Dvě děti stejného jména v jedné rodině?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Dvě děti stejného jména v jedné rodině?

Příspěvekod zburget » čtv lis 20, 2025 10:47

Zdravím,
řeším teď takové svoje vnitřní dilema. To, že po úmrtí dítěte to následující dostalo stejné jméno, je běžná věc. Nad tím bych se ani na vteřinu nepozastavil. Ale mám tu takovou situaci:
1.1.1674 se Matějovi a Kateřině Dvorským narodil Jan (vlevo hned 1. záznam):
https://digi.archives.cz/da/permalink/b ... 9c83781fde

o 8 let pozděj, 27.1.1682 se stejným rodičům narodil druhý Jan (vpravo 9. záznam - hned nad "Februarius"):
https://digi.archives.cz/da/permalink/b ... ded94bc649
je tady stejná kmotra, jako u prvního Jana (kmotr je jiný)

Po sem by to bylo v pohodě, chybějící záznam úmrtí bych pochopil. Ale…
6.2.1695 se žení Jan, syn Matěje Dvorského (vlevo, 3. trochu hůř čitelný záznam):
https://digi.archives.cz/da/permalink/b ... 1d2dfb97c6

To rozhodně nemůže být ten druhý Jan, bylo by mu 13 let. Odpovídalo by to Janovu prvnímu, měl by 21 let.
Jiný Jan se ve vesnici nenarodil. Byl tam sice ještě Matouš Dvorský, který by se teoreticky mohl plést, ale tomu se Jan nenarodil / není o tom záznam. U Matouše jsem našel pouze jedo dítě, pak mu zemřela žena a sám zřejmě umírá v roce 1673.
Pak je ve farnosti ještě Martin s manželkou opět Kateřinou a těm se taky narodil Jan, ale ti bydli ve vedlejší vesnici. Časově by to mohl být on (Martinovi se Jan narodil v roce 1673), ale splést Matěj <-> Martin není tak snadné. Záměna Matěj <-> Martin by teoreticky mohla být jak u sňatku, tak u narození druhého Jana. Ale v případě záměny Matěj <-> Martin by museli špatně napsat i vesnici (Stará ves n/O <-> Košatka). U křtu Jana, syna Martina jsou navíc úplně jiní kmotři, takže případnou záměnu u křtu považuju za velice nepravděpodobnou.

Co si o téhle situaci myslí zkušenější?
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Re: Dvě děti stejného jména v jedné rodině?

Příspěvekod Zora » čtv lis 20, 2025 11:26

Křestní jména podle dvou různých světců? Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » čtv lis 20, 2025 11:43

Zora píše:Křestní jména podle dvou různých světců? Z
To mě taky napadlo - oba jsou ale v lednu a navíc - oba Jan? Nedovedu si to úplně představit. Snad by se Otec při křtu bránil, že Honzu už doma mají. Netuším tedy, jak to tenkrát probíhalo. Jestli rodiče měli nějaký vliv na to, jaké jméno dítě dostalo a nebo prostě rozhodl farář. Předpokládám ale, že se farář musel zeptat, jaké děti doma mají, aby právě neduplikoval jména. Mě už napadla i varianta, že ten druhý Jan byl natolik slabý, že se nepředpokládalo, že přežije a proto bylo jedno, jaké jméno dostal. U něj jsem sňatek nebo úmrtí nehledal. Tedy do roku 1696 nezemřel (na to mám index) a v pozdější matrice jsem zatím nehledal. Ale jdu na to…
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » čtv lis 20, 2025 12:17

Jde o konec 17. století

27. prosince sv. Jan apoštol
1. února sv. Jan [Ioannes ep. Sancti Maclovii]

Křty nemusely kopírovat den narození, především v zimě se mohly křty hodně posunout,
(to moc nesouvisí)

Setkala jsem se už s tím, že děti měly stejně znějící kř. jména, ale od různých světců... nejčastěji František.
V té době se moc nehledělo na nějaká domácí přání... na to, co se "nelíbí" otci a pod.
Spíš se dbalo ze strany církve na to, kterého svatého by mělo být jméno použito..., po kterém významném církevním činiteli se dítě pokřtí, případně nějaké zavděčení vrchnosti...
V té době se také matriky dopisovaly zpět, chybu nelze vyloučit...
Už jsem zmiňovala, narodila se dcera mým předkům,
Ovšem dcera byla zapsaná pod příjmení prvního manžela, který prokazatelně zemřel... Ona dcera zemřela, , je zapsaná jako nemanželská dcera oné matky...

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod pavel.m » čtv lis 20, 2025 12:47

Já mám v rodině dva Josefy, kteří oba přežili, každý měl jméno podle jiného světce, ale bylo mezi něma 25 let. Takhle je to zajímavé.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod zburget » čtv lis 20, 2025 13:03

Chyby v matrice znám moc dobře. Já hledal v 19. století holku a v matrice je kluk, který u sebe má křížek. Ale prokazatelně se tam musel narodit ta holka, protože v jiných seznamech (soupis teď nevím čeho) je zapsaná ona přesně v místě, kde byl zapsaný ten kluk s křížkem. A to jsem o 150 let dál.

Zatím hledám, jestli objevím nějaké odpovídající úmrtí…
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Zora » čtv lis 20, 2025 13:04

Jaký je ten druhý světec Josef? Z
Zora

Příspěvekod Zora » čtv lis 20, 2025 13:06

úmrtí - nevyřeší fakt, že v matrice jsou dva Janové stejného otce... Z
Zora

Příspěvekod zburget » čtv lis 20, 2025 14:36

Možná mám řešení - chyba, měl být správně Jiří.
15.4.1691 umírá pachole Jiří, syn Matěje Dvorského ve <mazanice> letech. Takže to pachole mělo už nějaké roky a nejen měsíce. Bylo by mu 9 - trochu přerostlé pachole, ale budiž. Asi měli tehdy jiná měřítka, než to vidíme my dnes.
Takže ten druhý asi byl Jiří, protože záznam o narození Jiřího není.

Podle mě asi nejpravděpodobnější vysvětlení.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Mistr Jan » sob lis 22, 2025 18:46

Já jen k tomu pacholeti - obecně bych neřekl, že 9 let je příliš starý věk pro označení "pachole". Např. trestní zákoník z roku 1852 píše o "pacholeti" v kontextu nezletilého chlapce do 14 let.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Zpět na Otázky a odpovědi