Změna příjmení

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Změna příjmení

Příspěvekod Bártík » sob pro 29, 2012 22:05

Zjistil jsem, že mé příjmení zřejmě vzniklo omylem. Můj předek žijící v Buštěhradu je zapsán jako Jan Bartík, syn Václava Bartíka z Dolních Hrachovic čp. 12 a jeho ženy Ludmily Sedloňové z Radvanova. Když jsem se však podíval do matriky, zjistil jsem, že v Dolních Hrachovicích nežije Václav Bártík a Ludmila Sedloňová v čp. 12, ale Václav Bárta a Ludmila Čížková v čp. 3. V okolí žádní Bartíci ani Sedloňové nežili. Tak nevím, jestli to byla úmyslná změna jména nebo jen chyba faráře, který matriku v Buštěhradu zapisoval. Docela mě to vadí, protože je to příjmení v otcovské linii, získané však od prababičky, která měla mého dědu jako nemanželského syna, takže ani neznám příjmení, které bych měl správně mít, a teď ještě ke všemu zjistím, že mé příjmení získané po prababičce je chybné. Stalo se vám něco podobného nebo mám takovou smůlu jenom já? :(
Bártík

Re: Změna příjmení

Příspěvekod TKempny » ned pro 30, 2012 5:48

bártík nabízí možné vysvětlení jako malý bárta, to znamená, že toho času byli ve vsi dva pánové stejného jména a jeden byl nějakým (většinou majetkem) způsobem menší.

co se týče ludmily, nevim nakolik je to v dané oblasti obvyklé jméno, ale z mých zkušeností vím, že pokud měl pán domu děti s jednou manželkou, ta pak zesnula a měl druhou ženu, děti se vdávaly a někdy se stalo, že u sňatku byla psaná jako matka druhá žena a ne "pravá" biologická matka.

a do třetice, předek se mohl narodit ve vesnici x dům číslo y a pak se mohla jeho rodina přestěhovat do dolních hrachovic č.12, kde už neměli žádné další děti, ale ženich tam pak bydlel a je tak proto zapsaný i v matrice. já osobně bych se podíval po zápisech jeho sourozenců a z těch informací už byste měl mít jasněji odkud vítr vane.

no a čtvrtá možnost je, že se stala chyba. oni někteří faráři si sem tam trochu na té svatbě popili s oslavenci a i když to byl důstojný otec, tak tam pak v matrice psal blbosti. moje prababička je v matrice zapsaná jako františek, pohlaví mužského. lovu zdar ;)
TKempny

Příspěvekod obluda31 » úte led 01, 2013 10:37

Bártík píše:Zjistil jsem, že mé příjmení zřejmě vzniklo omylem. Můj předek žijící v Buštěhradu je zapsán jako Jan Bartík, syn Václava Bartíka z Dolních Hrachovic čp. 12 a jeho ženy Ludmily Sedloňové z Radvanova. Když jsem se však podíval do matriky, zjistil jsem, že v Dolních Hrachovicích nežije Václav Bártík a Ludmila Sedloňová v čp. 12, ale Václav Bárta a Ludmila Čížková v čp. 3. V okolí žádní Bartíci ani Sedloňové nežili. Tak nevím, jestli to byla úmyslná změna jména nebo jen chyba faráře, který matriku v Buštěhradu zapisoval. Docela mě to vadí, protože je to příjmení v otcovské linii, získané však od prababičky, která měla mého dědu jako nemanželského syna, takže ani neznám příjmení, které bych měl správně mít, a teď ještě ke všemu zjistím, že mé příjmení získané po prababičce je chybné. Stalo se vám něco podobného nebo mám takovou smůlu jenom já? :(

Neupřesnil jste období ve kterém pátráte, ale co když? V knize č. 5 na straně 242 matr. knihy Pohnání je zápis o na-
rození Františka Sedloně z Mostku č. 2, na straně 185 je záznam o narození Marie Sedloňové též z Mostku 2.
Záznamy pocházejí z roku 1896 a 1900.
obluda31

Příspěvekod Bártík » ned led 06, 2013 11:16

To už je moc dlouho, měl jsem na mysli období kolem roku 1795. V této době jsem na Sedloně ve farnosti Pohnání nenarazil.
Bártík

Příspěvekod obluda31 » ned led 06, 2013 23:14

Bártík píše:To už je moc dlouho, měl jsem na mysli období kolem roku 1795. V této době jsem na Sedloně ve farnosti Pohnání nenarazil.

Trochu jsem listovala v matrice Buštěhradu a narazila jsem na zajímavost. Dne 15.5.1820 se v Buštěhradě ženil
Jan Bárta syn JANA!! Bárty s Rozálií Michlovou - bydliště Buštěhrad 24. Matrika Buštěhrad kniha 2 strana 72.
V téže matrice je na straně 18 zápis o narození Marie Bártíkové z Buštěhradu 24 - otec Jan Bártík a matka
Rozárie Michlová, dcera Karla Michla z Buštěhradu 24. Podívejte se na to.
obluda31

Příspěvekod Bártík » úte led 08, 2013 17:08

Tuto zmínku o sňatku jsem nedávno objevil, ale je divné, že jako otec Jana Bárty, později Bartíka, je uveden Jan, když v pozdějším matrikách je uveden Václav Bárta. Ale jedná se o správný sňatek, Michlovi se v pozdějších záznamech vyskytují. Tak nevím, myslím, že při psaní záznamů moc nedávali pozor na to, co píší.
Bártík

Zpět na Otázky a odpovědi