VYŘEŠENO: Sčítání lidu Karvinsko

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

VYŘEŠENO: Sčítání lidu Karvinsko

Příspěvekod Gringo » pon črc 07, 2025 22:30

Tak jsem si při čtení Šikmého kostela vzpomněl, že mám v oblasti předky a celý natěšený jsem se hned chtěl podívat na detaily jejich putování k nám.

Můj prapradědeček přivandroval sem (Bordovice), aby si v prosinci 1894 vzal praprababičku. Skoro to sedí s důlním neštěstím toho roku a následným uzavřením dolů. Nicméně, chtěl jsem to zmapovat podrobněji a pro Karvinsko (ale i Fryštát, Orlovou nebo Doubravu) nemohu najít v opavském archivu žádné sčítací operáty z let 1890-1910. Ztratily se, nebo zůstaly někde na Polské straně?

V souvislosti s tím neštěstím, udajně bylo vyneseno 22 mrtvých havířů, kde je pak pohřbili, resp. kde je zapsali do úmrtní matriky? Opět jsem se díval do blízkých obcí a nikde jsem nenašel, v roce 1894 je tam zapsáno stejně málo lidí jako jiné roky.
Naposledy upravil Gringo dne čtv črc 10, 2025 17:52, celkově upraveno 1
TY Gringo
Gringo

Oblast pátrání: Trojanovice, Frenštát a okolí
Prostřední Bečva a okolí
Kozlovice, Frýdlant n. O.
Doubrava a Polsko
Lhenice, Netolice, Krtely a okolí

Re: Sčítání lidu Karvinsko

Příspěvekod Zora » úte črc 08, 2025 0:08

Oběti byly pohřbeny převážně na místním hřbitově v Karviné – Dolech, kde se také nachází pamětní deska se jmény obětí katastrofy. Vážně zranění byli převezeni do nemocnice v Těšíně; dva následně zemřelí jsou pohřbeni na zdejším katolickém hřbitově.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Karvinsk% ... _roce_1894
on je tam asi trochu problém s vírou, co se týče matrik...

Zkus položit dotaz na opavský archiv, Z

edit
Karviná - Doly
https://cs.wikipedia.org/wiki/Doly_(Karvin%C3%A1)
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Sčítání lidu Karvinsko

Příspěvekod Gringo » čtv črc 10, 2025 17:52

Dotaz položen, sčítací operáty jsou naskenovány všechny, pokud nějaký nevidíme, tak se prostě nedochoval.
Jinak jsem se ještě ptal na jiné dokumenty, kde by mohlo být něco zajímavého, ale nic už neodpověděli.
TY Gringo
Gringo

Oblast pátrání: Trojanovice, Frenštát a okolí
Prostřední Bečva a okolí
Kozlovice, Frýdlant n. O.
Doubrava a Polsko
Lhenice, Netolice, Krtely a okolí

Zpět na Otázky a odpovědi