Pozemkové knihy Nové Dvory u Polné, okr. Jihlava

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Pozemkové knihy Nové Dvory u Polné, okr. Jihlava

Příspěvekod srab » pát dub 18, 2025 10:32

Dobrý den, snažím se někde najít pozemkové knihy ke vsi Nové Dvory u obce Polná, v Jihlavském okresu, ale nedaří se mi. Pomůžete mi někdo prosím.
Předem děkuji.
srab

Oblast pátrání: Plzeňsko, Radnicko, Soběslavsko, Jarok u Nitry

Re: Pozemkové knihy Nové Dvory u Polné, okr. Jihlava

Příspěvekod mix59 » pát dub 18, 2025 20:39

Pokud jde skutečně o Nové Dvory v okrese Jihlava u města Polná (existuje totiž několik obcí Nové Dvory v okrese Žďár nad Sázavou, což není až zas tak daleko), tak něco je určitě na Family Search.
Pokud by selhal tento odkaz https://www.familysearch.org/cs/records/images/search-results?place=11902494&lifeEvent=127271&page=1&lifeEventRecordTypes=124032%2C127026%2C129055, tak tam hledejte Polná - Nemovitosti. Je tam asi 67 záznamů Pozemkové katastry, což může obsahovat všelicos.
Vím, že někde jsem viděl pohromadě materiály z polenského panství - snad to bylo také na FS, možná se to ukrývalo pod Havlíčkovým Brodem. Tam myslím byly přímo i nějaké pozemkové knihy z Polné a snad i z okolních obcí. Odkaz jsem si bohužel nepoznamenal.
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Příspěvekod srab » sob dub 19, 2025 2:12

mix59 píše:Pokud jde skutečně o Nové Dvory v okrese Jihlava u města Polná (existuje totiž několik obcí Nové Dvory v okrese Žďár nad Sázavou, což není až zas tak daleko), tak něco je určitě na Family Search.
Pokud by selhal tento odkaz https://www.familysearch.org/cs/records/images/search-results?place=11902494&lifeEvent=127271&page=1&lifeEventRecordTypes=124032%2C127026%2C129055, tak tam hledejte Polná - Nemovitosti. Je tam asi 67 záznamů Pozemkové katastry, což může obsahovat všelicos.
Vím, že někde jsem viděl pohromadě materiály z polenského panství - snad to bylo také na FS, možná se to ukrývalo pod Havlíčkovým Brodem. Tam myslím byly přímo i nějaké pozemkové knihy z Polné a snad i z okolních obcí. Odkaz jsem si bohužel nepoznamenal.

Děkuji moc za pokus. Prošel jsem všechny úvodní strojopisové strany toho výběru z Polné a ani na jedné z těch knih není uveden územní rozsah Nové Dvory. Patřili totiž pod panství Střítěž. Existuje někde rejstřík v českých archivech, jaké knihy jsou v archivech?

Proč proboha nemůže být všechno tak krásně udělané jako SOA Litoměřice, SOA Plzeň a SOA Třeboň. Všechno na jednom místě a né někde u mormonů ve státech...
srab

Příspěvekod pavel.m » sob dub 19, 2025 6:01

Ono by to ale územně mělo být pod mza. Tudíž na aronu
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod srab » sob dub 19, 2025 6:14

pavel.m píše:Ono by to ale územně mělo být pod mza. Tudíž na aronu

Děkuji, za pokus. v MZA Brno to online není, hledal jsem to a ani panství Střítěž, ani Polná a ani Nové Dvory u Polné tam nejsou. Jsou tam ty jiné Nové Dvory, ale ty mě nezajímají.
srab

Příspěvekod pavel.m » sob dub 19, 2025 9:35

Je totiž otázka, zda ten fond je vůbec uspořádaný. Ty knihy které jsou online byly vyndány z fondů jednotlivých velkostatků a dány do jednoho fondu a ten jako takový naskenovali mormoni. Ale mnoho knih v něm není. Viz třeba aktuálně fond velkostatku Hodonín na kterém teď pracují a našli tam několik gruntovnic dokonce ze 16. století. Nevím kam přesně to panství patřilo, nejlépe napsat do SOA HK a MZA, zda je ten fond u nich a zda se tam ty knihy nachází.
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod mix59 » sob dub 19, 2025 11:37

v MZA Brno to online není, hledal jsem to a ani panství Střítěž, ani Polná a ani Nové Dvory u Polné tam nejsou.

Nějaké gruntovní knihy pro Polnou na ARONu pod MZA jsou, ovšem Nové Dvory u Polné tam nejspíš stejně asi nebudou.
https://www.mza.cz/aron/apu/154774c1-8a55-4937-be88-b7ea76c6098c
(Tenhle odkaz jsem měl na mysli v svém předchozím příspěvku.)
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Zpět na Otázky a odpovědi