Index 1717 Nemyslovice česky

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Index 1717 Nemyslovice česky

Příspěvekod BoBaK » úte kvě 06, 2025 20:06

V indexu pro oblast Bezno (MB) je v polovině pravé strany
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/4040/23#

zapsána u jména Štěpán Dřevecký (svatba v r. 1717) poznámka, že jmenovaný byl v r. 1740 oběšen na lípě v Bezně. V indexu, ani v matrice zemřelých pro r. 1740 není o tom zápis, resp. přesněji - já ho nenašel. Manželka Štěpána Dřeveckého Kateřina zemřela jako vdova po ŠD v r. 1766, o čemž zápis je. Těmto manželům Dřeveckým se v letech 1722-1733 narodilo v Nemyslovicích asi 5 dětí.
Z citované poznámky v indexu není zcela zřejmé, zda Štěpán Dřevecký spáchal sebevraždu nebo byl zavražděn. Sebevražda se příčila tehdejší morálce a víře. Zapisovaly se sebevraždy do matrik? Má někdo zkušenosti?
Díky BoBak
BoBaK

Oblast pátrání: severní Morava a Slezsko, jižní a západní Čechy

Re: Index 1717 Nemyslovice česky

Příspěvekod pavel.m » stř kvě 07, 2025 5:19

Nezapisovaly se. Respektive později se to snažili svést na nějaký psychický problém a v matrice je třeba, že se zastřelil v pomatení smyslů.

Jinak mi to přijde podle toho zápisu spíš jak kdyby jeho někdo oběsil, než že se oběsil sám.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Zora » stř kvě 07, 2025 5:57

Tady je zápis o sebevraždě z roku 1706.
viewtopic.php?f=9&t=54128&p=247950&hilit=sebevra%2A#p247950

Pohřbení je trochu jiná situace.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod BoBaK » sob kvě 10, 2025 12:39

Možná není můj dotaz formulován přesně. Nejde mi o to, zda ve sloupci příčiny úmrtí byla jako příčina výslovně uvedena sebevražda nebo ji nějak "zamaskovali", ale o to, zda takto zemřelý byl vůbec v matrice zapsán. V matrice obce Bezno, kde měl být oběšen, není v r. 1740, o kterém se zmiňuje index (a +/- další 3 roky) v matrice zemřelých Štěpán Dřevecký zapsán není a index ho taky neuvádí ani v dalších letech. Přitom se tam v r. 1717 žení, v letech 1722-1733 má 5 dětí a v r. 1766 umírá jeho vdova.
Soudím, že do matrik patřili všichni mrtví z dané farnosti bez ohledu na příčinu a Š. Dřevecký buď
- nezemřel v Bezně, i když index toto místo zmiňuje
- nebo ho zapomněli zapsat.
BoBaK
BoBaK

Oblast pátrání: severní Morava a Slezsko, jižní a západní Čechy

Příspěvekod Zora » sob kvě 10, 2025 12:57

Dotazu rozumím takto:
Jsou všichni sebevrazi zapsaní v matrikách?

Měli by být, ale v žádných zdrojích jsem ale nenarazila na nějaký přípis, nařízení - musí, nesmí.

V jednom rodokmenu na netu jsem narazila na info, že "nezapisovali, ale možná to záleželo na farářovi"... Není tam uvedeno, kde to dotyčný vyčetl :-)

Úmrtí se vždy zapisovala v té farnosti, na jejímž katastru daný člověk zemřel... Bohužel - tedy zemřel v lese za vsí, ale znamenalo to, že byl zapsán do vedlejší farnosti.

Zkuste - podívat se i do okolních farností, a ve větším časovém období. (U roku mohlo dojít k chybě).
Na MH je ještě rodokmen ještě dalšího správce, se kterým máte společného tohoto předka, je tam také pouze rok a poznámka o lípě...

Přemýšlela jsem i o nějaké válce, ale ta u nás byla až asi v roce 1741.

Nic dalšího nevím. z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Zpět na Otázky a odpovědi