Chybějící úmrtí 1908 - 1910

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Chybějící úmrtí 1908 - 1910

Příspěvekod zburget » stř lis 05, 2025 10:18

Zdravím,
jde mi o obecnou radu - nápad, protože mně už nápady došly.
Hledám úmrtí své vlastní prababičky. A už nevím, kde hledat.
Poslední dítě, které lze dohledat, se jí narodilo v červenci 1908. A ve sčítání z roku 1910 je manřel zapsaný, jako vdovec. Takže mám rámec dva a půl roku, kdy zemřela.
Žila ve vesnici Jednov (Suchdil-Jednov). Je to takový "zapadlý kraj" mezi Protivanovem, Konicí, na okraji dnešního okresu Prostějov. Na začátku 20. stol. to byl politický okres Litovel, což je ještě dál a hůř dostupné, než ten Prostějov. Z Jednova je to taky zhruba stejně daleko do Boskovic, jako do Prostějova, ale daleko horší cesta.
Prohledal jsem matriky farností Suchdol-Jednov. Záznam úmrtí není.
Prohledal jsem matriky farností Brodek u Konice, Konice, Ptení, Stražisko a Protivanov (vesnice v okolí + nejbližší městečka, kdyby byla marod a převezli ji někde k doktorovi). Protivanov má bohužel zveřejněné úmrtní matriky pouze do roku 1908. Záznam úmrtí není.
Prohledal jsem matriky Prostějova a Boskovic, kdyby byla hodně marod a vezli ji někam do špitálu. Tedy, netuším, jestli byl špitál v Boskovicích, v prostějově byl určitě. Ani tady záznam úmrtí není.

NEprohledával jsem matriky všech farností po cestě, kudy ji případně mohli vézt do toho špitálu, neprohledával jsem matriky Litovle, předpokládám, že tam by ji nikdo nedopravoval.

Prohledával jsem pouze katolické matriky - jednalo se o čistě katolickou oblast, Jednov je dokonce mariánské poutní místo, všechny děti jsou v katolické matrice a její manžel byl o několik let pozděj pochovaný taky, jako katolík.

Dochází mi nápady, kde mohla umřít žena v roce 1908 - 1910, která žila "na konci civilizace", odkud byl problém se v té době kamkoli dopravit nějak snadno. O autobusovém spojení v těch letech nikdo ani nesnil, bylo ale možné se dopravit do Stražiska nebo do Ptení, odkud už tou dobou jezdily vlaky do Prostějova.

Měl by prosím někdo obecný nápad, kde zkusit ještě hledat? Nechce se mi věřit, že by někdo zapomněl zapsat úmrtí a pohřeb na začátku 20. stol.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Re: Chybějící úmrtí 1908 - 1910

Příspěvekod Zora » stř lis 05, 2025 10:32

dvakrát mně pomohly matriky - léčebny pro choromyslné, Brno, ale pak nově zřízená léčebna v Kroměříži...¨

Nevím, z jakých poměrů žena pocházela, ale bratr mého pradědečka zemřel ve vlaku.
Z
edit
Ještě je možné zkusit Bystřici pod Hostýnem. Na přelomu 19. a 20. století byla vyhlášené léčbou tuberkulózy
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » stř lis 05, 2025 14:35

Byla z "obyčejné" vesnické rodiny, žena domkaře. Bojím se, že si nějakou ústavní léčbu moc nemohli dovolit. Ledaže by už tehdy existovaly nějaké možnosti, jak se dostat k bezplatné péči.
Je poravda, že z jejích 13 dětí se dospělosti dožily jen 4. A třikrát měla dvojčata, která všechna zemřela. A naposledxy to byla právě dvojčata, která nepřežila. Je možné že něco takového nedala psychicky. A je taky pravda, že jedna její vnučka nebyla psychicky v pořádku. Takže léčebny pro choromyslné zkusím.
Jestli zemřela někde ve vlaku (nebo v podobné situaci na cestách), tak to ji taky nikdy nemusím najít :-(
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Mistr Jan » stř lis 05, 2025 15:47

