Bojovala jednotka u Slavkova?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Bojovala jednotka u Slavkova?

Příspěvekod zedir » stř kvě 15, 2024 23:21

Dobrý den,

zpracovávám pro někoho jednu linii, v níž jsem narazil na tento záznam (poslední záznam na straně). Ženich Jan Kořalník je označen jako "Soldat von Prinz Lothringen Küraßier 1ten Division", tedy jako voják z 1. kyrysnické divize prince lotrinského. Svatba se konala v listopadu 1804 v Paměticích, tak mě napadlo se pro zajímavost podívat, zda jednotka zasáhla za rok do bitvy u Slavkova, a zda tedy i Jan mohl být jejím účastníkem, což by byla zajímavost, kterou bych určitě rád zmínil. To je ale (pro mě) ten problém - nevyznám se ve vojenství, a tak mi při zkouškách Googlem vyjíždí mnoho odkazů, z nichž mi není jasné, zda jednotka v bitvě byla, nebo ne.

Třeba tady se mluví o kyrysnickém pluku Lothringen č. 7, který u Slavkova bojoval, zatímco č. 1 byli císařovi kyrysníci (také v bitvě) - přitom potřebuji informace z obou prohodit, tedy kyrysníky Lothringen jako č. 1, nemluvě o tom, že v záznamu se mluví o divizi, tady přitom o jejích částech, tedy plucích (regimentech), tím víc mě to všechno mate. Tady je zase vše popsáno tak obsáhle a složitě, že vím, že nic nevím, pro ilustraci ocituji kousek:

V roce 1789 byly provedeny další změny číslování. U většiny jízdních pluků to znamenalo návrat k číslům z roku 1769. Výjimku činil pouze 2. karabinický pluk (č. 15 v roce 1769, č. 13 v roce 1780), který obdržel čís. 6 a až roku 1795 dostal své původní číslo z roku 1769, tj. č. 15. Do počátku koaličních válek pak bylo u jízdy provedeno ještě několik změn. V roce 1790 byl vytvořen pluk štábních dragounů (bez čísla), který později figuroval mezi lehkými dragouny. Konečně byl v roce 1791 vytvořen hulánský pluk (bez čísla) a dále dragounský pluk č. 31 byl změněn na švališerský. Na začátku koaličních válek v roce 1792 byla u jízdy použita čísla 1 až 44, přičemž byla neobsazena č. 8, 15, 22, 23, 24, 25, 36, 40, 41, 42 a 43, od roku 1795 pak následkem přečíslování u karabiníků č. 6, 8, 22, 23, 24, 25, 36, 40, 41, 42 a 43. V roce 1798 byly jednotlivé kategorie jízdy očíslovány zvlášť. Jezdecké pluky byly i po roce 1769 nadále označovány svojí jízdní kategorií (což ovšem bylo nezbytné od roku 1798, kdy existovalo vždy několik jezdeckých pluků se stejným číslem), jménem majitele a konečně číslem (po roce 1798 v rámci té které kategorie). Podle jednotlivých kategorií byla za koaličních válek situace u jízdy následná.

V roce 1792 existovaly 2 karabinické pluky (č. 5 a 6 [1795 č. 15]). Oba pluky byly v roce 1798 změněny na kyrysnické (č. 3 a 1) a kategorie karabiníků tím zcela zanikla.

Z těchto tabulek se nevyznám už vůbec, tady mám c. k. dragounský regiment vévody lotrinského č. 7, takže asi úplně jinou jednotku, také mi není úplně jasné, jestli onen princ lotrinský znamená, že on v té době byl majitelem pluku, nebo se jen tak mohl jmenovat po dřívějším zakladateli a nyní mohl patřit komukoliv. Tady se píše o kyrysnickém lotrinském regimentu č. 10, takže další číslo, které mi nesedí se záznamem. Čím více do toho hledím, tím je to horší. Chtěl bych tak poprosit někoho, kdo se v tom vyzná, zda by mi mohl říct, zda jednotka Jana Kořalníka u Slavkova byla, nebo ne.

Předem děkuji.
zedir

Re: Bojovala jednotka u Slavkova?

Příspěvekod filmovymaniak » pát kvě 17, 2024 11:04

tady je anglický článek
https://www.napoleon-series.org/militar ... valry.html

divize by měla být početnější než pluk, asi 3 pluky.

z těch odkazů co máte v příspěvku se o divizi píše v tomto odstavci

Auch während des Zweiten Koalitionskrieges konnte sich der Prinz von Lothringen-Lambesc in vielen Gelegenheiten und mehrmals mit wichtigen Positionen betraut, in den Kämpfen in Südwestdeutschland gegen die französischen Truppen auszeichnen. Während des Frühjahrsfeldzuges von 1800 als Befehlshaber einer schweren Kürassier-Division in der k.k. Hauptarmee unter Feldzeugmeister von Kray dienend, zeichnete sich Prinz Karl besonders in der Schlacht von Engen (3. Mai 1800) durch umsichtige Truppenführung aus. Dort hatte er während des Nachmittags die im Tal bei Mühlhausen und Ehingen vorgehenden französischen Truppen Moreaus durch wiederholte Angriffe, der ihm an diesem Tag unterstehenden Grenadier-Reserve sowie seiner eigenen schweren Kürassier-Division unter empfindlichen Verlusten in ihre Ausgangsstellungen zurückgeworfen. Durch diesen Abwehrerfolg Prinz Karls konnte Feldzeugmeister von Kray ungehindert am späten Abend seinen Rückzug vom Schlachtfeld antreten, nachdem diesem der Fall von Stockach in seiner linken Flanke gemeldet wurde. Der Prinz von Lothringen-Lambesc blieb bis Mitte des Jahres 1800 bei der k.k. Hauptarmee in Deutschland angestellt, kommandierte dann in Ostgalizien und wurde am 3. Dezember 1806 zum General der Kavallerie befördert sowie zum Kapitän der kaiserlichen Arcieren-Leibgarde in Wien ernannt.

je to z tohoto odkazu https://napoleon-online.de/AU_Generale/ ... ingen.html
filmovymaniak

Zpět na Otázky a odpovědi