Rozrod v rodokmenu

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Rozrod v rodokmenu

Příspěvekod Martin-genealog » pon srp 24, 2026 18:56

Chtel jsem se zeptat ma smysl delat rozrod v rodokmenu a jak na to. Bojim se ze to bude nekonecne. Chci vytvořit ,, kompletní,, rodokmen, samozřejmě to nejde ale proste nějaký konec, kdy bych mel hotovo mohl sepsat kroniku a dat rodině a uz se tim nezabývat. Děkuji za všechny tipy.
Martin-genealog

Re: Rozrod v rodokmenu

Příspěvekod hovorkas » pon srp 24, 2026 21:45

Já to mám u sebe tak, že zpracovávám vývod mých dětí, tzn. můj a manželky. A s tím budu mít vzhledem k okolnostem práci ještě na hodně let. Na rozrod se rozhodně nechystám. Pokud nezpracováváte rodinnou historii několika současných generačně vzdálených rodů, kdy všechny rody zajímá konkrétní předek, tak bych za sebe o rozrodu vůbec neuvažoval. Mně stačí, když třeba u manželského páru mých předků dohledám, kolik měl dětí a jak se jmenovaly, ale ani to v tuto chvíli nedělám systematicky. Pokud chcete sepsat rodinou kroniku své rodiny, tak podle mě rozrod nedává smysl. Za sebe pro rodinou kroniku pak považuji za zajímavé spíše přidat např. informace o domech, kde předci bydleli.
hovorkas

Oblast pátrání: Kutnohorsko: Kaňk, Grunta, Chotouchov, Červený Hrádek, Rohozec, Horka (Žehušice), Borek (Žehušice), Solopysky, Mančice, Žleby (Čáslav), Radovesnice II, Zdechovice, Zbýšov, Bumbálka, Dobrnice, Červené Janovice; Kolínsko: Libenice, Tři Dvory, Polní Chrčice, Krakovany, Starý Kolín; Posázaví: Vrbka (Ledeč nad Sázavou); Nymbursko: Křinec, Zábrdovice; Jičínsko: Libáň, Dětenice, Veselice, Zliv (Libáň), Bačalky, Lično, Bystřice (Libáň), Údrnice, Únětice (Libáň), Vitiněves, Nemyčeves, Hřmenín, Markvartice, Rakov, Mrkvojedy, Dolní Lochov; Jablonecko: Vrát; Morava: Bělkovice

Příspěvekod zburget » úte srp 25, 2026 7:13

Rozrod má smysl tehdy, když chcete zmapovat třeba nějaké exotické příjmení nebo, jak zde zaznělo, vás zajímají vazby dvou nebo více větví téhož příjmení neboi z nějakého důvodu bude zajímavé zmapovat osudy potomků nějakého člověka. To vše se pak dá ještě kombinovat s genetickou genealogií. Ale jak jste sám zjistil, je to příšerná a nikdy nekončící práce. Navíc - někteří lidé vám "někde zmizí" a nemusíte je nikdy najít. Voják - padl nebo se usadil někde jinde, stačí o pár vesnic, o tom, že se to stalo na opačné straně Evropy nemluvě; šikovný řemeslník, kterého si vrchnost přesunula na jiné panství (nebo ho "zrekvírovala" armáda); migrace (do Ameriky, ale i jinam); …
Pro kroniku vaší rodiny to smysl opravdu nemá.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Martin-genealog » úte srp 25, 2026 11:31

Taky jsem o tom přemýšlel, že rozrod udělám pouze děti předků, ovšem bude u nich jen datum narození. Maximálně v 19. a 20. století pokud by si moje rodina vzpomněla na nějaké vzdálené příbuzné. Je to dobrý nápad?
Martin-genealog

Příspěvekod zburget » úte srp 25, 2026 12:55

Tak to není rozrod - to je zpracování kompletních rodin ve vývodu - tohle dělám automaticky, protože díky tomu zmapujete kompletní osudy rodiny a vyhnete se tak případným chybám. Je dobré mít věco potvrzené z více stran.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod hovorkas » úte srp 25, 2026 13:06

To si musíte odpovědět sám :-) . Jak jsem psal, děti předků v principu zaznamenávám, ale ne soustavně. Konkrétněji to znamená, že ty děti zaznamenám, pokud se jedná o matriku menší obce s nižším počtem záznamů, rodina se nestěhovala a neplete se několik rodin se stejným příjmením. To pak stačí projít pár matričních stránek. Jinak se soustředím na ten vývod a případně na záznamy související s místy pobytu předků (např. pozemkové knihy nebo mapy). O detailnějším rozrodu bych na Vašem místě uvažoval jedině ve chvíli, když by už nešlo nijak pokračovat v práci na vývodu. Ale i v takovém případě bych si na detailnější rozrod nakonec nechal zajít chuť a soustředil bych se na zpracování té rodinné kroniky. Teprve až bych měl jedno dílo dokončené a měl stále čas a chuť, bych o nějaké detailnější práci na rozrodu uvažoval (na té úrovni dětí každého manželského páru ve vývodu [edit: takže jak psal kolega Burget, to ještě rozrod vlastně není]).

