šlechtic Lisac, Lisak, Lissack ??? v Čechách

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

šlechtic Lisac, Lisak, Lissack ??? v Čechách

Příspěvekod pop5go » pon led 28, 2013 13:36

Dobrý den,
v rodině se traduje "legenda" o původu mojí praprababičky z matčiny strany.
Praprababička prý pocházela z Kolínska a byla údajně dcerou francouzského šlechtice Lisak (možná se však píše jinak Lisac, Lissack ...), který do Čech přišel po francouzské revoluci.

Máte někdo povědomí, zda vůbec existuje takový rod a zda se vyskytoval někdo z rodu na území Čech?

Děkuji za případnou pomoc.
pop5go
pop5go

Re: šlechtic Lisac, Lisak, Lissack ??? v Čechách

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon led 28, 2013 13:51

Nebo Le Sac? Jeste hur Le Sague? Ja teda nejsem franstinar, ale myslim neco, co se tak vyslovuje, ale jelikoz je to Francouz, tak se to pise uplne jinak....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod ozana » pon led 28, 2013 14:40

Nebude jednodužší si původ té praprababičky ověřit normálně přes matriky?
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon led 28, 2013 14:50

:-) jasne, data snad kolega ma..... a nebo uz to udelal a ta jmena jsou jeho formy uvedene v matrikach...
jen jsem chtela upozornit, ze se to nejspis bude psat uplne jinak...
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Zora » stř led 30, 2013 8:03

Googlit, googlit a ještě googlit, najít se dá skoro vše. Tady jedna z méně pravděpodobných možnosti, i když .... :-))))

Ve věži r. 1870 vystavěné zavěšeny dva zvony. Větší z nich má nápis: „Tento zvon v záduší Mokropeské ulit jest ku cti a chvále Boží a B. P. Marie, sv. Václava a Vojtěcha. Ulil jej r. 1747 Valentin Lissack z Prahy.

http://www.2008.cz/berownka/berownka2/h ... z_1898.doc

Vzhledem k tomu, že se na netu podobných výrobků firmy Lissack vyskytuje více, zkuste pro zajímavost pátrat po výrobcích zvonů a této firmě. Třeba zjistíte souvislosti s možným šlechtickým rodem...
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » stř led 30, 2013 9:58

Další návnada pro Vás a Vaše hledání :

rod de LUSSAC ve Francii :-))))

http://gw5.geneanet.org/wailly?lang=en& ... +de+lussac
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Bodie » stř led 30, 2013 11:03

Nechci vás zklamat, ale takové legendy jsou naprosto běžné.
Legenda o praprapraprababičce pocházející z nějakého šlechtického rodu je hodně častý mýtus, dokonce i v mé rodině se vyskytuje. :-)
Francouzský voják je také velmi častý mýtus, ani nevím proč zrovna francouzský je tak populární.
A vy to máte dokonce spojené dohromady. To samozřejmě neznamená, že ve vašem případě to není pravda, ale snažil bych se spíš nalézt nějaké údaje v matrikách. Bez těchto důkazů je jakékoliv pátrání mrhání časem.
Bodie

Příspěvekod Zora » stř led 30, 2013 11:34

Dobrý den, sice jsem v SZ doporučila autorovi naprosto stejné, začít v matrikách, ale současně chci reagovat na francouzskou armádu. Od napoleonských válek se na našem území vyskytuje spousta jmen, jejich předky lze dopátrat ve Francii. Nevím přesně, jak je to s četností v Čechách, ale třeba u nás, v okolí Slavkova, je to poměrně časté, já sama osobně znám tři rodiny, jejichž předek přišel z Francie s Napoleonovou armádou.
Stejně tak v okolí tzv. Císařské dráhy, tedy železniční spojení Brno - Vídeň se vyskytují italská příjmení , protože část těch, co dráhu stavěli, byla původem z Itálie a zcela logicky tady zapustili kořeny :)
A ještě jeden postřeh, pokud jsem se setkala v rodině s nějakou báchorkou o šlechtických předcích, většinou se z části zakládala na pravdě. Nemuselo se jednat přímo o svatbu s šlechticem, ale spíš o nějakou souvislost (předek přišel do obce spolu spolu s novým majitelem a podobně).
U nás v rodině se tradovalo, že si předek podal ruku s Napoleonem :twisted:
Brali jsme to úsměvně do té doby, než jsem se dala do pátrání a zjistila jsem, že předek byl původem vojenský ranhočič (jiné prameny udávají lékař), posléze starosta Velké Bíteše a pomáhal ošetřovat francouzské raněné, Napoleon ho jako prvního Čecha osobně vyznamenal řádem Čestné legie.
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3% ... 3%A9_legie
Stejně tak se tradovala - v jiné větvi příbuznost s Napolenonem :lol:
Naprosto úsměvné, ale...
v našem rodě žili dva historikové - ve 20. století- a ti si dali tu práci, že vypátrali možnou souvislost. Takže tradované hodinky,darované a zaslané N.B dostaly poněkud pravděpodobnější obrysy...

Manžel vlastnil korbel s nápisem DeCastelo.
Jeho větvím se příliš nevěnuji, ale .... narazila jsem na toto příjmení mezi jeho předky a i ten korbel se zdá býti zajímavým. (moravsko španělský šlechtický rod... no, kdo ví)

Od těhle dob beru na vědomí, že žádná stopa není předem k zahození...Mám pocit, že v rodinách se dříve mnohem více o předcích hovořilo a tyhle "báchorky" předtrvávají z dob, kdy se rodiná tradice zachovávala pouze ústně.
Aby bylo jasno, zrovna já nepatřím k badatelům, kteří by hledali šlechtu v rodokmenu, je mně stokrát bližší Bartoloměj Navrátil, pocholek od volů z obce Sviny :-))) :roll:
byť mám stejné příjmení, jako vůbec první rytíř - tedy šlechtic, , který je zmiňován v Kosmově kronice :mrgreen:
Zora
Zora

Příspěvekod alenas » stř led 30, 2013 11:43

Zdravím - takovéto historky se tradují v mnoha rodinách a Napoleonův voják je oblíbený zejména na jižní Moravě. Neklesejte na mysli, občas (a k velkému překvapení) se ukáže pravdivost historky. V rodině mého manžela se předáva-la historka o pra-pra... bábě, dceři hraběte Zedtwitze, která se proti vůli rodičů provdala za chudého tkalce z Aše. Stáří historky jsem tipovala tak na 200 let a něco. K mému velkému překvapení se ukázalo, že dcera Petra E. von Zedtwitz se skutečně provdala za předka mého manžela. Byl to sice "Webermeister" z Aše, ale ne tak zcela chudý protože dle legendy "urozeného" tchána finančně až do jeho smrti podporoval. A Peter Emanuel v. Zedtwitz žil se svojí kuchařkou Magdalenou , řeznickou dcerkou ze Sokolova, celých 39 let až do své smrti a měl s ní 7 dětí, které ihned po narození uznal za vlastní . Po 20 letech společného života se s matkou svých dětí oženíl a děti legitimoval. Musel k tomu mít ovšem povolení od císaře.
Bádejte dál, třeba narazíte na zajímavou historku - a ta může být o někom nebo něčem úplně jiném.
Aš.
alenas

Zpět na Otázky a odpovědi