Vojenská služba v rakouské armádě

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Vojenská služba v rakouské armádě

Příspěvekod Dana Schubertová » sob pro 15, 2012 10:44

Dobrý den,
mám jeden problém a snad mi odpoví někdo, koho zajímá vojenská služba v rakouské armádě. Mám předka, který se narodil 4.7.1874 v Čechách. Získala jsem jeho vojenský kmenový list, ze kterého vypisuji:
Narukoval: dne 14.5.1897
Zařazen: dne 1. 10.1897
Služební postup: Přeložený 1907 31/12. z der Res.d. vojenský
Přidělen 1907 31/12. k 3. záložní kumpanii
zároveň 31.12.1909 propuštěn podle § 52 des W.G.
Čáslav dne 31.12.1909
Vím, že potom odešel do Vídně, kde umřel. Kdy a přesné místo bohužel nevím.
Zajímalo by mne, pokud byl za první světové války povolán a v té době žil ve Vídni, zda mu byl založen další vojenský kmenový list. Vím od jiného svého předka, že v kmenovém listě měl uvedenu vojenskou službu a kde potom sloužil za první světové války.
U předka, který žil ve Vídni, jeho kmenový list končí propuštěním z vojny. Jiný záznam z podější doby nemá. Proto usuzuji, že pokud narukoval do války, potom ve Vídni.
Může mi prosím tedy někdo pomoc s tím, zda uvažuji správně a pokud ano, pak mne nasměrovat, kde případnou informaci sehnat?
Děkuji za pomoc.
Dana Schubertová

Re: Vojenská služba v rakouské armádě

Příspěvekod Milan Wölfl » sob pro 15, 2012 22:27

Pokud list končí skutečně jen službou, nikoliv koncem války, je pravděpodobné, že pokud se začátku války dožil, narukoval k pluku v okolí Vídně.
Pátrání ve Vojenském ústředním archivu v Praze pro Vás tím asi (spíše určitě) končí, protože dál už to byla záležitost jen a výhradně Wehrkreis Wien, tedy ryze korunně rakouská věc. Pátrání můžete dál směřovat do Kriegsarchivu Wien (http://www.oesta.gv.at/site/5001/default.aspx), ale počítejte s tím, že pokud se do hledání pustí, budou účtovat 75€ za hodinu hledání záznamů, a to i v případě neúspěchu. Na to jsem byl pracovníky takto informován...
Pokud budete mít do Vídně cestu, stačí se objednat e-mailem, badatelna je v přízemí rakouského státního archivu. Pro vstup je potřeba zakoupit kartu, vstupenku. Nejlevnější je týdenní, která stojí 10€.
Ve Vídni podle odpovědi z VÚA Praha mají i starší vojenské matriky, dokonce z území českých zemí, takže nejen kmenové listy...
Měření dostupností serverů:
:: SOA TŘEBOŇ :: ZA OPAVA :: SOA LITOMĚŘICE :: GENEALOGIE.TABY.CZ :: FAMILY SEARCH ::

(Kolegové, omluvte prosím moji dočasnou nepřítomnost zde, brzy se vrátím. V případě nutnosti e–mailem v kontaktu...)
Milan Wölfl

Oblast pátrání: Lišovsko, oblast hlubockého a třeboňského panství, jihočeské Sudety

Příspěvekod Dana Schubertová » ned pro 16, 2012 2:53

Děkuji za odpověď. Cesta do Vídně je zatím "hudba budoucnosti", ale alespoň vím, kde případně hledat. Přeji hezké vánoční svátky a hodně zdraví a štěstí do r. 2013.
Dana Schubertová

Příspěvekod hanucha » pon pro 17, 2012 21:36

Asi to budete znat, ale presto kdyby nahodou ne, zkousela jste videnske hroby? Ja tam vsechny kdo odesel do Vidne nasla ;-) Tak jen pro zjisteni kdy mohl umrit:
http://www.friedhoefewien.at/eportal/
Bádám hlavně v okresech Náchod, Rychnov n.Kn., Tábor, Pelhřimov, České Budějovice a Kroměříž
hanucha

Oblast pátrání: okresy: Náchod, Rychnov n.Kn., Tábor, Jindřichův Hradec, Č. Budějovice, Pelhřimov, Kroměříž

Příspěvekod Dana Schubertová » úte pro 18, 2012 5:33

Dobrý den,
vídeňské hřbitovy znám a mám je prohlédnuté. Bohužel jméno Karel Lorenc(z) se tam vyskytuje vícekrát. Já vím o něm vše, ale nevím kdy a kde ve Vídni zemřel. Existovalo parte, kterým se rodina dozvěděla, že zemřel, ale bohužel se stratilo. Přesto děkuji za odpověď. Přeji klidné vánoční svátky a hodně zdraví a štěstí do r. 2013.
Dana Schubertová

Zpět na Otázky a odpovědi