Osobní nahlédnutí do daného zápisu může na matričním úřadě uskutečnit kdokoliv (samozřejmě při splnění stávajících zákonných lhůt, tj 100 let od narození, 75 let od svatby a 30 let od úmrtí). Při nahlédnutí je možné (aspoň na tom mém dotazovaném matričním úřadě) si zápis ofotit, případně by ho tam i oskenovali. Poplatek za jedno nahlédnutí je 50 Kč.
Zaslání doslovného výpisu je ale bohužel skutečně možné pouze osobě z tzv. rodiny, tj. včetně vnuků a pravnuků (samozřejmě i úřadům atd., ale to zde neřešíme). Musí tomu tudíž předcházet písemná žádost s doložením příbuznosti žadatele (obvykle tedy s přiloženou ověřenou kopií rodného listu). Žádost lze zasílat dopisem poštou nebo přes datovou schránku (tam by ale naskenovaný vidimovaný rodný list evidentně nedával smysl a patrně se nepožaduje - tuhle variantu ale už neřeším). Doslovný výpis pak může být realizován i formou fotokopie zápisu, což zřejmě preferují na většině matričních úřadů - je to pro ně jednodušší. Správní poplatek za doslovný výpis/fotokopii je 20 Kč.
Varianta s doslovným výpisem/fotokopií tedy vyjde dráž (vidimace RL stojí 2x30 Kč, protože jsou to dvě strany; něco také přidá poštovné). Matriční úřad by ale po ofocení ověřeného RL měl spolu s výpisem/fotokopií zápisu tento doklad vrátit, takže ho lze použít opakovaně. Vyhovoval by jim samozřejmě i originál RL, ale jeho posílání poštou se nedoporučuje.
Pokud tedy badatel/zájemce o informaci z matriky to tam má daleko a nemá možnost si to od někoho nechat vyzvednout, tak mu nezbývá, než tento písemný způsob podstoupit.
Informace získané dnes dopoledne telefonicky se mi odpoledne potvrdily z jiného matričního úřadu (v malé obci). Tam na moji mailovou žádost o informaci k úmrtí osoby zemřelé v 30. letech minulého století (bez náznaku nějakého příbuzenského vztahu z mé strany) odpověděli prakticky stejně - informaci tam mají a poskytnou mi ji buď při osobní návštěvě nebo písemně, pokud prokážu příbuzenský vztah k dané osobě.
Našel jsem ještě nějaké pokyny k poskytování matričních údajů na gov.cz https://portal.gov.cz/sluzby-vs/vydani-doslovneho-vypisu-z-matricni-knihy-S2354 (s platností od dubna 2021), kde sice ten výpis i nahlížení zase spojují tak nějak dohromady, ale aspoň tam "legalizují" tu formu výpisu formou fotokopie a celé to vyzdvihují jako benefit pro genealogy...

Tak snad budou tyto informace užitečné i pro ostatní.