Záhada úmrtí Evy Kaškové roz. Vyhnánkové vyřešena. Nebo ne?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Záhada úmrtí Evy Kaškové roz. Vyhnánkové vyřešena. Nebo ne?

Příspěvekod mix59 » ned kvě 19, 2024 15:27

Když jsem před třemi lety pátral s pomocí tohoto fóra po svém předku Matěji Kaškovi z jihočeského Libína, zjistil jsem o něm mnohé, ale nepodařilo se mi dohledat, co se s ním a s jeho první ženou Evou Vyhnánkovou (a s tou zejména!) dělo od roku 1786 do roku 1791. Protože Matěj se v roce 1791 oženil podruhé, hledal jsem úmrtí jeho první ženy, ale v Libíně a v okolních farnostech jsem ho nenašel. Nedávno jsem si ale uvědomil (ve spojitosti s údajným narozením dvou Václavů Roseckých jedněm rodičům dva týdny po sobě), že co je v matrikách psáno, nemusí být vždy tak úplně pravda... Libínskou matriku narozených i zemřelých z té doby jsem proto podrobil novému zkoumání. A zjistil jsem cosi, co je možná jen náhoda a moje příliš velká fantazie, nebo se opravdu jedná o rozřešení záhady úmrtí té Evy Kaškové.

Pro úplnost zopakuji již dříve známá fakta:
Matěj Kaška se narodil v Libíně v roce 1755 jako nemanželský syn Kateřiny Kaškové, dcery po zemřelém Jiřím Kaškovi, bývalém vojáku ze vsi Ponědrážka https://digi.ceskearchivy.cz/7828/374/1036/754/72/0 (první zápis shora). Více informací o Kateřině ani o jejím otci jsem nezjistil. Matěj byl při křtu zapsán jako svobodný (nikoliv tedy jako podruh jako většina ostatních), takže asi i proto se jako dítě neobjevil v žádném soupisu poddaných. Tam ho poprvé zapsali až v roce 1776 - v Libíně je uveden jako "nemanželský nalezenec". Objevuje se tam poté rok co rok až do své svatby se zmíněnou Evou v roce 1782 https://digi.ceskearchivy.cz/8042/10/2436/1442/63/0 (třetí shora vpravo); dál je do SP zapisován už s ní. Poté mi bylo z matrik známo narození jejich syna Václava v roce 1783 v Libíně 24, Františka v roce 1784 tamtéž a Matěje v roce 1786 v Libíně 8. Syn Václav se pak v Libíně dožil plnoletosti a stal se vojákem. Jen na okraj, jeho uvádění v SP u Matěje Kašky po jeho vstupu do druhého manželství se pro mne stalo hlavním dokladem toho, že jde o stále stejného Matěje Kašku.
Další synové umírají záhy po narození - nejprve František v roce 1784 v Libíně 24, poté Matěj 26.5.1786 v Libíně 8. Všem dětem byli za kmotry manželé Matěj a Anežka Vondratovi ze Štěpánovic resp. Skalice (což je dnes místní část Štěpánovic). Rozhodně nešlo o "profesionální" kmotry, kteří by chodili za kmotry kdekomu!

Před lety jsem ještě v matrice našel zápis z 24.5.1787 o úmrtí novorozence "od báby pokřtěného" v Libíně 8. https://digi.ceskearchivy.cz/7837/187/1990/1135/58/0 (pátý shora). Rodiče v tomto zápisu uvedeni nebyli (!) a v matrice N se adekvátní zápis neobjevil vůbec. Jako příčina úmrtí bylo uvedeno pravděpodobně "nedošlej", tedy šlo asi o nedonošené dítě. Pak jsem ještě zaregistroval narození dvojčat Vojtěcha a Kateřiny 19.4.1788, stále v Libíně 8 https://digi.ceskearchivy.cz/7830/268/1733/2107/64/0 (čtvrtý odspodu). Jako otec byl uveden Matěj Vopálka (!!!), švec a podruh, matka Eva Vopálková. Kmotři Vondratovi.
Být tam jako rodiče Kaškovi, nebylo by co řešit. Ale ty Vopálkovy jsem tehdy pokládal za cizí osoby a zaměřil jsem se na hledání úmrtí Evy Kaškové. Neúspěšně.