EDIT: Souhlasím s tím, co mezitím napsal kolega Burget. Jen někdy i to "pouhé" dohledání všech dětí je pěkný oříšek. Přiznávám, že vzhledem k tomu, že v současnosti se soustředím v genealogickém hledání jiným směrem a času nemá člověk nazbyt, tak ty na dohledání složité případy všech dětí nechávám na později.

EDIT II. Jak psal kolega, někdy musí člověk dohledávat další děti, aby si potvrdil některé skutečnosti, které nejsou jisté. V takovém případě také hledám všechny děti daných rodičů ihned, i když je to složitější. Výše jsem to napsal nesprávně kategoricky, že složitější případy odkládám na později. Pokud je potřeba něco vyjasnit, naopak nechce hledání přerušovat, protože pak hrozí, že se bude muset člověk v hledání a vyjasňování vracet na začátek.
hovorkas

Oblast pátrání: Kutnohorsko: Kaňk, Grunta, Chotouchov, Červený Hrádek, Rohozec, Horka (Žehušice), Borek (Žehušice), Solopysky, Mančice, Žleby (Čáslav), Radovesnice II, Zdechovice, Zbýšov, Bumbálka, Dobrnice, Červené Janovice; Kolínsko: Libenice, Tři Dvory, Polní Chrčice, Krakovany, Starý Kolín; Posázaví: Vrbka (Ledeč nad Sázavou); Nymbursko: Křinec, Zábrdovice; Jičínsko: Libáň, Dětenice, Veselice, Zliv (Libáň), Bačalky, Lično, Bystřice (Libáň), Údrnice, Únětice (Libáň), Vitiněves, Nemyčeves, Hřmenín, Markvartice, Rakov, Mrkvojedy, Dolní Lochov; Jablonecko: Vrát; Morava: Bělkovice

Příspěvekod Martin-genealog » úte srp 25, 2026 14:39

Děkuji, asi to budu dělat ,,automaticky,, ty sourozence, zase nechci aby u jednoho předka sourozence měl a u jiného ne, aby v tom byl pořádek. ještě by mě zajímalo, jaký genalogický program je na to nejlepší. Aby to bylo přehledné a mohlo to rodinně vytisknout v průběhu. Případně aby se to dalo s rodinou sdílet(ale primární je ten tisk). Těch genealogických programů je spousta a nevím, který si vybrat. Který vám nejvíce vyhovuje? Budu vděčný za vaše tipy.
p.s. Má smysl zaznamenávat kmotry, svědky a kněze?
p.s. 2 A staci v matrice hledat podle cisla domu?
Martin-genealog

Příspěvekod zburget » úte srp 25, 2026 16:15

Co se programu týče, tak já osobně jsem skončil u MH FTB. Je to jeden z mála, který umí unicode, můžu ho provozovat u sebe na PC (webové aplikace nemám rád) a záloha na web je bonus. S tiskem je to ale slabší, resp. neumožňuje to, co bych chtěl tisknout. Jenže to pořádně neumožňuje nic, když si dám jako podmínku unicode. Takže současně si rodiny zaznamenávám do tabulky. Tož tak.

Kmotři / svědci - já mám u každého záznamu uložený snimek matriky a co nejpřesnější přepis záznamu. Takže svědky a kmotry mám v tom přepisu. Jinam si je nepoznamenávám.

Hledat jen podle č.p.? V žádném případě nestačí! Podle č.p. najdete rychle, ale nemusíte najít vše. Takže já hledám podle č.p. a když mi něco chybí nebo když je v narození mezi dětmi nějaká díra, hledám v daném období detailně. A č.p. vám stejně v 70. letech 18. stol. skončí (nebo začnou, podle směru, z jakého to berete), takže hlouběj do historie je úvaha o č.p. bezpředmětná. Současně tam začnou být záznamy velice strohé, takže hledání a identifikace lidí začne být větší zábava.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Martin-genealog » úte srp 25, 2026 19:36

Děkuji všem za tipy. Na téma genealogický program to vytvořím novou otázku.
Martin-genealog

Příspěvekod zburget » úte srp 25, 2026 20:05

Martin-genealog píše:Děkuji všem za tipy. Na téma genealogický program to vytvořím novou otázku.

Na toto téma je tu úplně samostatná sekce fóra ;-)

A odpověď není jednoznačná - každému vyhovuje něco jiného. Nejlepší je si jich pár nainstalovat, vyzkoušet a porovnat. Jak jsem psal, já skončil u MH FTB.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod hovorkas » úte srp 25, 2026 21:39

Já používám Legacy Family Tree. V současnosti tento software patří také pod MyHeritage, ale zatím je snad stále vyvíjena separátně od MH Family Tree Builder, který používá kolega. Se svědky/kmotry to dělám přesně jako on.
hovorkas

Zpět na Otázky a odpovědi