Pokud zemřela na nějakém neobvyklém místě, jako třeba ve vlaku, prohnal bych její jméno v korespondující době alespoň Krameriem, třeba něco vypadne z regionálního tisku. Samozřejmě vím, že oproti zahraničí (především USA) se v novinách psalo spíše jen o nízkém počtu zesnulých, ale za pokus to možná stojí.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Příspěvekod Zora » stř lis 05, 2025 16:15

v matričních léčebny choromyslných Kroměříže se vyskytují často ošetřovanci, jejichž rodiny se nepočítaly k majetným. Bohužel vůbec nevím, jak to bylo s placením...
Nelze více méně ani zjistit druh onemocnění, do matriky se psaly pouze bezprostřední příčiny úmrtí. Tedy nejčastěji tuberkuloza, sešlost věkem a pod. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod pavel.m » stř lis 05, 2025 16:18

Jeden z Mikliců, ktery neni primo z naší větve umřel taky v Kroměříži v Ústavu a byl z obyčejné rodiny domkaře. Myslím, ze ustavni léčba uz byla pro všechny
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Zora » stř lis 05, 2025 16:34

Ještě také Šternberk Z
Zora

Příspěvekod zburget » čtv lis 06, 2025 16:08

Kroměříž, Bystřice p. Host., ani Šternberk nic :-(
Kde mám prosím zkusit hledat v tom Brně?
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » čtv lis 06, 2025 16:58

Prosím tady :-):
zemský ústav pro choromyslené.

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... ec_id=2989

Z
Zora

Příspěvekod zburget » čtv lis 06, 2025 18:34

Ach, jak přímočaré… :-)
Brno je pro mě pořád velká záhada. Nicméně ani tam není. Tohle úmrtí bude oříšek :-(
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Sil » čtv lis 06, 2025 20:41

Tak pokud jde o Brno tak je tam i nemocnice u sv. Anny (tehdy zemská nemocnice)
https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... 951&page=1
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.
Rodokmen online: myheritage.cz/site-family-tree-227163221/kutal

Příspěvekod Zora » čtv lis 06, 2025 20:44

nic tam není,

pouze jsem našla v roce 1908 františku se stejným příjmením.
Nemocnic je samozřejmě více.Z
Zora

Příspěvekod Sil » čtv lis 06, 2025 20:52

Tak nemocnice je obecně asi pravděpodobnější než ústav pro choromyslné, ale samozřejmě ideální je zkusit obojí - pokud na to je čas...

Nějak tu ale nevidím její jméno ani příjmení - tak těžko říct jestli tam je nebo není...
Sil

Oblast pátrání: Rodinný vývod - převážně Jižní Morava. Rody panských úředníků cca 1780-1850 - primárně Morava, ale sbírám všechny. Rody příjmení "Kutal" - celé Česko.
Rodokmen online: myheritage.cz/site-family-tree-227163221/kutal

Příspěvekod Zora » čtv lis 06, 2025 21:12

Já jsem se na příjmení zeptala přes SZ.
V roce 1908 nebylo zas tak běžné dávat příbuzné do nemocnice. Já jsme myslela pouze na možnost, kdy žena byla nějak psychicky nemocná a potřebovala okamžitou lékařskou péči - stálý dohled. Hledala jsem kdysi poměrně dlouho úmrtí asi tří lidí, nakonec jsme je postupně našla v psychiatrických léčebnách a léčebně v Bystřici pod Hostýnem.
Učitelka, vázaná na učitelské místo v Třebíči, (zemřela v Kroměříži v léčebně) manželka lépe síťovaného muže, o které nikdo nic nevěděl, (ani pomník v Brně se nedochoval) 'zemřela v psychiatrické léčebně v Brně a manželka učitele v Ivančicích, ´pocházející ze Sloupu, ta bohužel zemřela v Bystřici p. Hostýnem, pohřeb měla ve Sloupuu Blanska...
Šternberk - kdysi jsme pomáhala, dohledávat matriční stopy do Francie, potažmo do Kanady a hledaná žena . lékařka, původem ruská emigrantka, byla ve Šternberku zaměstnaná o pár let později,.

V Brně ještě působila psych. část v nemocnici u Milosrdných bratř a sv. Anna Z

Možností, kde a proč zemřela, je samozřejmě spousta. Bylo v provozu také nějaké provizorní nem. zařízení v Boskovicích, index Z je do r. 1908.

Z
Zora

Příspěvekod zburget » pát lis 07, 2025 17:10

Na jméně není nic tajného, klidně ho sem napíšu - jednalo se o Marianu Burgetovou, rozenou Synkovou.
Byla to chudá rodina z chudého kraje, kde byla dosputonost "do civilizace" ne příliš snadná.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Další

Zpět na Otázky a odpovědi