Nyní jsem při kompletní revizi všech zápisů a novém prohledávání matrik dohledal ještě toto:
24.7.1788 v Libíně 8 zemřela Kateřina, dcera Matěje Vopálky, podruha https://digi.ceskearchivy.cz/7837/187/2018/2161/58/0 (první odspodu).
9.8.1788 tamtéž zemřel Vojtěch; otec Matěj Vopálka, švec https://digi.ceskearchivy.cz/7837/188/1628/1068/47/0 (druhý shora).
Evidentně se jedná o úmrtí těch dvojčat. To ale pořád nic nevysvětluje.

O kus dále se nachází zřejmě klíčový zápis (vlastně dva):
19.6.1789 umírá v Libíně 28 Anna (!) Vopálková neb ševcovka, podruhyně ve věku 31 let na palčivost https://digi.ceskearchivy.cz/7837/188/1582/1739/51/0 (pátý odspodu).
Týž den a na stejném místě umírá "dítě od báby pokřtěné" s poznámkou "v životě matky zemřelo". Čili nenarozené... (zápis tamtéž, hned pod sebou).

A poslední zápis týkající se příjmení Vopálka následuje nedlouho poté:
29.5.1790 v Libíně 28 umírá Kateřina Vopálková ve věku 70 let; příčina úmrtí "zima". https://digi.ceskearchivy.cz/7837/189/2483/1316/40/0 (pátý shora).

Dál navazuji tím, co jsem už znal ze dřív: 7.8.1791 se Matěj Kaška v Libíně 28 žení s Marianou Mackovou, což časově i místně zapadá do předchozích nově objevených zápisů https://digi.ceskearchivy.cz/7834/117/1513/1239/68/0 (druhý shora).
29.8.1792 v Libíně 28 přichází na svět František, otec Matěj Kaška, švec a podruh; kmotři - Vondratovi https://digi.ceskearchivy.cz/7830/272/2083/1535/47/0 (šestý shora).
Pro úplnost ještě narození dalších dětí: Bartoloměj (Libín 32; voják), Matěj (Libín 32), Kateřina (Libín 8; moje přímá linie), Mariana (Libín 8 ), Rozálie (Libín 7), Jakub (Libín 22), Anna (Libín 22), František (Libín 22; i tento třetí Frantík zemřel jako dítě) a konečně Josef (Libín 22). Výpis dětí uvádím hlavně jako doklad toho, jak se otec Matěj stěhoval po Libíně - jako podruh nevlastnil svůj dům, kde by žil trvale.

Kde se tedy vzali ti Vopálkovi? V Libíně ani v okolí se v matrikách ani v soupisech poddaných nevyskytují (vyjma těch několika výše uvedených zápisů).
Žádné domy, ve kterých Matěj postupně bydlel a ševcoval (ale ani ty ostatní), se dle libínské gruntovnice nejmenovaly po Vopálkovi (u "Matějových" čísel tam není uvedeno prakticky nic).
Jediné, co mne napadá, že se Matějova matka Kateřina někdy po jeho narození kdesi vdala za jakéhosi Vopálku a v roce 1787 se jako Kateřina Vopálková objevila v Libíně. Třeba chtěla po letech přesvědčit faráře a vrchnost, že její syn Matěj měl otce a u zmiňovaných zápisů se jí to podařilo... Při druhé svatbě Matěje se pak vše vrátilo do starých správných kolejí (tj. k původnímu příjmení Kaška).
Stáří Anny (?) Vopálkové celkem odpovídá k datu narození Evy Vyhnánkové. Rovněž stáří zemřelé Kateřiny Vopálkové nevylučuje, že by v tom roce 1755 nemohla být Matějovou matkou...
Škoda, že není k dispozici soupis poddaných z přelomového roku 1786. Každopádně mezi roky 1787 - 1798 se Kaškova rodina v SP v Libíně neobjevuje (a ani v okolí); uváděn (s manželkou Marianou, synem Václavem a dalšími dětmi) je tam opět až od roku 1799.

Co si o tom všem myslíte vy? Je ta moje konstrukce kontinuity "Kaška-Vopálka-Kaška" reálná?
mix59

Oblast pátrání: Velká Losenice a okolí (Rosecký, Uttendorfský, Vlček, Částečka)
Světnov a okolí (Jelínek)
Libín a okolí (Kaška, Bažil, Hadrávek, Mácha, Vyhnánek)
Červený Kostelec a okolí (Vacek, Střihavka)

Re: Záhada úmrtí Evy Kaškové roz. Vyhnánkové vyřešena. Nebo

Příspěvekod Zora » ned kvě 19, 2024 18:54

jen drobnost
.....Matěj byl při křtu zapsán jako svobodný (nikoliv tedy jako podruh jako většina ostatních).....

děti byly zapsány jako poddané.
Podruh je označení podle vztahu k obydlí a vyskytuje se u dospělých osob...

