1. světová a arbeit company

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

1. světová a arbeit company

Příspěvekod galulois » pát pro 21, 2012 19:41

Dobrý den, mám dotaz na zkušenější. Můj praděda byl v 1. světový válce, ale dle rodinného povídání se žádných bojů neúčastnil. Teď jsem při prohledávání starých věcí našla pohled od něj z války a je tam razítko ARBEIT COMPANY 1/30 odeslaný 1.4.1916 a razítko TOUTRY. Byl prý nesmírně šikovný tesař a proto zřejmě stavěl sruby, polní nemocnice atp. Nikde nemohu žádný materiál k těmto company najít. Možná hledám špatně. Nevíte někdo kde bych mohla na něco narazit? Docela mě překvapila teorie, že ještě než se začalo bojovat, tak tam vyrazila nějaká tlupa vojáků a postavila "tábor" a potom se teprve začalo doopravdy bojovat. Nebo to chápu špatně? Moc díky za případné tipy.
galulois

Oblast pátrání: Ivanovice na Hané, Pucov (Třebíč) a Domoradice (vys. mýto)

Re: 1. světová a arbeit company

Příspěvekod Zora » pát pro 21, 2012 19:56

obec Toutry
departmán Côte-d'Or

region Bourgogne, Francie

http://www.mapy.cz/#q=toutry&t=s&x=4.14 ... _39669_0_1

Mohlo by se jednat o ženijní jednotky, zde přehled technických jednotek Společné branné moci
http://forum.valka.cz/index.php/f/504605

Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod galulois » sob pro 22, 2012 10:24

Děkuju velice, Zoro. Ta Francie je dobrej tip, ale vzhledem k tomu, že měl být praděda v Rusku, tak to nesedí. Googlováním jsem zjistila, že Tatry ukrajinsky jsou Toutry, takže to bude spíše ono. Ženijní jednotky prozkoumám, takže ještě jednou moooc děkuju a přeju krásné Vánoce.
galulois

Oblast pátrání: Ivanovice na Hané, Pucov (Třebíč) a Domoradice (vys. mýto)

Příspěvekod Zora » sob pro 22, 2012 10:40

Všechno je možné :-))), Ruska jsem si asi ve Vašem příspěvku nevšimla, omlouvám se.
ženijní jednotky byly ty útvary, které předem připravovaly vše na přesun vojska na příslušné stanoviště.
Stavěly a zajišťovaly přesuny přes vodní toky, zjišťovaly a zajišťovaly stav silnic, spojení mezi jednotlivými částmi vojska, čili to přesně sedí na Vašeho dědečka.
S názvem Tater máte pravdu, jestli je to ale i nějaká osada na Ukrajině (kde by otiskli razítko), to netuším.
Pěkné svátky, Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod TKempny » sob pro 22, 2012 13:54

uplně nejjednodušši by mohlo byt napsat na VHÚ s požavkem na kmenový list pradědy, pokud jej najdou, budete mít vodítko co dál.

jak píše zora, ženijní vojsko má na starosti všechny stavební práce pro armádu více např na wiki, kde se píše o současném pojetí, ale v minulosti to nebylo o mnoho jiné.
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDenijn%C3%AD_vojsko
TKempny

Zpět na Otázky a odpovědi