doporučila autorovi naprosto stejné, začít v matrikách, ale současně chci reagovat na francouzskou armádu. Od napoleonských válek se na našem území vyskytuje spousta jmen, jejich předky lze dopátrat ve Francii. Nevím přesně, jak je to s četností v Čechách, ale třeba u nás, v okolí Slavkova, je to poměrně časté, já sama osobně znám tři rodiny, jejichž předek přišel z Francie s Napoleonovou armádou.
Stejně tak v okolí tzv. Císařské dráhy, tedy železniční spojení Brno - Vídeň se vyskytují italská příjmení , protože část těch, co dráhu stavěli, byla původem z Itálie a zcela logicky tady zapustili kořeny
A ještě jeden postřeh, pokud jsem se setkala v rodině s nějakou báchorkou o šlechtických předcích, většinou se z části zakládala na pravdě. Nemuselo se jednat přímo o svatbu s šlechticem, ale spíš o nějakou souvislost (předek přišel do obce spolu spolu s novým majitelem a podobně).
U nás v rodině se tradovalo, že si předek podal ruku s Napoleonem
Brali jsme to úsměvně do té doby, než jsem se dala do pátrání a zjistila jsem, že předek byl původem vojenský ranhočič (jiné prameny udávají lékař), posléze starosta Velké Bíteše a pomáhal ošetřovat francouzské raněné, Napoleon ho jako prvního Čecha osobně vyznamenal řádem Čestné legie.
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3% ... 3%A9_legieStejně tak se tradovala - v jiné větvi příbuznost s Napolenonem
Naprosto úsměvné, ale...
v našem rodě žili dva historikové - ve 20. století- a ti si dali tu práci, že vypátrali možnou souvislost. Takže tradované hodinky,darované a zaslané N.B dostaly poněkud pravděpodobnější obrysy...
Manžel vlastnil korbel s nápisem DeCastelo.
Jeho větvím se příliš nevěnuji, ale .... narazila jsem na toto příjmení mezi jeho předky a i ten korbel se zdá býti zajímavým. (moravsko španělský šlechtický rod... no, kdo ví)
Od těhle dob beru na vědomí, že žádná stopa není předem k zahození...Mám pocit, že v rodinách se dříve mnohem více o předcích hovořilo a tyhle "báchorky" předtrvávají z dob, kdy se rodiná tradice zachovávala pouze ústně.
Aby bylo jasno, zrovna já nepatřím k badatelům, kteří by hledali šlechtu v rodokmenu, je mně stokrát bližší Bartoloměj Navrátil, pocholek od volů z obce Sviny

))
byť mám stejné příjmení, jako vůbec první rytíř - tedy šlechtic, , který je zmiňován v Kosmově kronice
Zora