Matěj byl zřejmě svobodný (tedy nepoddaný) po dědečkovi, tedy otci matky, vojákovi. (Nemám to podloženo, jen domněnka)

Ke změně příjmení bych napsala asi tolik, že se pravděpodobně matka po narození Matěje provdala, její syn ale by měl mít její příjmení za svobodna. Stávalo se, že dítě (nesprávně) přejalo příjmení po manželovi matky, ovšem v dospělosti , při předkládání rodného a křestního listu nebo dat se příjmení zase změnilo na to původní... To souhlasí s tím, co píšete. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod mix59 » ned kvě 19, 2024 20:05

Máte pravdu, pořád si pletu podruha s poddaným. Teď už si to snad zafixuju správně.

Mám za to, že svobodní se do soupisů poddaných nezapisovali, ale zda to tak oficiálně bylo, nevím. Po svém otci byla určitě svobodná i Kateřina. Kde se mu narodila, jsem nenašel, v Ponědrážce to nebylo (aspoň dle zápisů). To se pak těžko hledá její případný pozdější sňatek (obvykle zapisovaný v matrice příslušné místu narození nevěsty). A pokud ji Jiří měl někde na vojně, mohla se narodit kdekoliv a nemuselo to ani být v jižních Čechách. To už není hledání jehly v kupce sena, ale hledání kupek s jehlou na obrovském lánu. Škoda, najít její sňatek by tu moji teorii definitivně potvrdilo (tedy pokud by tím ženichem byl Vopálka).

Jinak v tom Libíně to do sebe krásně zapadá - intervaly narození dětí, navazující změny čísel domů a stejní kmotři. Menší nesoulad je u té Evy Vyhnánkové, které byl vyplacen podíl z domu č. 23 v Domaníně naposledy v roce 1786 https://digi.ceskearchivy.cz/133516/197/1597/1194/61/0 (vlevo zhruba uprostřed). Poté se tam ještě objevuje v roce 1790, ovšem její křestní jméno Eva je škrtnuto a zapsán je Václav Kaška, její syn. Z toho jsem původně usuzoval, že musela zemřít hned po roce 1786. Jestliže ji tedy ztotožním s úmrtím Anny Vopálkové v roce 1789, tak ten přípis v roce 1790 stále dává smysl. Nikde není psáno, že by podíly z domu měly být vypláceny každoročně. Takže zřejmě sedí i toto...
mix59

Příspěvekod Zora » ned kvě 19, 2024 20:12

Zkoušel jste hledat úmrtí rodičů matky Matěje:

tedy Jiřího Kašky, bývalého vojáka ze vsi Ponědrážka a jeho manželky? Třeba by tam byla nějaká informace... Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod mix59 » ned kvě 19, 2024 22:13

Ano, zkoušel. Už dřív, ale bezvýsledně. Tedy aspoň v matrice pro Ponědrážku jsem nic nenašel. Ovšem mohl jsem to přehlédnout (se čtením jsem měl tehdy velké problémy - tedy ne, že by to dnes bylo dokonalé...). Jiří i jeho žena mohli také zemřít někde úplně jinde (pořád si říkám, že se při putování s vojskem mohli dostat bůhvíkam). Bohužel vojenské záznamy z té doby asi nejsou; v pozdějších jsem našel až záznam o Václavovi Kaškovi (psali ho "Gaška"), ovšem to bylo na začátku 19. století.
V té Pondědrážce jsem hledal i Jiřího svatbu a hlavně narození a nic. Jedinou stopu jsem našel v pozemkové knize Ponědrážky, kde vlastnil dům jakýsi Krška, tedy dost podobné příjmení. Ale časově to nějak nesedělo a hlavně tam o synovi Jiřím nebyla ani zmínka. Po čase jsem to pátrání vzdal a věnoval se jiným větvím v rodokmenu.

Pokud se tedy v té mé interpretaci úmrtí Evy Vyhnánkové Kaškové potažmo Anny Vopálkové neobjeví nějaká zásadní trhlina, budu moci smazat jeden dlouhodobý velký otazník a do té Ponědrážky se pokusím vrátit.
mix59

Zpět na Otázky a odpovědi