Latinská jednotka „Capetia“

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Latinská jednotka „Capetia“

Příspěvekod zburget » pon dub 20, 2026 17:02

Další špek:
v textu na
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00040.jp2
na pravé stránce, se hned ve druhém odstavečku "Ex Nezamislitz" (a pak i dál v textu) několikrát objevuje slovo „Capetia“. Jestli jsem pochopil smysl textu správně, tak se musí jednat o nějakou jednotku, ve které se měří objem obilí - zde pšenice.
Internet žádnou ověřitelnou informaci nedal, našel jsem jen jedinou zmínku ve vokabuláři webovém pod heslem "kopa" jakožto stoh, hromada, kopa - ale to je natolik obecná pseudojednotka, že v tom snad nemohli měřit desátky.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Re: Latinská jednotka „Capetia“

Příspěvekod Ellise » úte dub 21, 2026 9:44

Dobrý den,

někdy se mi vyplatí hledat na Krameriovi. Většina výsledků zmiňuje, že capetia = kopa.
Například zde ale píší, že: "Desátky obilné, to jest desátý mandel (capetia) snopův, čítaly se hned na poli..."

A tady pak informace z modernější literatury: "Požaté obilí svázané ve snopech se na poli dosoušelo před svozem buďto kladením snopů do tzv. křížů nebo mandelů naležato, anebo stavěním snopů do panáků (capetia), tj. nastojato" (v knize str. 344, hned nahoře). Také z Krameria, jen jsem musela dohledat přístupnou verzi.
Ellise

Příspěvekod Zora » úte dub 21, 2026 10:01

dobrá práce:-) smekám. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » stř dub 22, 2026 12:49

Kopa - všichni prosím nadzvednout nohy, někdo mi stojí na vedení!!!

Teď už to dává smysl - z celolánu se dávají jako desátek dvě kopy snopů (2 capetiæ) pšenice a stejně tolik ovsa; z pololánu se dává 1 kopa snopů (1 capetia) obojího a ze čtvrtlánu 30 snopů (30 manipuli) obojího. Páni já sem blbej - to jsem si mohl vydělit rovnou a bylo by to jasné! Chjo - člověk se s myšlenkovým tokem zasekne nad divným slovem a do naprosto zřejméno konce nedojde.

Každopádně taky máte můj obdiv. Já fakt nic nenašel :-(
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Ellise » stř dub 22, 2026 18:56

Díky, jsem ráda, že to pomohlo :)
Ellise

Zpět na Otázky a odpovědi