od zburget » stř lis 05, 2025 10:18
Zdravím,
jde mi o obecnou radu - nápad, protože mně už nápady došly.
Hledám úmrtí své vlastní prababičky. A už nevím, kde hledat.
Poslední dítě, které lze dohledat, se jí narodilo v červenci 1908. A ve sčítání z roku 1910 je manřel zapsaný, jako vdovec. Takže mám rámec dva a půl roku, kdy zemřela.
Žila ve vesnici Jednov (Suchdil-Jednov). Je to takový "zapadlý kraj" mezi Protivanovem, Konicí, na okraji dnešního okresu Prostějov. Na začátku 20. stol. to byl politický okres Litovel, což je ještě dál a hůř dostupné, než ten Prostějov. Z Jednova je to taky zhruba stejně daleko do Boskovic, jako do Prostějova, ale daleko horší cesta.
Prohledal jsem matriky farností Suchdol-Jednov. Záznam úmrtí není.
Prohledal jsem matriky farností Brodek u Konice, Konice, Ptení, Stražisko a Protivanov (vesnice v okolí + nejbližší městečka, kdyby byla marod a převezli ji někde k doktorovi). Protivanov má bohužel zveřejněné úmrtní matriky pouze do roku 1908. Záznam úmrtí není.
Prohledal jsem matriky Prostějova a Boskovic, kdyby byla hodně marod a vezli ji někam do špitálu. Tedy, netuším, jestli byl špitál v Boskovicích, v prostějově byl určitě. Ani tady záznam úmrtí není.
NEprohledával jsem matriky všech farností po cestě, kudy ji případně mohli vézt do toho špitálu, neprohledával jsem matriky Litovle, předpokládám, že tam by ji nikdo nedopravoval.
Prohledával jsem pouze katolické matriky - jednalo se o čistě katolickou oblast, Jednov je dokonce mariánské poutní místo, všechny děti jsou v katolické matrice a její manžel byl o několik let pozděj pochovaný taky, jako katolík.
Dochází mi nápady, kde mohla umřít žena v roce 1908 - 1910, která žila "na konci civilizace", odkud byl problém se v té době kamkoli dopravit nějak snadno. O autobusovém spojení v těch letech nikdo ani nesnil, bylo ale možné se dopravit do Stražiska nebo do Ptení, odkud už tou dobou jezdily vlaky do Prostějova.
Měl by prosím někdo obecný nápad, kde zkusit ještě hledat? Nechce se mi věřit, že by někdo zapomněl zapsat úmrtí a pohřeb na začátku 20. stol.
Zbyněk Burget