Hledání v živé matrice

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Hledání v živé matrice

Příspěvekod anaji » pát led 11, 2013 15:02

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s hledáním v živých matrikách. Potřebuji zjistit přesné datum úmrtí prarodičů, které jsou stále v živých matrikách. Je možné toto zjisti telefonicky nebo přes mail? Na jednu matriku jsem se už mailem obrátila, ale zatím žádná odpověď.
Děkuju moc za Vaše zkušenosti.
J.
anaji

Oblast pátrání: Poličsko, Vysokomýtsko, Litomyšlsko - Nedvězí, Zderaz, Sloupnice, Knířov, Lhůta, Vysoká.

Re: Hledání v živé matrice

Příspěvekod stanley4 » pát led 11, 2013 15:26

TU sa riešilo niečo podobné... :wink:
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod anaji » pát led 11, 2013 17:51

aha, tudíž ta ochota poskytnout něco jen tak mailem záleží na dané matrice. tak uvidíme. děkuju!
anaji

Oblast pátrání: Poličsko, Vysokomýtsko, Litomyšlsko - Nedvězí, Zderaz, Sloupnice, Knířov, Lhůta, Vysoká.

Příspěvekod stanley4 » sob led 12, 2013 23:01

anaji píše:aha, tudíž ta ochota poskytnout něco jen tak mailem záleží na dané matrice. tak uvidíme. děkuju!

presne tak
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Zora » sob led 12, 2013 23:19

Trošku se to dá obejít přes policejní přihlášky, potřebá data se tam vyskytují a většinou tato oddělení spadají pod jiný útvar městského úřadu než je matrika - tedy u těch mladších zemřelých. Mám s tím dobrou zkušenost. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod karels » ned led 13, 2013 20:15

Zora - jakou máte prosím zkušenost s kvalitou dat? Já jsem načerpal některá data ze sčítání a tam mě překvapila značná chybovost - v datech narození každý pátý údaj jsem pak podle matrik (až jsem se k nim dostal) opravoval. Nicméně jako vodítko (zvláště místo narození mi to velmi pomohlo).
karels

Oblast pátrání: H.Brod, Klatovy, Kroměříž, Náchod, Ostr. Nová Ves, Prostějov, Přerov, Telč, Třebíč, Úpice, Miroslav, Ořechov

Příspěvekod Zora » ned led 13, 2013 20:27

Z přihlášek k pobytu jsem až na jedno datum - značně nečitelné - získala vše naprosto v pořádku, ze sčítáním obyvatel nemám zkušenost.
Na vysvětlenou - hledám předky před r. cca 1850, k většině mladších osob byly doma rodné listy (event. zápisy o sňatku) z doby protektorátu, ostatní osoby, které buď nebyly v přímé linii, nebo objevené zcela náhodně, jsem dohledala v matrikách nebo přes ochotné úřednice na m. úřadech - poslali sken příhlášek.

"Negativní" zkušenost jsem měla pouze jednu, když jsem asi dva měsíce dost pracně vylučovala jednoho předka, který byl uveden ve zmíněných rodných listech. Pan farář se ale zřejmě zachoval velice vstřícně a místo předka Jakuba podstrčil Jakuba téhož příjmení, byť by se musel chudák ženit v 17. letech. Napřed jsem se domnívala, že měl v matrikách nepořádek, ale posléze mně došlo, že to udělal z dobré vůle proto, aby nemuseli potomci pracně hledat, odkud dědeček (r. n. 1787) pocházel a zda byl opravdu pokřtěn.. Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod anaji » ned led 13, 2013 22:30

Dobrý večer,
ještě prosím - co se týče těch policejních přihlášek, tak z nich se dá vyčíst co? A o ty mám právo se na úřadě ucházet? S pátráním na úřadech ještě nemám vůbec zkušenost. Trošku se bojím těch neochotných úředníků, kteří už jsou na hledače předků určitě alergičtí. :)
anaji

Příspěvekod Zora » ned led 13, 2013 22:48

pošlu Vám odpopvěd přes SZ
Zora

Příspěvekod jarda51 » pon led 14, 2013 12:07

Zora píše:pošlu Vám odpopvěd přes SZ

Škoda, ostatní by to třeba také zajímalo.
jarda51

Příspěvekod luvec » čtv led 17, 2013 11:46

Pokud to nebude průchodné přes matriční úřad (tam bych před emailem doporučil radši telefon, pokud má matrikářka udělat něco protizákonného - tj. prozradit informace z živé matriky někomu jen tak na dálku - tak to radši udělá "beze stop"), tak by jako zajímavá možnost mohly být opisy matrik. Setkal jsem se s tím u článku ve Sborníku SOkA Frýdek-Místek č. 9, kde se autor k informacím ze stále ještě živých matrik Morávky (od roku 1850) dostal přes opisy matrik, viz str. 141 pozn. 9 zmíněného sborníku.

Jako další možnost bych viděl příslušné hřbitovy (skrz správu hřbitova), no a občas má člověk štěstí a k těmto informacím se dostane ani neví jak (narážím na pečlivého kronikáře z mé rodné vesnice na severní Moravě, který kolem roku 1960 vypisoval vždy na konci roku všechny narozené, zemřelé a oddané ve vesnici, datumy, lokace, prostě přehledné tabulky jak z matriky.
luvec

Oblast pátrání: Morávka, Ostravice, Beskydy

Příspěvekod Ewka » stř led 23, 2013 17:32

Možná by vám mohly pomoct ohledací lístky - většinou se nacházejí v okresním archivu, popřípadě kniha zemřelých (resp. pohřbených), které jsou buď v okresním archivu nebo na úřadě u správce hřbitova. :)
Ewka

Oblast pátrání: Broumovsko, Policko, Náchodsko, Dobrušsko, Podřipsko

Zpět na Otázky a odpovědi